Тихи промени в Наказателния кодекс: Конфискуват автомобила при шофиране в нетрезво състояние

Много експерти се съмняват, че мерките ще проработят
Обновена: 9 авг 2023 07:33 | 9 авг 2023 07:12, Нели Христова
261
Тихи промени в Наказателния кодекс: Конфискуват автомобила при шофиране в нетрезво състояние
Снимка: БГНЕС

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". При това лансираната идея на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско - над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ, съобщават от Automedia.

След гласуването на промените медиите обърнаха внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано. Тя гласи: "В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му". Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:

- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
- 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
- 3. Ако управлявате автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози". Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
- 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

При зачестилите напоследък случаи на смърт, причинени от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив изглежда разбираема мярка. Но много експерти изказаха съмнения по алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В медиите бяха популяризирани достатъчно случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица.

"Това щеше да е нормална процедура, ако имахме справедливо тестване и установяване на действително опасните водачи, а не просто употребилите преди седмица", коментира Facebook страницата Liberty 420.

Мнението на Automedia.bg: Увеличаването на наказанията като мярка срещу неприлагането им е типично български абсурд. И досегашните санкции щяха да са достатъчни, ако се прилагаха и важаха за всички. Рецидивистите-нарушители, които са се ползвали с опека от полицаи, прокурори и съдии, ще продължат да го правят и след промените. Конфискуваните автомобили ще са само на "по-малко равните". Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните прокурори, съдии и полицаи. Макар че от това държавата би могла да спечели доста повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Честито ***, още една крачка към полицейска държава! Утре ще ревете, като започнат да ви затварят за щяло и нещяло, но ще е ксъно.
191
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кое не ви харесва? Дори е малко при шофиране без правоспособност, МПС да се конфискува моментално. при системно шьофиране с превишена скорост също.
190
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Латвия вече няколко години действа това правило за конфискация на кола за пияно каране, а от февруари миналата година конфискуваните по тази причина коли, около 200бр., се предават за нуждите на украинската армия. Мисля че тук подобна перспектива би отрезвила доста джигити.
189
2
 
17
 
! Отговори
До 189 преди 9 месеца
Проблемът е че смучш лекарство за кашлица и вече си употребил наркотик според някои тестове и тогава какво правим?
188
5
 
5
 
! Отговори
Че има остра преди 9 месеца
нужда убийците да бъдат озаптени е безспорно, но не е това начинът. А и не всички агресивни полуид*иоти са пияни/дрогирани. Докато не идат в затвора, нищо няма да се оправи, но нито има толкова затвори, нито можем да си позволим да ги хрантутим. Недосегаемите ще си останат недосегаеми, независимо от вида на мерките. С изключение на клечка кибрит на цялата територия или голям астероид, друго решение не виждам. Има нещо много сбъркано в ДНК-то на това племе! Не съм виждала по-отвратителна пап*лач!
187
0
 
3
 
! Отговори
Това е за преди 9 месеца
***.л-О=ум-НИКонфискуваш железа-автомобил- на милионер, богаташ, управник, ИЛИ К.о-***/л.дака му все едно на мене да ми отнемат 0.50 лв като наказание.След което тия същите , големци, управници, богаташчета подължават да ме мачкат и убиват, напоени, налокани, наядени, отпочинали от бездействие, нашмъркани от два дълги реда бяло. И...накрая адвокатчето и след него и цялата съдебна с-Ис:ст"ема доволни и потриват ръце. Ей, това се казва ТАРИКАТЛЪК, който някой не разбират, други разбират,но така им
186
0
 
19
 
! Отговори
Лицемери преди 9 месеца
Докато хората ги проверяват, санкционират при отказ от тест и видно вече и колите им взимат, най-лицемерно полицейските служители (които проверяват, НОСЯТ ОРЪЖИЕ, също управляват автомобили, следва да дават пример) са внесли жалба във ВАС защото на милите им били нарушени правата да тестват как ходят на работа! Надрусани ли са, пияни ли са. ЛИЦЕМЕРИЕ! Човек който отказва да го тестват дали е надрусан и пиян носещ оръжие, да те проверява и санкционира ако откажеш и ти и да ти вземе колата.
185
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма нищо страшно. Глобите са за нарушителите на закона. Не караш пиян и дрогиран няма наказания. Някой повдигат въпроса как и в Америка. Още по лошо за нарушителите. Нека се приемат техните присъди по наказантилния им кодекс и обезщетения които следва да платят нарушителите. А не да се измъкват с условни и незначитни обезщетения.10322
184
6
 
23
 
! Отговори
Кирил преди 9 месеца
Тестове и проби само при ПТП КатастрофаНикакви безразборни тестове на пътя от КАТТака трябва да е,иначе от днес ти взимат колата че си пил редбул. Ако си съгласен с мен ,че Тестове и проби да се вземат само при ПТП натисни палец нагоре ако не си палец надолу.Благодаря
183
0
 
12
 
! Отговори
Строгият преди 9 месеца
"Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните прокурори, съдии и полицаи. Макар че от това държавата би могла да спечели доста повече." Че как да им хрумне! Гарван на гарван не кълве очите. На тези, събрани от кол и въже, невежи и нагли "законодатели", не им вярвам за нищо. Някой вярва ли им изобщо?
182
0
 
4
 
! Отговори
Мммм добре преди 9 месеца
А лаборатория в всеки град кога само кръвните изследвания са доказателство
181
5
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 9 месеца
Ше ти вземат колата ако си ял пияни вишни :) Вече имат право. Долу ППИСКАМ Служебното правителство или Герб или и двете
180
5
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 9 месеца
Те са неспособни да узаконят марихуаната .Нафтата пак поскъпна заради Кирил Петков. Искам нови избори Този режим е по лош от Комунизъм. Как ше ти взимат колата за една чаша бира
179
6
 
11
 
! Отговори
трябва преди 9 месеца
50,000 лева глоба , конфискуване на колата , 5 години затвор при строг режим . Това е наказание за пиян и дрогиран зад волана . При отнемане на човешки живот --доживотен затвор и 1,000,000 глоба, изземане на движимо и недвижимо имущество.Всичко друго са приказки под шипковия храст.Войната по пътищата е жестока.
178
8
 
22
 
! Отговори
Днес е Колата Ви преди 9 месеца
Утре е Къщатата Ви, а други ден е Живота Ви. Спете Скокойно Деца, Комунизъмът си Отива - Идва Фашизъмът!
177
3
 
12
 
! Отговори
е Ако Това Не преди 9 месеца
е ПротивоКонституционно и Отвъд Диктатура и Комунизъм Здраве му Кажи - А Скачахме за Частна Собственост дефинирана в Конституцията ни като НеПрикосновена - в САЩ дори Колата е на равно с Дома ти, т.е. не Подлежи Дори на Обиск без Заповед от Съд и Съдия!!
176
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
А утре ше ти запорират къщата за една бираСамо ГЕРБ
175
8
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
ТОВА Е ПЪЛНА ЛУДОСТ НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПРЕКРАТИДА СЕ СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КИРИЛ ПЕТКОВПАК ТОЙ МИ ВДИГА ЦЕНАТА НА НАФТАТАИСКАН НОВИ ИЗБОРИВЕЧЕ ШЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ
174
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ако са дрогирани?
173
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това трябваше да стане много по-рано! Дано стани и сега, но да се отнася за ВСИЧКИ, без изключения дали е политик, депутат,полицай, магистрат и т.н.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe