Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия

Те живеели в Обединеното кралство от години
Обновена: 15 авг 2023 13:46 | 15 авг 2023 13:21, Нели Христова
248
Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия
Снимка: Facebook

Заподозрени за руски шпиони са задържани в рамките на мащабно разследване в областта на сигурността във Великобритания, съобщава BBC.

Става дума за:

Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Тримата заподозрени в шпионаж за Русия са арестувани. Всички обвиняеми са български граждани, те са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Британските власти твърдят, че те са работили за руските служби за сигурност.

Тримата са живели в Обединеното кралство от години, като са работели на различни места и са живеели в крайградски региони.

Русев има бизнес контакти в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно става собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмът, също така е бивш съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор в болница, а Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, между които запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи в интернет, те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина, на избори.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали доста време в претърсването му, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания по обвиненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Великобритания са бомбардирали София заедно с американците през ВСВ. Жертвите са над 4000. НЯМА друга държави някога да са бомбардирали България
192
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Англичанитте винаги са мразели българите, затова сега те са изкупителна жертва
191
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ХВЪРЛЕТЕ ГИ НА СРЕДАТА НА АТЛАНТИКА И ДА ЧАКАТ РУСКАТА ПОДВОДНИЦА ДА ГИ СПАСИ
190
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
СЛАВА НА БРИТАНИЯ СЛАВА НА КРАЛ ЧАРЛЗ! БЪЛГАРИЯ И БРИТАНИЯ СЪЮЗНИЦИ И ПРИЯТЕЛИ ЗАВИНАГИ!
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили , сър Джеймс. Обичат войната.
188
4
 
5
 
! Отговори
Е той на Киро бившия преди 9 месеца
работодател от Канада имал бизнес в Русия, ще го разследват ли него за руска агентура?
187
5
 
6
 
! Отговори
КуКлус преди 9 месеца
В днешно време ако бяха живи Левски , Ботев, Раковски , Бенковски , Капитан Петко Войвода и т.н. щяха да са в зандана ! До къде я докарахме ! 3-ти Март може да бъде забранен скоро време !
186
11
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 9 месеца
От скоро който е за Русия ще е арестуван....вървим по пътя на правдата ...след време който развее българския трибагреник и той може да се окаже руски шпионин така че.....украински и американски знамена само ! Демокрация .....
185
7
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 9 месеца
Шофьор в болница - руски шпионин :D:D:D:D:D:D Ще пукна! Със сериозен достъп до жизненоважна военна информация!!!! :D:D:D:D Основно престъпление - носили пайове и сладкиши като подаръци на съседите!!!! Горките хора... изгоряха! Вероятно са изразили симпатиите си към Русия пред не когото трябва, сигурно тъБ съсед! Къде е Външно да реагира незабавно и да привика английския посланик?!? Незабавно отзоваване на ингилизото!
184
3
 
2
 
! Отговори
? преди 9 месеца
Ти Бил Гейтс ли ме нарече с тази снимка
183
5
 
10
 
! Отговори
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ!!! преди 9 месеца
ВАЖНОТО Е ЧЕ Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократи" от ДБ и ПП !!!
182
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пиара на запада срещу маркетинговият враг Путин че не намалява газта която капиталистически им продава и предлага ето горе в статията !Арестувани ли са ги мишките февруари ,новината излиза днес,а пък съда щял да гледа мерките януари -догодина !Абе някой да помни Сергей Скрипал, никой вече не пише за тоя артист от МИ 6. Всичката тая истерия е за пари , МНОГО ПАРИ! Нищо друго. И пак ние сме набедени като за папата .
181
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подобен лов на вещици,на мен лично Не ми е интересен!-:)))
180
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да им дават по 40 години и да се приключва...
179
2
 
4
 
! Отговори
R.A.T.M преди 9 месеца
Аз знам поне десет човека във висшата власт, които работят за чужди правителства, но и взимат заплати платени от честните данъкоплатци. И ?
178
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно време убиваха десиденти прозапад , сега задържат проруски агенти . Каква ирония !
177
6
 
7
 
! Отговори
и какво преди 9 месеца
излиза? Арестувани февруари ,новината излиза днес,а пък съда ще гледа мерките януари догодина ! Някак си не се връзва! Или не могат да намерят доказателства, или съдиите гледат много дела ,та чак тогава им идва редът... Има нещо гнило!
176
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде, намериха изкупителни жертви! Горките хора! Сега демократично ще ги малтретират като Асандж.
175
3
 
5
 
! Отговори
Крундел преди 9 месеца
е сега ще се срещнат наживо със жендърите, имам предвид в английската пандела...
174
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що ли мразя мръсните, долни англосакци?... Те са най-добрите всички други са виновни. Долно племе са

Спонсорирани публикации