Мъжете у нас печелят повече от жените, взимат и по-голяма пенсия

Средно годишно заплата на мъжете е 20 515 лв., а на жените - 16 880 лв.
196
Мъжете у нас печелят повече от жените, взимат и по-голяма пенсия
Снимка: СДВР

Средната годишна заплата на мъжете е 20 515 лв., а на жените - 16 880 лв.

Това се посочва в специална глава, посветена на намаляването на разликите по пол, доходите и заплащането, от Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022-ра година, който е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство, съобщава БНР.

Средният осигурителен доход за страната през миналата година е 1298 лв., като за мъжете той е 1340 лв. а за жените - 1254 лв. Или разликата е близо 7% в полза на мъжете.

Средната пенсия на мъжете е 797 лв., а на жените - едва 658 лв.

Относителният дял на бедните спрямо линията на бедност общо за страната е 22% от населението, като за жените процентът е почти 24, а за мъжете - малко над 20.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: заплатадоходипенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Момиче съм,но по душа съм фаянсаджия,или строител съм,но .....Унификацията да е с мярка и тази мярка да е с уважение към всеки пол по природа и после към социалната значимост на някоя професия.Но това явно само в някоя утопия.
179
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм за напълно равно заплащане, но и напълно равни отговорности и натоварване.Когато видя жена по обектите пренасяйки тежко на 40 градуса, или удряйки долу в мините, тогава могат да имат претенции. След като 90% от тях седят в офис на климатик вършейки съмнително полезна дейност за обществото, то би било адски грозно да получават същото заплащане като човек рискуващ живота си или такъв под огромен стрес!
178
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не само в България същото е и в Германия.Темата не е актуална!
177
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дори тампона и Цезаровото сечение са ги измислили мъже, за да ви светна защо е различно заплащането. Ако чакахмена на равнозплащанките да се разработят още шяхме да се опитваме да открием сламената колиба.
176
2
 
2
 
! Отговори
баба преди 8 месеца
Да сте видели жена да мята бетон и да лепи плочки...тем подобни..повечето си вадят парите с вирнати крака ,че тези им са много...
175
1
 
1
 
! Отговори
чакам,чакам преди 8 месеца
И когато приситснат жените да работят толкова трудочаса колкото мъжете (защото разликата идва най-вече оттам), ще умра от смях. Мързеланите ще окодкудякат всичко, и всякакви феминистки дивотии моментално ще им се изпарят от главите. Ама ще е късно ;)
174
1
 
2
 
! Отговори
Бачкатор преди 8 месеца
Има всякакви изключения, но общия случай заплатите се саморегулират. Работодателите предпочитат да плащат по-малко. Ако някой получава повече, има защо.
173
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак глупости на търкалета, изравнете заплата на секретарка със заплата на миньор и оставате без миньори. Тая феминистична легенда толкова нелепа, че няма на къде. Идеята е да няма разлика в заплащането ЗА ЕДНА И СЪЩА ДЛЪЖНОСТ, което принципно е изпълнено. Дургото са истанбулските изстъпления.
172
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жените нищо не работят защо изобщо им плащат не е ясно. Аз поне не съм виждал жена да полага канализация, да строи сгради болници, пътища, язовири или тещо изобщо да прави. Едни голи претенции е това е
171
3
 
4
 
! Отговори
Програмър преди 8 месеца
И в нашият сектор е така, но смея да кажа, че е напълно заслужено. Жените имат по-слаба логика и като цяло по-нисък интелект.
170
1
 
3
 
! Отговори
Охоо преди 8 месеца
Имам много познати семейства, които казват,че жените взимат по- голяма заплата.
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 154 - Нали точно по този проблем пишат някои тук - една и съща по обем работа с едно и също качество, но заплащането е различно и е според нагласите някой да бъде толериран. Други пишат за случаите, при които някой работи повече, но получава по-малко пари, пак защото някои биват несправедливо толерирани. В това се състои пробрлемът. Ако се спазваше принципът, който ти предлагаш, проблем нямаше да има.
168
0
 
2
 
! Отговори
От 93, 96 преди 8 месеца
До такаа. /106/ - Отдавна вече не съм в БАН точно поради тези причини, за които намекваш. Мисля, че в моите коментари всичко е казано достатъчно ясно. Освен това, не всичкив БАН са бедни като църковни мишки. Някои се подписват под шестцифрени хонорари, но работата по целия проект я вършат асистентите.
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 168 А магистралчовците по колко взимат на час? Един приятел се интересува. И една похотлива баба също пита.
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 164 - Там е проблемът, не винаги мъжът носи по-голямата заплата у дома, но в някои семейства това вместо да го респектира, го озлобява. Не всички мъже са такива, мнозина ценят свястната жена и я уважават. Но има глезльовци комплексари, които просто не заслужават жените си или попадат на хитри жени мързелани, които всячески съумяват да ги използват, даже и да ги ограбят. Колкото двойки, толкова и истории. И всяка е специфична.
165
1
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 8 месеца
В нашата фирма и жените и мъжете взимат еднакво.Само че цени не бачкат при нас защото караме камиони по 15 часа на ден.А жената иска ако може да си клати краката 3 часа на компютъра и да си ходи у дома на дивана
164
0
 
6
 
! Отговори
Токмаков преди 8 месеца
Средната продължителност на живота при мъжете е 68 години и три месеца. Внасят 40 години за пенсия а я получават едва 3 години и 3 месеца. Къде отиват останалите вноски!????????????2 Повод за размисъл как държавата е най големия крадец на хората които я финансират - всички ние. Роби.
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Магистралките вземат по 100 евро на час :)))
162
1
 
7
 
! Отговори
Моше преди 8 месеца
Интересно е как жени работнички или служителки САМИ определят каква заплата трябва да вземат във фирмата в която работят.Това не го ли определя управителния съвет на фирмата или собственика? Всъщност ВИНАГИ квалификацията, стажа и професионалния опит са тези които определят каква ще е заплатата на работника. Има много мъже които взимат по-малко от други мъже във дадената фирма... ЗАПЛАТАТА НЕ СЕ БАЗИРА НА ПОЛ,РЕЛИГИОЗНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ ИЛИ РАСА А НА СТАЖ,ОПИТ И УМЕНИЯ. Как една жена да го проуме ?
161
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това че имаме смарт перални и телефони,не означава че няма експлоатация и робство на човек над човека.