За последните 5 години 118 жени са жертва на посегателство

Калина Константинова: Всички сме съучастници
2 авг 2023 11:23, Стела Стоянова
134
За последните 5 години 118 жени са жертва на посегателство
Снимка БГНЕС, архив

Всички сме съучастници в това, че интимната връзка не бе разписана в Закона за защита от домашното насилие.

Това заяви пред Нова тв зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Калина Константинова по повод предложенията за  промени в Закона за домашното насилие след обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

"В последните години цялата измислена пропаганда, джендърска идеология, псевдо интерпретации и пропагандни твърдения не позволиха на последните два парламента да приемат каквито и да било изменения в Закона за защита от домашно насилие. Законът не беше променян от 12 години. Миналата сряда нямаше политическа воля мярката за вкарването на интимната връзка в закона, която сега предлагаме, да бъде приета. Тоест законът, който приехме финално, въвежда мерки, които можеха да бъдат активни само за жертви на домашно насилие, които са жертва и насилник, които споделят едно домакинство, имат общ бюджет или са в съпружески отношения", посочи тя.

По думите ѝ в подкрепа на новите предложения и мерки, включващи жертви на насилие, които са в интимна връзка, са били само ПП и ДБ. „ДПС и ГЕРБ инициираха промени в НК, с които да се увеличат присъдите за насилие, които да имат превантивен ефект. Ние подкрепяме тези предложения и потърсихме подкрепа да се разшири обхватът на Закона за защита от домашно насилие, вкарвайки интимната връзка. Момичето, пострадало в Стара Загора, попада точно в тази хипотеза. Тепърва ще изградим информационна система, базирана на закона, приет миналата седмица”, посочи депутатът.

Още по темата

Константинова обясни и каква защита е щяла да получи 18-годишната Дебора, ако новите предложения за изменение в закона бяха приети още миналата седмица. „Нейният сигнал щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа. През това време съдът можеше да разпореди, че нейният насилник трябва да прекрати всякакъв контакт и комуникация с нея и полицията трябва веднага да приведе това разпореждане в действие. Тя може да намери правна и психологическа помощ в центровете за закрила. Освен това провинението на насилника ще влезе в информационната система и при всяка негова следваща подобна простъпка - тя ще се приема като рецидив и ще има информация във всички институции, че този човек вече е отправял заплахи и вече е бил заплаха за някое момиче”.

„Камуфлажните пропагандни твърдения като джендърската идеология са това, което през последните две години ни пречи да приемем Закона за защита от домашното насилие. В последните 2 г. отдавна можехме да сме приели промените. 118 жени за последните 5 г. са пострадали и са жертви на подобно безобразно посегателство”, допълни Константинова. И подчерта, че ставаме свидетели в медиите на подобни случаи на насилие всяка втора седмица."Всички бяхме съучастници, неприемайки измененията в закона", категорична е тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 106 Това означава, че знаят, че е изнудване. Мдааа, има проблем по"веригата"
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Престъпник!
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да се тръгне отнякъде. Обикновено насилието е над човек, който по някакъв начин е зависим и не може да се защити адекватно. Обикновено жените във връзката са в това положение.
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 105 : Че моята ме промени. Подхлъзна ме да започна курсове по програмиране, заедно с нея, после тя се отказа, а аз почнах работа в ИТ сектора. Сега изкарвам в пъти повече от преди. Не всяка промяна е лоша.
106
2
 
3
 
! Отговори
До 104 преди 9 месеца
Явно си млад човек без опит! Потърси данни за изнудвания на жени спрямо мъже и ще разбереш. Питай познати полицаи и следователи и ще научиш :)
105
2
 
1
 
! Отговори
До 103 преди 9 месеца
Подкрепям! И ако някоя жена реши да променя мъжа с който е, щото така иска да е по мускулест, да изкарва повече пари и други такива да се счита за насилие! Насилиницата да бъде наказвана с пробация :)
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Констанс С какво ще те изнудват, ако нищо не си направил. Даже монтажът с бат, Бойко беше наравен лаишки, хем е скъпоструващ. Следи винаги остават. Особено при днешните технологии. И стига с тия селфита. Всеки може да ви ги крадне. Аман от фукни. Снимате музеи и пирода, а не кълки и бицепси. Кой го инересват вашти бицепси.
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не виждам разлика между насилие над жена, мъж, дете, старец или животно - пак е насилие, и всички видове трябва да се наказват с еднаква строгост. Защо е това врещене за даване на привилегии на една или друга група? А ще има ли закон против мрънкането, натякването, сцените на ревност и други любими приоми на някои жени? Предлагам да се приеме закон, според който, когато една жена каже "Няма проблем" да няма право да изтъкне че има проблем, примерно след месец.
102
1
 
4
 
! Отговори
Констанс преди 9 месеца
118 случая за години, Това прави средно по 24 случая на година! От 6. милиона души като процент на година е пренебрежително малък , но виж със закон може да отвори много проблеми в посока изнудване и престъпни групи за изнудване. Там трябва да бъде превенцията. Разбира се като има насилие трябва да се регистрира и да има процедура която да се спазва, но да не стане така вместо да изпишем вежди да извадим очи!
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 99 ОК!
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глей ги "пичовете". Вместо да спрат с насилието, те коментират дали биха ги осъдили или не. Бетер женчовци в психиката. Утре-вдругиден като приемат и полиграфа, кво прайм?
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 97 : Ако има проблем с жената - просто я изгонвам. Бой няма. Говоря за потенциалната опасност на жените да се дадат едни привилегии, с които голяма част ще злоупотребят за своя изгода. Това НЕ Е приемливо. Като искате да сме равнопоставени, нека сме равнопоставени и пред закона.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 96 Не разчитай много на това...
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 94 Вярно е, но се приема като утежняващ факт при останалите доказателства. Пък и съдиите винаги имат едно наум какво е показал, дори да не се ползва офицално. По-добре спри да биеш.
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 95 : Полиграфа не се приема като доказателство от никой съд в България. Както и записите от камера, освен ако не е лицензирана и бла-бла-бумажтина. Много филми гледаш.
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 89. Ти пък защо се вързваш точно на златотърсачките? Намери си скромна девойка без силикон. И с какво ще те изнудва, ако не си посяал? Детекторът ще покаже, ако тя лъже. Но въпросът ти показва, че си гузен все пак.
94
1
 
1
 
! Отговори
До 88 преди 9 месеца
Полиграфа не се приема от съда!
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 91 : Сигурно са десеторно на случаите на насилие, но поради естеството си не са документирани.
92
3
 
1
 
! Отговори
до 85 китаеца преди 9 месеца
В китай затова най-често ако прегазят някой се връщат да го доубият защото е по-изгодно да излежиш някой отколкото да го издържаш цял живот. Ако се приеме и тук такъв *** закон не само ще се гаврят ами директно ще ликвидират след гаврата.
91
4
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 9 месеца
Колко са случаите на година от изнудване в Бъгария от жени към мъже? Когато отговориш на този въпрос ще разбереш, че не става въпрос за побой, лека телесна повреда или друг вид насилие.