Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти

Те са с 22,3% повече от април до юни спрямо предходното тримесечие
2 авг 2023 07:00, Елка Василева
177
Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти
Снимка: архив, БГНЕС

Сделките с имоти в София нараснаха с над 35% в периода от април до юни спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие на годината в столицата са регистрирани 8615 сделки с имоти при 6381 продажби през първото тримесечие, пише „Труд“.

По принцип второто тримесечие на годината е по-добро за пазара на имоти от първото и настоящата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от април до юни в цялата страна са 54 371, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 22,3% спрямо предходното тримесечие.

Още по темата
Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти. Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 20 594. Това е с 30% повече спрямо предходното тримесечие.

От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Варна, където увеличението на продажбите е с 34,8%, а на трето място е Пловдив с ръст от 28,9% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 24%, в Стара Загора е с 18,9%, а в Бургас с 13,6%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през второто тримесечие на годината. Регистрираните в тези населени места сделки са 33 777, което е с 18% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си, като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трявна. За едно тримесечие там са вписани 91 продажби на имоти, което е със 122% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Трявна е много хубава, а със своите стари къщи градът е изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Етрополе и Своге. За едно тримесечие в службата по вписванията в Етрополе са регистрирани 73 продажби, което е с над 62% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания.

В Своге само за три месеца продажбите са 161, което е с 53% повече спрямо предходното тримесечие. Етрополе привлича със своите природни и исторически забележителности. Районът на Своге също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Поморие. Регистрираните сделки там са 527, което е увеличение с близо 52% спрямо предходното тримесечие. В Поморие има голямо предлагане на ваканционни имоти, което води и до голям брой на сделките.

Топ пет се допълва от службата по вписванията в Несебър, където сделките са 2235, а ръстът е с 46,7%. В Несебър регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Градът е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Варна и Пловдив.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Радомир (386 сделки и 43,5% ръст спрямо предходното тримесечие), Каварна (278 продажби, +43,3%), Дупница (503 сделки, +42%), Севлиево (325 продажби, +40%) и Царево (274 сделки, +39%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 50 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да има някакво осъзнаване и мисъл.Ако продължи строителството на жилища със същите темпове след 50 г. София ще се утрои като жилищна площ. От къде ще дойде това население при отрицателния прираст в страната и 30 процента празни жилища в момента.Сигурно от АФганистан ,Сирия и близкия исток , а може би и от Индия и Китай. Празно няма на тоя свят.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Инвестиция в имот е ако си купиш парцел в Чепинци и си сложиш вътре преместваема къща или каравана да живееш в тях. Също така инвестиция в НИ е да купиш парцел или къща за реновиране и я реновираш в Рибарица или Боженци и да ги отдаваш под наем на хора, които искат да релаксират сред природата и на спокойствие. Кимизарник в Манастирски Ливади не е инвестиция, от наем възвращаемостта ще е 30 г и повече.
47
2
 
20
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Пълна пропаганда и тука !!!-тъй като народа си стиска паричките,банките са бъкани с пари,празни стоят хиляди новопостроени цилища ,а младите се изнасят за чужбина кадето са по ефтини или живеят под наем ..ЧУДЯТ СЕ КАК ДА ИЗЛЯЖАТ ХОРАТА ДА СЕ НАБУТАТ ПАК С НЕПОНОСИМИ ЗАЕМИ ИЛИ И ПОСЛЕДНИТЕ СПЕСТЯВАНЕ ДА ИМ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ !!
46
3
 
33
 
! Отговори
Балонест преди 9 месеца
Лихвите още не са мръднали, а сделките с имоти спаднаха над 50%, а в големите градове с 20-30%. Все по-често излизат обяви на имоти с "нова по-ниска цена". Някой имоти, които следя, спаднаха с 15-18%, като сложим и инфлацията, спада е минимум 30%, че и повече. Като се има предвид демогравската криза, огромното количество имоти, кой щенги ползва? 15-20 апартамента на човек, за какво са им? То има подръжка, обслужване, текът покриви, мухлясват и се наводняват общи части, данъци, застраховки, кражб
45
9
 
