Проф. Халачев: У нас изкуството не може да бъде пазарно

Дейците на културата недоволни от средствата в Бюджет 2023
31

0,4% от БВП отиват за култура от новия бюджет, който бе приет преди седмица. Защо дейците на културата са недоволни?

"Асен Василев каза нещо, което не беше прието никак добре от цялата наша общност. Не ставаше дума за пари в торба. Той предлага една чисто пазарна инициатива - "дайте добра култура, ще ви дадем пари". Такъв подход звучи понякога симпатично, че държавата следи за какво дава пари. Но това е дълбоко погрешно. Ние не сме в ситуацията на САЩ и Индия, у нас културата не носи пари. Министър Василев не осъзнава този процес. На всичкото отгоре го повтори и Кирил Петков", заяви режисьорът проф. Любомир Халачев в студиото на "Денят ON AIR".

Той призна, че се страхува от състоянието на финансовия министър, тъй като в мирно време той е най-важният човек след министър-председателя.

"Изведнъж се оказва, че той няма никакво понятие от сектор "Култура", който е много важен. Да обяснява, че 0,4%, след като ние неистово сме се борили през годините за този 1%... Непрекъснато спорим. Имахме 0,7% при Стефан Данаилов, оттогава се смъква и сега изведнъж 0,4%. Парите са повече, защото брутният продукт нарасна, но и цените се вдигнаха", настоя проф. Халачев пред Bulgaria ON AIR.

Той даде пример, че "един среден филм в България струва около 1 млн. лв." А при вдигнатите цени струва 1,2 млн. - 1,3 млн. лв. Откъде да намерим тези пари, нямаме създадени механизми", попита режисьорът.

"В България изкуството не може да бъде пазарно. Култура е онази атмосфера, в която обществото трябва да живее, ако иска да се развива нормално и да не се избива с тояги по улиците. Апропо, вече го виждаме. Културата ни учи на морал, отношение и неща, които не могат да дойдат от само себе си", изтъкна проф. Халачев.

"Слушах много внимателно Емануил Йорданов, който каза, че законът трябва да е направен така, че той да се чете и да не дава възможности за интерпретации, каквито всеки си иска. Имаме лоша и неорганизирана законова база и не можем да се похвалим с хора, които работят в законовата сфера", добави режисьорът.

"Думата "реформа" изгуби своя смисъл в българския език. Всеки политик трябва да има план за неговото министерство и отдел. Тогава можем да кажем: Ще направя такива промени и това ще доведе до еди какво си. Чувам общи приказки и заклинания", посочи проф. Халачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мотиките, прибират реколтата и тогава изкуство. Заплатковци.
15
1
 
1
 
! Отговори
Пак до Не че нещо преди 9 месеца
Ще ти дам само един пример. Едно от тези 5-6 истински научни открития е постижение на покойния акад. Наджаков. На базата на това откритие е създаден ксероксът, но от ксероксите правят грандиозни печалби други хора, защото нашите "умници" не са патентовали откритието така, както е необходимо това да се направи и България не печели нищо. Днес млади българи реализират постижения по света, а тук са били натикани в миша дупка, затова емигрират. Като пример напиши в Гугъл името Владимир Кефалов.
14
0
 
5
 
! Отговори
До Не че нещо преди 9 месеца
Преди 1990 г. в Киноцентъра са били на заплата около 2000 човека. Отделно са отпускани пари за създаването на всеки конкретен филм. Самата поддръжка на огромния ни Киноцентър също е струвала луди пари. Прави сметка какво ни е коствало създаването на няколкото горе-долу стойностни филма, които родното ни киноизкуство успя да роди в годините на соца.Това прахосничество е съпоставимо само с издръжката на БАН, където до 1990 г. работят около 12000 човека, но имаме само 5-6 истински научни открития
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Не че нещо - Ако знаеш какво представляват над 80% от кадрите на БАН, чийто общ брой е над 6000 човека, родните ни кинаджии ще ти се сторят гении.
12
0
 
6
 
! Отговори
Не че нещо преди 9 месеца
Тоя има ли представа какво са един милион лева? Как се изкарват един милион лева! 100 години работа на някой, който през живота си няма да гледа български филм или постановка. Пет поколения трябва да работят за му изкарат парите за филма. И за чий? Зрители - 12 човека. Защото е топличко /хладничко/ в киносалона. А деца чакат животоспасяващи операции. Но ние храним безполезна гмеж.
11
0
 
