Протест срещу насилието посрещна депутатите

Ратификация на Истанбулската конвенция сред исканията
54

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Включване на интимния партньор към лицата, които могат да получат защита по Закона за защита от домашното насилие, промени в НК, повече кризисни центрове и ратификация на Истанбулската конвенция. Това са исканията на протестиращите пред НС към народните представители, предаде БГНЕС.

“Искаме предоставяне и включване в Закона за защита на домашно насилие интимната връзка и закрила за хора, които са се намирали или се намират в такава връзка, да могат да търсят закрила по този закон. Второто ни искане е за повече кризисни центове, тъй като в страната има само 13, тоест има 15 области в страната, в които няма никакъв кризисен център, отпадане на системността за домашно насилие от НК, защото дефиницията е грешна. Ключово е и въвеждане на нов състав за полово базирано насилие в НК, а не на последно място искаме и ратификацията на Истанбулската конвенция”, това заяви за БГНЕС Надежда Дерменджиева от Български фонд за жените.

Тя определи днешното заседание на правна комисия категорична стъпка в правилната посока. “Това е историческо, Български фонд за жените е основан 2004г., почти 20 години работим по тази тема и за първи път виждам в част от политическите партии тяхната воля. Ако те успеят да вкарат интимната връзка в Закона за домашно насилие това ще е историческо”, каза още Невена Дерменджиева.

Камелия Ценева от Феминистки мобилизации подчерта, че най-вече искат включване на интимен партньор към лицата, които могат да получат защита по Закона за защита от домашното насилие, но също така и за промени в НК. “Насилието основано на пол искаме да бъде включен в НК и да бъде променена дефиницията. Предстои да видим дали това ще се случи. Радваме се за въведените промени в Закона за защита от домашното насилие, но има още какво да се направи”, уточни Камелия Ценева и продължи: “Трябва да се вкарат времеви рамки на обещаните промени, защото достатъчно сме видели как нещата се бавят с години, а това може да коства много животи”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо насилието трябва да се разделя на домашно или друго? Каквото и да е си е насилие и трябва жестоко да се наказва.
37
0
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 месеца
Тази госпожа най-после изплю камъчето.Тя каза,че не на последно място е ратифицирането на Истанбулската конвенция.И може да го постигнат...Толкова добре е организирано всичко...
36
1
 
7
 
! Отговори
бе да питам преди 9 месеца
абе къде са боец , системата ни убива , мутри вън , ние идваме , изправи се бг , младежкото бсп , ония дето метаха яйца и други хранителни продукти ?
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интимната връзка си е интимна, некои жени обичат шамарите, некои обичат нежност, всички сме различни :)) Закон не требва да се приема срещу домашното насилие, щото не всички са такива и всека кръвопийца би се възползвала ако вече не е кефи партньора й.. :))
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В карето ЗА НАС, на интернет страницата на БФЖ пише: "Ние работим за гарантиране на правата на момичетата и жените, за повишаване на информираността на обществото относно ПОЛОВИТЕ СТЕРЕОТИПИ и ЗА ТЯХНОТО ИЗКОРЕНЯВАНЕ ... БФЖ подкрепя финансово проекти на НПО, свързани с преодоляване на насилието над жени във всичките му форми.... На снимка 6 какво пише? "Жени живот свобода" Как ви звучи? Като призив за разврат? Не се заяждам!
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "аре, сичките против "..конвенция-та" - чемодан, паравоз ... масква" ------ абе каппппутчо, толкова ли нямаш акъл за 2 цента да разбереш, че сте малцинство??? Тая пружина няма да се натяга до безкрай и ще дойде един момент, когато нема да ви се верва!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 25 (от 25) - Ако се прави на няколко вълни (тази година 15%, догодина още 15% и т.н.) ще останат магистрати, защото ще се назначават новозавършили. Всяка година новоназначените се тестват пак с детектор на лъжата и който не издържи теста - гърми. Щом има достатъчно юристи, ОК, да не се увеличава приема. В ДАНС за да влезеш минаваш подобен тест за зависимости за нарк_отици и др., но предполагам само в началото. Същото може да важи за всички държавни длъжности на високо ниво.
31
0
 
6
 
! Отговори
един преди 9 месеца
ми те листчетата повече от протестиращите бе :) тия дето системата ги убива що не са на протеста , мая общата що не се е изказала още ? а, да , нема спонсори .
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
въвеждане на нов състав за полово базирано насилие в НК? Значи, насилие от мъж към мъж или жена към жена няма да пасва на новия ви състав НК. Или с приемането на Истамбулската конвенция ще го уредите някак този въпрос? Ами ако беше случайна жена на улицата? Търсите под вола теле! Насилието си е насилие независимо от връзките и познанствата.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "аре, сичките против "..конвенция-та" - чемодан, паравоз ... масква" ---- абе каппппутчо, толкова лицмцмцема да ви се верва?!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От кога на 10на психично болни се вика протест, че даже и се отразява??? Че то на снимките журналята е повече от "протестиращите"?!?!?
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гей парада не мина ли вече?
26
0
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 9 месеца
Нямма да остане нито един магистрат. Абсолютно чисти няма. Един нещо дребно, други системно и по много, но всички са получили нещо.А идеята ти за повече бройки за юристи в университетите е смешна - те и сега излизат прекалено много. Юристи с лопатата да ги ринеш. Но и нови да сложиш и те ще се овълчат. Просто трябва постоянен и системен контрол, ама няма кой да го прави. Да не мислиш, че в ДАНС, Полиция и др. детотрябва да ги следят са свестни? Всички са политически наместени и слушкат.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искането за приемане на Истанбулската конвенция е яхва_не на протеста. Има много лесно решение, с което ще изчистим съдебната система от корумпираните. Всички минават детектор на лъжата и отговарят на въпрос, дали са взимали подкуп. Който не успее да премине теста му се отнемат правата и толкова. Ако се окаже, че прекалено много хора са го правили и не достигат кадри, да се увеличат университетите,където се учи право.До няколко години ще се нормализират нещата.Детектор на лъжата ежегодно и така!
24
0
 
18
 
! Отговори
как преди 9 месеца
Ето как се използват лични драми за прокарване на неприемливи документи като Истанбулската конвенция
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Точно преди 24 часа това беше Конспиративна Теория (тм).
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези ги интересува само как да узаконят собствените си сърбежи... За насилието въобще не им дреме! Къде бяха, когато пребиват, изнасилват и дори убиват баби по селата? Едното НПО - Български фонд за жените - е основано преди 20 години, така пише. Къде бяха досега???
21
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евтини,смешни и противни сценки за прокарване на Истанбулската конвенция.Тези заслужават да им се дръпне един хубав пердах.
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората протестираха с искания наистина да има правосъдие и да няма чадър за избрани престъпници, а не за приемане на Истанбулската конвенция!!! Но НПО-тата налазиха с техните гнусни цели и опорочиха искреното възмущение на хората.
19
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
аре, сичките против "..конвенция-та" - чемодан, паравоз ... масква