4
 
! Отговори
Малко съвети преди 9 месеца
Ако искате жилище постройте си го сами, къща 150 квадрата ще ви излезе 50 000 евро
44
3
 
17
 
! Отговори
Рентиер преди 9 месеца
Относно инвестицията в имот ще ви дам само един пример. За 10 години жилищата поскъпнаха с 200%, а наемите паднаха с 10%.
43
1
 
30
 
! Отговори
голяма молба .. преди 9 месеца
Моля, ако някой знае какво работи човек, който купува къща за 500 000 евро ... да не говоря за 800 000 ( с нормално дворче пък съесем ... ) ?? никой ли не го е страх, че ако вземе ипотека за 30 г .. е роб за тези години - до живот ... ? или в този остров на стабилността всичко си е ОК ? :)
42
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спасяваме парите си като не купуваме от новите коптори в Софето.
41
1
 
29
 
! Отговори
Лихва преди 9 месеца
Не стига, че квадрата е скъп като във Франция и Холандия, ами и ти ръгат стените и някакви общи части. Като почнеш да питаш как са получени не ти казват. Всички строители надписват общите части.
40
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Миналата седмица пуснахте статия, че има застой на сделките, а сега че имало ръст? Последно?
39
1
 
33
 
! Отговори
ПОДВЕЖДАЩА НОВИНА преди 9 месеца
Ръст на 2ро спрямо 1во тримесечие на 2023 - ДА, така е! НО, има спад на 2ро тримесечие на 2023 спрямо 2ро тримесечие на 2022г., т.е. ИМА СПАД НА СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ, А НЕ РЪСТ!!!! Журналиата да мислят повече, преди да пишат глупости и заблуждават читателите!!! Сделките падат стремглаво на долу, ипотечните кредити падат стремглаво надолу за последните 12-16 месеца - ТОВА Е ИСТИНАТА!!!
38
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След две три години ще ги купуваме на промоция с 60-90% намаление. Повечето агенции за недвижими имоти които строят започнаха да правят отстъпки за апартаменти в София.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В колективния запад цените навсякаде падат от месеци и сделките също са надолу. Ако тук не е така ми се струва, че има путинско влияние и отдалачаване от евроатлантическите ценности, лошо, лошо Седларов
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да,но ако е евтино и изгодно ,а такива имоти Няма ! Да купиш за 2500 евро на кв в разни ливади и поляни без парно ,улици,инфраструктура не е инвестиция а загуба. В София ударно се строи + вече построеното ,ми че то толкова хора няма в България бе !
35
1
 
14
 
! Отговори
777 преди 9 месеца
Руснаците се нагълтаха с имоти и сега продават на половина, ама пак никой не купува
34
1
 
28
 
! Отговори
Глупаци преди 9 месеца
Не харчете парите си за цимент и тухли на цени с 500% увеличение. В един двустаен апартамент има 5000 тухли и 10 кубика бетон, които струват 10 000 лева
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сериозен въпрос, статистиката преди или след статията е взета ?
32
1
 
31
 
! Отговори
С преди 9 месеца
20% надолу е броя на имотните сделки в сравнение с миналата година ... Човекът вместо да си живее на момента ше тръгне да влага пари в тухли и хоросан и да се заробва с кредит все едно знае колко му остава на белия свят... Ха-ха-ха! 100 % платена публикация от гнуcната, имотна и банкова мафия ... Типично промиване на мозъци в стила на руската пропаганда...
31
1
 
14
 
! Отговори
Лъжа преди 9 месеца
Сделките спрямо предходното тримесичеи падат с цели 25%, а спрямо миналата година са без промяна. Има статистика в НСИ
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако в това на снимката си "спасявате" парите... Големи инвеститори сте.