5
 
! Отговори
РусенецЪ преди 9 месеца
Опера-Русе. Дългове вече над 30 милиона лева. Раздаваха безплатни покани за спектаклите им. БЕЗПЛАТНИ! Аз лично видях препълнени кошчета с поканите им. А българинът обича безплатните неща. Е, смятайте какъв продукт създават, че даже безплатно никой не влиза. Как пък в ЛаСкала билетите започват от 200 евро и са разпродадени месеци предварително? Не ви искаме вашата халтура! Култура си купуваме от чужбина. Спрете да ни изнудвате за още и още пари! Просто не ставате.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи държавата да им дава пари, по възможност много, но после в никакъв случай да не пита за за какво са похарчени, защото изкуството не може да се премери. Бряяях, тия култур трегери, големи тарикати ще дойдат. Така и баба знае да усвоява едни пари на държавата. Май наистина е време държавата да тропне по масата и да отреже разни подобни нищоправци в културата, БАН и в знайни и незнайни агенции и агенцийки. Аман от свикали на социализъм пиявици.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изкуство се прави с пари,но... нивото е много ниско. Колкото до билетите не е съвсем така. Не всеки,дори да иска, може да си позволи цените. Освен това се бълват много кадри. Кому са нужни не се знае.Повторения от години на едни и същи неща от едни и същи хора вече омръзнаха. Културата изчезна с чалгата, а изкуството се саморазруши от мисли за световен успех с много пари. За културата трябва възпитание, за изкуството- душа и талант. Та именно това липсва и хората го усещат.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 12 - ей изтръпляк, кажи с какво един т.н творец артист е по-ценен за държавата от един автомонтьор та да заслужава данъкоплатеца да го дондури цял живот? Значи всички ние задължително трябва да плащаме данък артист, заедно с данък шапкари и данък държавен служител. Както казва един култов герой - Абе от дек на дек бе?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако утре направя филм, който се продава много добре, или напиша книга, която се превърне в бестселър, защо да плащам данъци? Може ли някой да ми каже с какво държавата ще е допринесла за написването на тази книга или правенето на този филм, че да й плащам каквото и да било?
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе, селяни, вие като ги давате тези примери, четете ли се изобщо? Ако бил майстор на автомобили... Ама произвеждаш ли ги тези автомобили, правиш ли им дизайна, търсиш ли финансиране за нови модели? НЕ! Не може някакъв занаятчия да се сравнява с ТВОРЕЦ! Занаятчията е техническа поддръжка, нищо повече.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако аз съм майстор по автомобилите и не съм добър в тази дейност т.е хората не ме търсят, бих ли могъл да кандидатствам за държавна издръжка с мотива, че професията ми е важна и хората не могат без автомонтьори!? За един прЕател питам. Щом актьорите могат, защо и ние монтьорите да не можем!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И това им е много. От къде накъде, държавата ще стимулира с пари на данъкоплатеца разни субекти, които се пишат културни дейци, и чиято цел е да имитират дейност, за да гепнат тия пари. Разбирам да се дадат пари за поддръжка на музеи и един два държавни театри, но всички артисти да са на държавен щат, айде нема нужда. Това го няма никъде по света - държавата да издържа някакви творци. Ако никой не те гледа и слуша, явно е време да смениш професията.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нито Паметниците ни свързани с историята ни,да се " продават " на Частници! -:)))
2
1
 
4
 
! Отговори
Въпроси преди 9 месеца
Защо да не може да бъде пазарна? Защо всички данъкоплатци да плащаме един милион за направата на филм, който никой няма да гледа? А ако го изгледат примерно сто хиляди души, по 15 лева билет, става милион и половина и значи ще е пазарен. А ако не го изгледат поне сто хиляди души, тогава как ще ни спаси този филм от това да се бием с тояги по улиците и как ще създаде атмосфера на култура?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пpaвитeлcтвoтo нa Пocoлcтвoтo нeмa нyжga oт kyлтypa, шe мy paзвaли aлa-бaлaтa c Пpoмeнaтa...