Защо съдебните медици направиха самоотвод по случая "Дебора"?

Експерт към МЗ: Съдебният лекар не определя телесната повреда
9 авг 2023 17:15, Анисия Иванова
52

Здравното министерство ще разгледа проекта за ясен стандарт за изготвянето на медицинските експертизи. На този фон съдебните лекари, които трябваше да направят повторна експертиза за случая с 18-годишната Дебора, си направиха самоотвод.

"Имайки предвид шума около случая, много от нашите колеги се почувстваха несигурни. Може би това е една от причините да направят самоотвод. Може да е вид съпричастност към проблема със съдията, който направи първата експертиза. След този самоотвод следва заменяне на експертите. Това е задача на разследващия орган и на съда. Има списъци на вещите лица, които са регистрирани към съответните съдилища и от тях могат да се вземат координати и да се назначат. Разбира се, че всичко това забавя делото, но това вече е проблем на организацията", каза главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно министерство доц. Александър Апостолов в ефира на "България сутрин".

Той поясни, че тежката работата на съдебните медици е широка специалност и включва както знания по медицина, така и знания по някои правни въпроси.

"Това е изключително напрегната работа, защото вече сме малко на брой. Не сме повече от 60-65 човека, като включим и пенсионираните колеги. Те са още действащи, защото няма желаещи. Комплексните проблеми са и в сферата на здравеопазването. Половината от завършилите лекари имат идея да заминат за чужбина за по-добро заплащане", коментира експертът.

Още по темата
Той обърна внимание и на важния въпрос за първоначалната експертиза на Дебора и дадената "лека телесна" повреда. Според експерта това не е едномоментен акт и допълнителни експертизи са възможни. Апостолов поясни обаче, че тези допълнителни експертизи не са с цел да променят решението, а да се уточнят допълнителни въпроси по случая.

"Стряскащо е, когато някой види уврежданията на живо. Съдебният лекар трябва да освидетелства лицето и да установи медикобиологичната характеристика. Спазва се една последователност и точност на описанието. Трябва от описанието човек да може да си го представи със затворени очи. Определянето на степента на телесната повреда е право и задължение на правник. Той трябва да отнесе това увреждане към един от трите основни члена, а не съдебният лекар", поясни доц. Александър Апостолов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Случаят с 18-годишната Дебора от Стара Загора предизвика и спекулации, че няма стандарт при съдебните медици.

"Стандартът, който ще бъде внесен, е изготвен преди няколко години от екип от няколко водещи съдебни лекари в България. В този стандарт трябва да се посочат основните параметри на дейността, свързана с работата по съдебна медицина. Тоест - описване на дейностите. Не само при нас няма стандарт. В много медицински специалности се работи без стандарт. При нас не създава проблем, тъй като в хода на обучението си и практиката сме наясно с всяка една стъпка, която трябва да бъде извършена", каза Апостолов.

Министър Хинков коментира, че има разнобой в системата. Гостът обясни, че това не е разнобой, а просто няма строг консенсус колко широк трябва да бъде стандартът. Той също предупреди, че подробното описване крие рискове целият стандарт да не се изпълнява, което няма да доведе до нищо позитивно.

Определянето на толкова строги правила е възможно да разубеди младите специалисти.

"Ако целта на каквито и да е било правила е да има риск вършещият работа да бъде под угроза, как ще формираме интерес при младите специалисти? Също така какъв ще бъде моят стимул да работя?", попита доц. Александър Апостолов.

