Мъжете у нас печелят повече от жените, взимат и по-голяма пенсия

Средно годишно заплата на мъжете е 20 515 лв., а на жените - 16 880 лв.
196
Мъжете у нас печелят повече от жените, взимат и по-голяма пенсия
Снимка: СДВР

Средната годишна заплата на мъжете е 20 515 лв., а на жените - 16 880 лв.

Това се посочва в специална глава, посветена на намаляването на разликите по пол, доходите и заплащането, от Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022-ра година, който е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство, съобщава БНР.

Средният осигурителен доход за страната през миналата година е 1298 лв., като за мъжете той е 1340 лв. а за жените - 1254 лв. Или разликата е близо 7% в полза на мъжете.

Средната пенсия на мъжете е 797 лв., а на жените - едва 658 лв.

Относителният дял на бедните спрямо линията на бедност общо за страната е 22% от населението, като за жените процентът е почти 24, а за мъжете - малко над 20.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: заплатадоходипенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно ,защо в университетите, има квота за мъжки пол ,която трябва да бъде покрита по численост за сметка на студентките?Приети са момчета с по - нисък бал от този на момичетата и за сметка броя на момичетата,и това може ли да се обясни само с родилните периоди на една жена?Това си е жива полова дискриминация,като се има в предвид и по-голямото ж.трудолюбие и старание.Ако ефективността на м.и ж.труд е различна при една и съща професия,то как може да бъде точно измерена и дефинирана?
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Повече ,по малко ... все тая е за обикновенният плеб !Такива работи ги вълнуват онези с по 4К нагоре
138
0
 
4
 
! Отговори
До До 123 преди 9 месеца
Аз не съм 123, но прочетох коментара ти. Преди повече от 1 час споделих тук свои наблюдения от научен институт - една и съща длъжност, едни и същи заплати, но част от колежките са с плътно заето със задачи работно време, а отделно правят свободна докторантура; понякога ги включват в проект, за да вземат малко пари плюс заплатата, но ги товарят здраво. И други, които взимат същата заплата само за да си дописват дисертациите след редовна докторантура. Щедро ги включват и в проекти за повече пари
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 136Така е понеже мъжете основно плащат за съдържание в Onlyfans а жените рядко плащат за съдържание в този сайт и затова един мъж в този сайт ще изкара по-малко пари от една жена.
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жените модели изкарват много повече от мъжете модели и после викат че мъжете винаги вземали повече пари от жените.
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"когато някой си няма хабер от нещо" кой па точно се изказа.. "Няма нищо незаконно в различните заплати" в една и съща фирма, на една и съща позиция, различни заплати са незаконни. "Аз говоря за ЗАПЛАТА, а не часове. На часове се заплаща нискоквалифициран труд" а аз под дни и часове имам предвид извънреден труд, който ти се заплаща под формата на премия. заплатите ще са ви еднакви, преммите ще са ви различни, но ти чуждата премия не можеш да я сметнеш адекватно, ако не знаеш кой колко е работил.
134
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ни жени, ни мъже печелят в България. Всичко е умряла работа.
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 143 - Не си попадал на ловка интригантка, нито на такава, която е голяма майсторка на вдигането на ... Такива винаги намират начин да надминат останалите си колеги, не само мъжете сред тях.
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се понапънат малко.Не само клюки , интриги и вдигане на .......
131
0
 
5
 
! Отговори
Bai Asen преди 9 месеца
И?
130
1
 
0
 
! Отговори
До 140 преди 9 месеца
Не знаеш какво значи средно :)
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Средна заплата за 2022 година в България: мъже - 1807,58 лева, жени - 1406,67 според тези данни. Къде са заплатите от по 4К и нагоре, за които едни непрекъснато плямпотят?
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а защо мъжете не могат да раждат? хайде изравнете първо това поле, пък после се занимавайте с второстепенни работи, като парите
127
0
 
10
 
! Отговори
Тръц преди 9 месеца
Абе вие гледайте какви заплати си гласуват Онез там 240търтея!Колкото и да ви дават на вас пак няма да са в нормалните страни
126
1
 
2
 
! Отговори
до 131 преди 9 месеца
Когато някой си няма хабер от нещо е по-полезно да замълчи, вместо да бъде и агресивен. Няма нищо незаконно в различните заплати! Щом няма при новия голям брат, още по-малко има в блатото БГ. Кой както е успял да се спазари. Има начини и случаи за изтичане на инфо. Не нужно да гледаш фиша на колегата си, а дори и това се случва понякога, просто случайно. Аз говоря за ЗАПЛАТА, а не часове. На часове се заплаща нискоквалифициран труд, с изключение на хората работещи на договори, като консултанти.
125
1
 
1
 
! Отговори
До 134 преди 9 месеца
*** нимой тъка! трябва равенство между различновапциранитъ
124
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 123Здравейте. Не им обръщайте внимание. В една маркетингова компания са наели тролчета от посолството.
123
0
 
1
 
! Отговори
до 126 преди 9 месеца
Всъщност си прав/а... Аз се изказах на базата на логиката, без да чета безполезната драсканица. По принцип рядко си губя времето с тях и гледам на коментарите (където все още са разрешени...дори и яко цензурирани) по-скоро като на форум и селска седянка. ;-)
122
1
 
6
 
! Отговори
до 123 преди 9 месеца
"Повечето коментари се отклоняват от темата, а тя е НЕРАВНОТО заплащане за ЕДНА И СЪЩА работа!" много си зле.. неравно заплащане за една и съща работа, това е незаконно и тук, и навън. искам обаче да ми обясниш как установи, че заплащането е различно? ти въобще можеш ли да си четеш собствения фиш? а от къде гепи чужд фиш? щото и това е незаконно... премията чуждата как я смяташ и как я смяташ твоята си? чуждите дни и часове, умение и т.н. следиш ли ги?
121
3
 
1
 
! Отговори
До 128 преди 9 месеца
и пак получавам повече от разглезените пикли хахахах