Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти

Те са с 22,3% повече от април до юни спрямо предходното тримесечие
2 авг 2023 07:00, Елка Василева
177
Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти
Снимка: архив, БГНЕС

Сделките с имоти в София нараснаха с над 35% в периода от април до юни спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие на годината в столицата са регистрирани 8615 сделки с имоти при 6381 продажби през първото тримесечие, пише „Труд“.

По принцип второто тримесечие на годината е по-добро за пазара на имоти от първото и настоящата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от април до юни в цялата страна са 54 371, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 22,3% спрямо предходното тримесечие.

Още по темата
Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти. Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 20 594. Това е с 30% повече спрямо предходното тримесечие.

От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Варна, където увеличението на продажбите е с 34,8%, а на трето място е Пловдив с ръст от 28,9% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 24%, в Стара Загора е с 18,9%, а в Бургас с 13,6%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през второто тримесечие на годината. Регистрираните в тези населени места сделки са 33 777, което е с 18% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си, като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трявна. За едно тримесечие там са вписани 91 продажби на имоти, което е със 122% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Трявна е много хубава, а със своите стари къщи градът е изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Етрополе и Своге. За едно тримесечие в службата по вписванията в Етрополе са регистрирани 73 продажби, което е с над 62% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания.

В Своге само за три месеца продажбите са 161, което е с 53% повече спрямо предходното тримесечие. Етрополе привлича със своите природни и исторически забележителности. Районът на Своге също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Поморие. Регистрираните сделки там са 527, което е увеличение с близо 52% спрямо предходното тримесечие. В Поморие има голямо предлагане на ваканционни имоти, което води и до голям брой на сделките.

Топ пет се допълва от службата по вписванията в Несебър, където сделките са 2235, а ръстът е с 46,7%. В Несебър регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Градът е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Варна и Пловдив.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Радомир (386 сделки и 43,5% ръст спрямо предходното тримесечие), Каварна (278 продажби, +43,3%), Дупница (503 сделки, +42%), Севлиево (325 продажби, +40%) и Царево (274 сделки, +39%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 50 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 9 месеца
Спасяваме си парите, защото ги имаме. По байтошово такива проблеми нямаше. В Северна Корея също нямат такива "проблеми".
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само промит мозък може да си мисли, че имота е инвестиция.
27
0
 
2
 
! Отговори
26.06.2023 преди 9 месеца
ППЖ СПОРЕД СТОЙНОСТТА НА ПРОДАЖБИТЕ, НАЦИОНАЛНО НИВО - СЪОТВЕТНОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА = 1001,2Общ ППЖ-5.3V.1.1.Нови жилища-14.6V.1.2.Съществуващи жилища0.5
26
1
 
24
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
За 200к се купува къща на Бахамите и вила на Халкидики. Що да избера Люлин ?
25
4
 
26
 
! Отговори
О,неееееее! преди 9 месеца
Ама защо да си спасяваме парите? Нали ще влезем в клуба на богатите,в райската градина,в еврозоната? Тогава ще се лее мед и мляко по улицата,а жълтите павета ще са от чисто злато? Защо така плашите стадото... Напротив,трябва да ги успокоите,че е нормално инфлацията да ти топи спестяванията,цените да са безумни; ток, вода,горива да поскъпват непрекъснато,а увеличението на заплатите се обещава,така правят истЕнските евроатлантици! Бъди демократ,човеко! Да са ти сладки бананите на промоция...
24
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Това дето се вижда, е че хората купуват стари имоти за без пари в малките градове. Прекрасно, това е начина да се срути безумната спекула по голямите градове. Като се окаже, че на един имот за 200к се падат по сто сделки на имоти за по 50к и ще им приседне
23
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как звучи само статията.."Спасявяме парите си...ха ха"все едно всеки българин ако не е тръгнал да го направи веднага..да вземе мерки и да купува и да тегли кредит,а сделките ПАДАТ,пазар се мери спрямо сделките от 2022 година а те падат пак да кажа,иначе шефа на Труд строи в Мусагеница ,а сайта днес.бг е част от imoti.net,и инвестор и двете медии са в имотния бизнес..да не се чудите защо е такова заглавието хаха
22
1
 
28
 
! Отговори
Ххах преди 9 месеца
Купил, не купил, много скоро световния елит ще ни отърве от мисълта за инвестиции, имоти, спестявания и тн. На световния икономически форум отдавна са ни измислили бъдещото робство. Да нв говорим,че председателя на форума к книжка си пусна по темата.. в няколко тестови провинции на Китай парите.които се плащат на населението са със срок на изхарчване т.е. Не можеш да спестяваш. Веселото тепърва предстои
21
2
 
41
 
! Отговори
Преторианс преди 9 месеца
Никаква инвестиция не е покупка на имот в България. Хората намаляват и няма кой да купи вашето жилище
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съотношение имот/жители във Варна е 1.2- /виж нси/, значи на всеки жител по един имот и как си представяте че ще купуват още...
19
1
 
21
 
! Отговори
Панчо Дебелия преди 9 месеца
Аз ги влагам в храна и тоалетна хАртия......от това по-сигурно нЕма.
18
6
 
19
 
! Отговори
Осъзнайте се преди 9 месеца
Миналата година желязото беше 3 лв за килограм сега е 1,60, тухли и цимент няма промяна. Заплатите се вдигнаха с 15% . Реално цените на жилищата трябва да паднат с 10%
17
1
 
26
 
! Отговори
Осъзнайте се преди 9 месеца
От април до юни спрямо миналата година след като започна войната и никой не купуваше.Инфлацията е заради войната, следва дефлация. Газа беше 250лв, а сега е 65лв.
16
1
 
51
 
! Отговори
Банкер преди 9 месеца
Така се спасяват спестяванията от инфлация - имаш 20 Хил. Евро, теглиш още 100 Хил. Евро кредит за 30 години и си купуваш 60 кв.м ново строителство в Манастирски Ливади. Банкерите потриват доволно ръце и бавно вдигат лихвите докато не станат 6-7% както е в цяла Европа.
15
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Парите трябва да се инвестират. Инвестицията в недживими имоти е добра.Също може хората да пазаруват злато и сребро - физическо.
14
2
 
41
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
Платена публикация от местните строители! Първо, през второто тримесечие има 15% спад на сделките спрямо минала година! Второ, в момента се наблюдава дефлация е много сектори и особено при продажбата на имоти. Масово се правят отстъпки по минимум 10% от обявените цени. В тази връзка ако човек е решил да купи имот, по-добре да изчака няколко месеца и ще може да договори по-ниска цена от днешната.
13
2
 
16
 
! Отговори
Дааа преди 9 месеца
Балона се надува
12
1
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Нищо не се споменава за цените или е по-добре да не казваме,че балонът изпуска.
11
2
 
46
 
! Отговори
Фалшименто преди 9 месеца
Чакайте бе, преди седмица имаше статия с данни и проценти за всеки един град как падал броят на сделките. Вие вярно лъжете през ден. Жалка пародия на държава.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Живеем в Треторазрядна държава,но с първокласни цени на имоти, в повечето случаи неотговарящи на предложеното качество. Мн интересно то хубаво е инвестиция и безспорно,който купи преди няколко години в момента би реализирал мн добра печалба. Но скоро пишеше,че повече от 30% от имотите в големите градове са празни т.е.нито наем може да получиш,а разходите вървят. Евентуално печалба може да видиш при препродажба с добра горница,ако все още движението на цените продължи да в така безумно.