В края на разговора експертът посочи, че това, което ще направи този нов стандарт, е да успокои обществото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
Почувствали се несигурни...... Несигурни кинти може би??? Явно, никой не им е предложил и така се е породила несигурност. *** корумпирани.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не оправдавам насилието и не правя разлика между "домашното насилие" и насилието изобщо. Тази история обаче, ми се струва, че се превръща във фарс. Ако е истина, нека насилникът да си получи заслуженото! Проблемът е, че за нея научихме от медиите, имаше 3-4 действащи лица и голям шум. Въпросът ми е, има ли хора, познати на момичето, които са го виждали след нараняванията и гаврата с него, хора, на които обществото може да има доверие?
42
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 8 месеца
Ами на всеки един като им звъннат по телефончето и му кажат: Слушай сега, прави каквото правиш,пиши каквото пишеш ама не забравяй, че имаш семейство,и да не даде - фира,после ,така че умната- та как ще постъпят то се знае.
41
1
 
13
 
! Отговори
Хах преди 8 месеца
Ами то е елементарен отговора, защото се страхуват, че ако не отговарят на очакванията на тълпата, като нищо гневът ще се стовари върху тях!
40
3
 
16
 
! Отговори
Паню Баирски преди 8 месеца
Всичко това са разтягане на локуми по тарикатски! Да си признаят и съдиите, и съдебните лекари, че са подкупни и се продават за жълти стотинки! Паяци!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото така каза "Галя от ПосолствоТо"...!
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 40 ББ Защото всякакви ги натискат да угодят на тълпата за да извлечат лична полза, а не да пишат истината. Ще ги карат да напишат "400 шева", та да мирнете. А то няма такива.
37
4
 
6
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
локуми...кражби...престъпност...отказ от персонална отговорност!комисии...и пак локуми!защо са си направили?не могат да броят до...400!400 шева...дай боже на децата им!и с ограбеното да им върнат животите...*** ви превърна руската пропаганда!!!беззаконието липсата на лична отговорност!имаме си перфектни Закони...не ги спазвате,не ги прилагате...защото никой не ви търси лична отговорност...просто си вземате големите заплати и това под масата...безнаказано!!!ЕС...либерализъм...тъпотия!!!Сър..
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ц до 20-Ако дъщеря ми има психичен шок няма да е в състояние да се показва по телевизията умнико!!!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
E, щом са сковани от страх, за какво говорим...
34
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
От целия този блудкаж нищо не се разбира. Некадърността на "джурналистката" съвпада със словоблудството на доц. Апостолов което е с цел прикриване на виновника.
33
1
 
3
 
! Отговори
И какво преди 8 месеца
До ЕИ какво трябва да направи полицията, в този случай?
32
5
 
18
 
! Отговори
Е преди 8 месеца
Някакви големи пари се въртят, съдия, прокурор, лекари. Такъв чадър, нямам думи. И къде е полицията - пие кафе, гледа отстрани и иска заплати.
31
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В коя друга държава по света, някой ще нареже момиче, спадът ще разгледа случая и ще го пусне. В Африка ли, в арабските държави ли, в западна Европа, кажете къде. Какво е това правосъдие тука?
30
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има два варианта за самоотвод: първия е, че ги е страх от някой, а втория е, че не искат да вадят око на предишния лекар дето беше направил експертиза за лека телесна повреда с 400 шева.
29
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Престанете да ни занимавате с този случай! Вярно е, че има жестоко насилие, което трябва да бъде наказано подобаващо, но и момичето и нейните родители са можели да направят нещо, за да избегнат ситуацията. Да излизаш с татуиран анаболен психар, при това женен с дете е равносилно на мазохизъм. Какво търси в дискотеките? Свестните младежи не ходят на такива места.
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"съдията, който направи първата експертиза" - ***
27
11
 
32
 
! Отговори
Факти преди 8 месеца
Все пак тези лекари са явно специалисти и няма да си плюят на достойнството да лъжат, че е имало 400 шева , счупен нос и прочее "повреди" , при положение , че няма такова нещо - видяхме това лично по видеото на самата " жертва" . Тя си е била лоша *** и си е заслужила боя.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ти ли бе?
25
9
 
19
 
! Отговори
mazen преди 8 месеца
Щото, след това батките ще ги строшат от бой, затова. Защото нямаме полиция, МВР, съд и т.н. - затова. Защото МВР и полицията, ведно със съда са ОПГ - затова