След случая "Дебора": Ще спрат ли по-суровите наказания насилниците?

Не трябва да се вземат прибързани решения, съветва адвокат
Обновена: 3 авг 2023 10:36 | 3 авг 2023 10:28, Красимир Ангелов
138

Извънредно заседание на комисията по правни въпроси в парламента се провежда днес. Това става след мащабната вълна на недоволство в обществото след случая "Дебора" в Стара Загора, като депутатите готвят промени в Закона за домашното насилие и Наказателния кодекс.

"Радвам се, че имаме будно общество, което се обединява и благодарение на това предизвиква реакция у политиците. Но съм категорично против да се взимат прибързани решения за корекции в законите. Не може да се използва недоволството на хората, които са юридически некомпетентни. Промените, които ще бъдат разглеждани, са недостатъчни и не биха могли да постигнат каквото и да било", заяви адвокат Райна Аврамова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя е категорична, че ако вдигнат санкцията за средна телесна повреда от 6 на 8 години, тези две години разлика няма да подействат възпиращо насилниците да не го направят.

"В правната комисия трябва да се помисли как да бъде добавен нов текст в НК, свързан с извращенията, с гаврата и унижението на човека, които могат да доведат до загуба на идентичност, както е конкретният случай в Стара Загора. В НК има празнота по този въпрос и размерът на наказанието няма да я запълни", смята адв. Аврамова.

Психологът Младен Владимиров посочи пред Bulgaria ON AIR, че трябва да се говори, че има психологическа страна и ще пострада самооценката при това момиче от Стара Загора.

"Виждаме и социална травма. От вчера върви неприятен процес на деморализация на момичето и деперсонализация. Тя ще претърпи изключително много негативни последици", обърна внимание той.

Аврамова настоя, че целта на политиците не трябва да бъде да потушат временно напрежението, а да решат трайно въпроса.

"Ако тези промени бъдат приети, за момента е възможно да потушат напрежението. Но след месец-два или година-две, когато продължат тези случаи или се увеличат, тогава какво ще обяснят на хората? Законите не се пишат на коляно, изолирани и под натиск. Обществеността ще има съпричастност да даде необходимото време, за да бъде изработен качествен закон", коментира още адв. Аврамова.

Според нея определението за интимна връзка е неясно, непълно и поражда съмнения и възможности за различни тълкувания в различни съдебни състави в цялата страна.

"Тези неща за интимните връзки са коментирани и политиците в работните групи се притесниха, че в този обхват ще попаднат хомосексуални двойки, малолетни и непълнолетни ромски майки. Има начин да се докаже, че хората са били в интимни отношения", каза на свой ред Владимиров.

Той е на мнение, че българинът все по-често отлага да сключва брак и трябва да направим адекватни на днешното време закони. Трябва не само да мислим за последиците, а как да не се стига до полиция и съд, вярва психологът.

По думите му трябва да се научим да говорим за всички форми на насилие.

"Още от ранна детска възраст трябва да подготвим децата къде са границите на допустимото, да развием в тях липса на толерантност към насилието и да ги научим да търсят авторитети - мама и татко, учителите, полиция. Трябва да се работи по програмите за насилниците, но трябва да има и дефиниция какво е насилие", коментира Владимиров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ако прокурори и разследващи полицаи си вършеха работата, нямаше сега да вдигат наказанието, което пак няма да се налага на престъпниците, както и по-ниското наказание, трябва да има наказания за подкупните мърльовци от съда и полицията!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 91 З лека телесна условна присъда, тоест нема да влезе у пандизо :))
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 88 Там е работата че това престъпление го изкараха лека телесна повреда скаааапаняците, а не средна. Смятай 400 шева и обезобразяване доживот го водят лека телесна повреда. За лека телесна повреда колко е наказанието? 2 години сигурно максимум. И аз не знам.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тото е тъ по парче, виж за майка му не мисля. ама да поканиш ревльото Тити за гост, то това винаги ще е греда :)))
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-сурови наказания няма как да спрат хора, които знаят, че като си платят на който трябва, няма да имат никакви наказания. Това, което ще спре насилниците е не по-строгите наказания за домашно насилие, а ефективни присъди за всички корумпирани съдии, прокурори, съдебни лекари и т.н. За тях трябва да има по-сторги наказания. Ако знаеш, че няма кой "да те оправи", дори и по-малки да са наказанията, пак ще се замислиш сериозно, преди да тръгнеш да биеш/режеш и т.н.
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доколкото разбрах в момента за средна телесна повреда при домашно насилие можело да се даде присъда от 6г. затвор. Според новите закони уж щяло да стане 8г. Този с макетното ножче вероятно се притеснява и от по-малкото наказание от 6г. според сегашните закони, но явно е имал човек в съда в Стара Загора т.е. проблемът не е толкова размера на наказанието, а това, че за някои хора няма никакво наказание. Ако имаш човек в съда, дори и наказанието да е 300г., пак няма да се притесняваш.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 86 Тоя Тото колко е смешееен и жалъъък не е истина. Да беше изтрил само клипа с Папазов, само че ютюб му изтри целия канал, а не самият той. Муахахахаа....
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Йониславчо, Тити Папазов ти разказа играта без да иска. Направо те върна в първи клас.
84
0
 
