Цените на горивата още нагоре, бензин и дизел почти се изравниха

Очаква се да стигнат 2,80 лв. за литър
8 авг 2023 22:10, Стела Стоянова
41
Цените на горивата още нагоре, бензин и дизел почти се изравниха
Снимка БГНЕС, архив

Поскъпването на горивата, започнало от средата на миналия месец, продължава, става ясно от данни на специализирани сайтове.

Средната цена на масовия бензин А-95 вече е 2,69 лв. за литър, което е повишение с 13 стотинки в сравнение със средата на юли. Дизелът обаче поскъпва по-бързо и за 20 дни котировките му са вдигнали с 20 ст. до средно 2,65 лв. На практика цените на двата вида гориво почти са се изравнили, а само преди 3 седмици имаше разлика от поне 10 ст.

Мини ценови шок има при пропан-бутана заради връщането на ДДС за горивото. Така само за седмица горивото е поскъпнало от 89 ст. до 1,12 лева за литър.

Още по темата

Като причина за поскъпването търговци посочват покачването на петрола след увеличеното потребление в Китай и спада на запасите в САЩ. На международните пазари само през юли и август котировките се вдигнаха с повече от 12 долара и вече са над 88 долара за барел. Това означава, че увеличението при горивата ще продължи, защото в момента изостава от нефта, пише "24 часа".

Очакванията са, че поскъпването ще е до 2,75-2,80 лева за литър бензин и дизел. Няма обаче изгледи да се стигне до цените от миналото лято, когато те бяха на цени от 3,40-3,50 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
39
 
! Отговори
Ty преди 9 месеца
Дойдоха тези интимните и цените на горивата пак рязко нагоре. Случайност? Не мисля.
11
5
 
12
 
! Отговори
Аман преди 9 месеца
То по-добре да караш електрическа или хибрид плъг-ин за града вече. Алчните бензинаджии трябва да фалират. Маржа им на печалба е брутален, а мрънкат повече дори от Алибегов...
10
19
 
7
 
! Отговори
адолф преди 9 месеца
До Анонимен 6 Абе ти убао помниш ама азе да те подсетя малко че при бай ти Тодора имаше и години га бензинът се зареждаше с бонове а не с пари.Демек нещо кът купонна система беше.Тъй че айде мерси за онуй време га беше големо нямане.Имаше години га имаше пари бол ама у магазиня нищо ни мойш си купи щот нищо нямаше по рафтовете.Май много избирателно помниш ти а?
9
4
 
27
 
! Отговори
Мечо Пух преди 9 месеца
До нова година 3,20......после Лукойл бил крив!
8
3
 
14
 
! Отговори
ресет преди 9 месеца
По време на война целият ресурс ще отиде за военните и всичко за бита скача , иде
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Ристьо и за съдебна рИформа. От сто години го слушам да преказва за нея.
6
5
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 9 месеца
ОТ ТОГАВА КРИПТО ИВАНОВ И КИРО КАНАДКАТА ГОВОРЯТ ЗА ..... РОСЕНЕЦ И ЛУКОЙЛ !!!
5
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами аз па го помня кога беше 26ст. литър А86 при бай ви Тошо. От тогава само расте. През 1995-96г. беше 80ст. литъра, *** не помня А93 или А95! През 2009г. А95 стигна 2,85лева, а у Английско по това време беше 86 пенса, при тогавашен курс 2,20лв. за паунд. Т.е. в български пари около 1,9лв. Изводът е, че по Живково време си беше най-добре, от тогава само спекуланти и частни изедници обират стадото, дори по-нагло отколкото тия в Англия.
4
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Денков преди 10 дни - "Поскъпване на горивата няма да има"
3
25
 
11
 
! Отговори
Христо преди 9 месеца
И 5лева да стане бенэа ,с кеф ще карам демократичен нефт а не иэгоден и ефтин руски нефт.
2
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези моженици от Продължаваме измамата ще ни съсипят... Дано има някакъв начин да се махнат от властта, защото нищо добро не ни чака с марионетки начело. Очаквам всеки ден все по-зле да става положението и няма никакъв шанс да се отървем от тях. Особено като си нагласят законите дори и при сваляне от власт, правителството им да остане да си управлява и да прави избори.
1
29
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Коги ПП управляваха мина 3 лева, сега пак управляват и пак ще мине 3 лв. Другият път пак тях си изберете или ДБ.