Не могат да запорират заплати под 1368 лева

Промените в закона са от 5 август, облекчават работещите длъжници
Обновена: 17 авг 2023 14:49 | 17 авг 2023 14:49, Стела Стоянова
25
Не могат да запорират заплати под 1368 лева
Снимка БГНЕС, архив

Законови промени в сила от 5 август увеличават значително доходите от труд, които не може да бъдат запорирани заради просрочени задължения към хазната.

За длъжници, които работят, се предвижда допълнителен размер към досегашния защитен от запориране доход в размера на минималната работна заплата. Този допълнителен доход се образува като от средната брутна месечна заплата за страната се извади минималната заплата и получената сума се раздели на две, пише "Сега".

При средна работна заплата за второто тримесечие от 1957 лв. и минимална заплата от 780 лв., се получава 588.50 лв., добавени допълнително към минималната работна заплата. Така несеквестируемата сума за длъжниците, които работят и получават трудово възнаграждение, става  1368.50 лв., обясни пред БНТ Силвия Стефанова от дирекция "Събирания" към НАП.

Новата мярка, която облекчава положението на работещите длъжници, е приета с промяна в ДОПК, включена в преходните разпоредби на закона за държавния бюджет за 2023 г.

По-високата защитена от запори сума ще се прилага само за трудовите доходи на физическите лица. За доходите от пенсии и стипендии няма промяна - при тях сумата, върху която не може да се правят запори остава размера на минималната работна заплата - 780 лв. за тази година.

По-високата несеквестируема сума от трудовите доходи не е постоянна величина - тя се променя всяко тримесечие според данните на НСИ за средната брутна работна заплата в страната.

"Ангажимент на работодателите е да следят размера на средната брутна заплата за страната и да актуализират запорирания доход и този, върху който не може да има запор, на своите служители", посочи Стефанова.

Освен данъци и осигуровки НАП събира и вземанията на много държавни администрации като например глобите на КАТ и задължения към ЕС. Проверка за просрочени задължения данъкоплатците може да правят на сайта на НАП чрез персоналния идентификационен код ПИК или електронен подпис.

За фирмите-длъжници няма подобни защитени суми, за тях има предвиден режим за по-лесно издължаване - те може да разсрочат публичните си задължения по ДОПК, да поискат, ако банковата им сметка е запорирана, част от постъпващите суми по нея да се ползват за неотложни плащания по дейността си и да погасяват задълженията си на части, посочи Стефанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: НАПдлъжникзапор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ти с 30 хиляди , осъзнаваш ли , че в интернет анонимно всеки може да се представи за какво ли не. Ти направо притреперваш от злоба към другите. Ако имаше живота , който искаш , нямаше да се давиш в омраза така. Като ще се представяш за каквото се представяш , прави го една идея по-достоверно.
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хубаво е, че ЧСИ ще могат да запорират заплати, голтаците теглили бързи кредити за море да не се радват недоразбрали. Плащайте си заемите и не се правете на баровци, никой не ви е длъжен.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде е тоя дето спами че "ИТ-тата обраха народа"? Нещо не пише, почнах да се притеснявам, да не би някой друг да го е набарал преди мен?
21
0
 
1
 
! Отговори
до 13 е до 12 преди 8 месеца
като изчезнат 3-коментара и нищо не се разбира ...сори
20
5
 
5
 
! Отговори
ДО 13 преди 8 месеца
Бнката къде е гледала като е давала заема ако може законно да прибере нещо да го прибира !А не после да използва беззаконие и разни форми на мутронасилие ! Каквото може по закон това е ,човека какво е теглил от някаква люлинска банда че тя да му иска пари защото била купила задължения на куп ? Значи банката не може да ги събере ,а люлинската банда как ще може без насилие ? Пак питам този който не е върнал парите на банката-- как законно фирмата изкупвач на дългове ще го накара да си плаща ?
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако кредитната карта е на фирма и фирмата е продадена преди 10 години, тогава какво се случва?
18
3
 
4
 
! Отговори
Хмх преди 8 месеца
До До 14 Е що сега женски род? Къде прочете, че съм жена? И къде написах такво работя? "Бачкам" от къщи и не се напрягам много. Просто това не ми е единствен доход. Очевидно е, че не си много в час с разбирането. Типично за интернет "богаташи", които се хвалят с много "К" из коментарите, а всъщност са заводски мишоци с неосъществени мечти и хронична cпepмoтokcикоза.
17
10
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 8 месеца
Логично е, че НАП дебне. НАП следи всеки с висок доход постоянно. Едни 30к души в ИТ сектора доста с доход над 20к правят 15% от БВП и плащат всяка стотинка данък. За разлика от наглия бачкер, който укрива всичко и носи 0 освен на икономиката, и на обществото.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 14 - НАП дебне, да видим всичко ли декларираш, щото тия 30к месечно са секвестируеми, а бачкаторката няма да я закачат хахахаха и внимавай, не се разхождай много, че не е безопасно за такива дето се хвалят колко изкарват... дано разбираш от майтап ;) хайде със здраве да си ги харчиш!
15
10
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 8 месеца
Локацията през 2023та няма значение. 90% от квалифицирания труд се полага дистанционно. Ти си бачкаторка. Аз живея на село. Печеля по 30к месечно.
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЧСИ-тата са крадци с разрешително от държавата. Подобно на лешоядите в природата. Ако имаш стотинка и нея ще намери начин да се опита да ти я вземе. Защо не са държавни под контрол?
13
3
 
13
 
! Отговори
Хмх преди 8 месеца
До Анонимен 7 *** в малък град и виж колко вземат. Моята заплата е чисто 1200 за 12-часов работен ден. Не съм чистачка.
12
1
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 8 месеца
Иззедници? Като ходиш да теглиш кредит не мислиш ли с тази глава? Мозъкът ти изключва ли се? Някой насила те е накарал ли?
11
0
 
7
 
! Отговори
VladTepes до 8 преди 8 месеца
Несеквеституемата сума по член 446 от ГПК не се променя.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди да се радвате, обърнете внимание, това е за задължения към държавата "хазната", банките, колекторите, и т.н. изедници си остават на режима по ГПК - МРЗ... пак недоизмислена "промяна"... по принцип то НАП от физически лица толкова и събира... имам фиш за 20 лева от 2011 г., който нито платих, нито ми го събра "държавата"... така че пак едно голямо нищо, прах в очите на хората, че се имитира полезна за народа дейност, докато го стружат до дъно от други места...
9
4
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 8 месеца
Не всички получават пари от посолството, за да спамят с коментари.
8
0
 
14
 
! Отговори
Пфф преди 8 месеца
Това е за просрочени задължения към хазната, не към фирми за бързи кредити, както някои си мислят. Четете преди да пишете. Селяндърът пак ще трябва да работи на черно като сервитьор, барман или готвач за да взима някакви пари.
7
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че кой взима толкова малко, освен чистачка и някой държавен служител канцеларски плъх, бе?! Ааа, забравихме- всичко е сив сектор. Уж бачкаме за 1200лв., а под масата- хиляди. То вече шофьор минава 3500.
6
1
 
6
 
! Отговори
Сервитьора преди 8 месеца
Колегата дето е набутал 30 000 лв в казиното, харесва това. Все работеше на черно и заплатата му отиваше в ЧСИ
5
2
 
10
 
! Отговори
Стаматов преди 8 месеца
Ами от частни съдебни изпълнители запори? Те не са към държавата..