5
 
! Отговори
АМИ преди 9 месеца
Продават накотици,сводничат,бият по поръчка.продават крадени коли,оръжие..още?Този "борец" е семеен,има дете..Нека да помисли-какво е да има до детето му такъв "собственик"?Колелото се върти.Който сее насилие-ще му се върне,до 7 коляно..
83
2
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 9 месеца
Случаят е насилие, но не "домашно насилие". Става дума за неуредени сметки между една ******ка и нейният сводник! Сводникът, налял пари в силикон и ботокс. ******ката ги изплаща повече от година, но решава, че може да заработва повече сама. Сводникът решава да й даде урок на нея и останалите момичета, които работят за него. Христо Иванов и Пеевски задействат подопечните си медии да направят истерия, за да легитимират еднополовите отношения и Истанбулската конвенция!
82
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 9 месеца
До 70: Случаи всякакви,има и това.Трябва да сме *** да вярваме,че промяна от 4 на 9 години щв спре простака който не се интересува и не познава правилата.Тези които ги знаят и прилагат,по начина по който го правят са истинския проблем.
81
0
 
4
 
! Отговори
www преди 9 месеца
Проблема е, че трябва да се приберат чадърите, а това може да разплете чорапа чак до парламента. Пародия на Промяната
80
3
 
1
 
! Отговори
Йончо Тотото преди 9 месеца
Няма лошо да се пробва и с Истанбулската, няма да има чудеса, но все е нещо. Дали става дума за Истанбулска, Мелбърнска или Техеранска конвенция, гледайте кои са вътре, и кои вън, аааа...на вас ви харесвало да си живеете извън цивилизацията, щот сте били уникален народ, абе уникален в пррросстотията си, бих казал.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този защо го пуснаха след 72 часа от ареста? Трябва да гние поне 10 години за това престъпление. Няма такава държава! И Дълъг, и ИТН също няма. Има: Няма такъв народ.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до един - аз нямам близки татуирани силиконки които се движат в среда на криминални рецидивисти осъждани многократно за насилие и нанасяне на средни телесни повреди.
77
1
 
5
 
! Отговори
Видин преди 9 месеца
До една Разбира се далеч съм от мисълта, че при момчетата нещата са много по различни, но сякаш при момичетата нещата са една идея по-зле. Всеки ден се изумявам какво поколение расте, а и вече порасна , това са хора без никакви ценности, образованието им е на ужасяващо нищо , имам колеги на по 19-20 години който не знаят азбуката, не знаят кой е Петър Берон или Раковски, и не не са от друг етнос.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смешникът Тото уж си изтрил сам клиповете в канала си, а истината е че ютюб му ги изтри заради Папазаов. Двамата се хилеха като пачииии мааааалоумни като Папазаов разказа историята как навремето остригал приятелката си за да я накаже.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А той защо вади по 1000-2000 лева на смяна, а? Значи не е средна телесна повреда, да го съдят за опит за обийство, а не за средна телесна повреда!
74
1
 
2
 
! Отговори
Видин преди 9 месеца
До еднаКато охрана по дискотеките винаги са работели комплексари с напомпани мускули и без мозъчни гънки, ама защо момичетата тичат по такива незнам.Колкото до това което казах и за което си ми писала (ако може на ти ) стоя зад думите си , че момичетата който израснаха в последните десетина , че и малко повече години са много зле , за тях е важна новата песен на Галена , къде да ходят да купонясват и както ти каза как да влязат в дискотеката.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо няма да спре защото сме нация с промити мозъци. Деморкация 35 години, какво искате. Ще приемат ИК, ще вдигнат с по 5-10 години затвора за насилие и повече няма никой да говори по темата, а жертвите ще си ги има и то още повече.