Цените на горивата още нагоре, бензин и дизел почти се изравниха

Очаква се да стигнат 2,80 лв. за литър
8 авг 2023 22:10, Стела Стоянова
41
Цените на горивата още нагоре, бензин и дизел почти се изравниха
Снимка БГНЕС, архив

Поскъпването на горивата, започнало от средата на миналия месец, продължава, става ясно от данни на специализирани сайтове.

Средната цена на масовия бензин А-95 вече е 2,69 лв. за литър, което е повишение с 13 стотинки в сравнение със средата на юли. Дизелът обаче поскъпва по-бързо и за 20 дни котировките му са вдигнали с 20 ст. до средно 2,65 лв. На практика цените на двата вида гориво почти са се изравнили, а само преди 3 седмици имаше разлика от поне 10 ст.

Мини ценови шок има при пропан-бутана заради връщането на ДДС за горивото. Така само за седмица горивото е поскъпнало от 89 ст. до 1,12 лева за литър.

Още по темата

Като причина за поскъпването търговци посочват покачването на петрола след увеличеното потребление в Китай и спада на запасите в САЩ. На международните пазари само през юли и август котировките се вдигнаха с повече от 12 долара и вече са над 88 долара за барел. Това означава, че увеличението при горивата ще продължи, защото в момента изостава от нефта, пише "24 часа".

Очакванията са, че поскъпването ще е до 2,75-2,80 лева за литър бензин и дизел. Няма обаче изгледи да се стигне до цените от миналото лято, когато те бяха на цени от 3,40-3,50 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едно време се смеехме на американците, че са прости и дори не знаят кой им е президент. Достатъчно е да си пуснат телевизора и да има пуканки. Ние неотклонно вървим по техния път. Безмозъчна маса, превърната в роби.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 4, Е какво се чудиш? Денков е обучен от шефа си Парапетов от Продължаваме измамата и ни е пуснал "малко ала-бала".
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Наблюдател Народа е с промит мозък вече, няма сили, съсипан е от икономическите условия и изобщо от ситуацията в страната и в Европа, вече не е народ а сива маса. Затова е дезорганизиран и не може да предприеме каквото и да е, за подобряване на положението си. То за последните 30 г това беше главната цел на така наречените "реформи" с простонародно име съсипия.
29
0
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Купуваите каруци и магарета връщаме се в камения век!
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като бяха над 3 лева не ривахте, ся ко искати.
27
1
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 8 месеца
И що тъй въ Асенчо ,нали всичко е овладяно?
26
2
 
3
 
! Отговори
Филанкишията преди 8 месеца
Борисов, ми звъня и от понеделник горивата ще са под 2 лева.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да храним 5000 контингент на ФАЩ у нас. Как сте роби, добре ли спахте
24
0
 
10
 
! Отговори
Лука преди 8 месеца
Ми требе да папкаме, ако ще руския петрол да е без пари
23
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След фиаското на великия руски флот в Черно море, който се опита да блокира украинските пристанища, но на практика Украйна блокира руските пристанища няма как да не се повишат цените на петрола 20% от руския износ на петрол е блокиран.
22
1
 
9
 
! Отговори
Има как, преди 8 месеца
Продължаваме Подмяната...
21
1
 
16
 
! Отговори
Лорер преди 8 месеца
Ще плащаме колкото може по скъпо, че на Путин да му е зле! Правете бензина 4/5 лв. така наказваме агресора!!!
20
3
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
нали сте евроатлантици ще плащате по 4 лв за литър и предлагам празника за независимостта на България да отпадне!!!Робство 51 щат до кога ?
19
4
 
23
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 8 месеца
е Как, Кой е На Власт - Поне Левче за Частният Остров в Тихият Океан!
18
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Взеха концесията от Лукойл и това е резултата. На там върви и цената на тока. Страшното ще стане след 2026 година.
17
3
 
27
 
! Отговори
Нещо пак менте преди 8 месеца
Няма обаче изгледи да се стигне до цените от миналото лято, когато те бяха на цени от 3,40-3,50 лева. . . . . Дааа, тук в Германия дизела е вече от две седмици между 1,74-1,76 и супера (не Е10) между 1,92-1,96! Не мога да си представя, че България ще може да много по евтин! Нормално за Еврозона! Как върви присъединаването? А Шенген ще има ли вече? Задавам малко дразнещи, но важни въпроси за просперитета на 5-милионна България с работници от най-висок клас с по две-три висши и т.н.!
16
4
 
18
 
! Отговори
Virtuozzo преди 8 месеца
Санцкии до дупка мощно докато не изпука и посленият атлантикопитек натовец безродник !
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
в момента ако не си скаран с Китай - винаги ще има всичко по магазините, ама ние натам сме тръгнали с наште еуропартнери - спираме това че не е еко,спираме онова че не ни трябвало,друго подараяваме,трето на скраб...
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това беше 90-91 г, при Луканов, дето нямаше нищо по магазините, и бензин нямаше. После при Виденов още по-добре.........
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
при киро и кокоро е така - и пак има "умници" които за тях да гласуват,не че са много - предимно се разчита на ала бала,а горивата когато е да поскъпват е много бързо,виж ако трябва да намаляват става с стотинка на месец понеже имали от по старите запаси кито били по скъпи