До две години ще са готови 80 км от "Хемус"

В последните 2,5 години магистралата реално не се строи
21 авг 2023 16:32, Стела Стоянова
46
До две години ще са готови 80 км от "Хемус"
Снимка БГНЕС

От тази есен магистрала "Хемус" отново ще се строи активно.

Това обяви министърът на регионалното развитие Андрей Цеков пред Нова тв.

Строителството ще стане възможно с решение на Министерския съвет, което да санира сегашните договори, възложени по инхаус процедура, разясни той.

"Хемус" е показателен пример как не трябва да се строи магистрала, посочи министърът. Довършването й беше възложено през инхаус процедури за близо 3 милиарда лева. Инхаусът е процедура, в която държавата възлага на своя фирма, която да може да изпълни строителството сама. А в случая Автомагистрали е превъзложила на други 150 фирми.

Последните 2 години и половина по "Хемус" реално не се строи, защото нито един министър не е имал смелостта да поеме фактите. Възможностите са държавата да поеме риска да загуби тези 3 милиарда лева или да търси начин да санира допуснатите закононарушения, така че да продължи строителството по вече сключените договори.

Още по темата

По-късно есента е възможно да се строи отново, каза Цеков. "Ще предложим решение на МС, което да даде възможност. Сроковете са за 4-5 години. Надявам се, че за 4 години участъците ще могат да бъдат обявени за експлоатация. Ако се развърже възелът, в рамките на две години може поне до трети участък, което са около 80 километра, да са изградени", посочи той.

Министърът коментира и демонстрираните от служебния министър Иван Шишков ядки от строителството на магистралите, взети за да се провери качеството. Според него те не са взети по правилната методика, за да дадат неоспоримо доказателство за качеството, и заради това сега отново регионалното министерство започва обследване на пътищата.

Сегашното решение за "Струма" да минава в едната посока по Кресненското дефиле, а в другата над него не е икономично. Търсим възможност сегашният път да се запази като локален, а магистралата да се изнесе, каза още Цеков. Единственият одобрен от ЕК вариант през годините е за тунел, от който обаче държавата се е отказала, добави регионалният министър.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
До 41: драго герберокомунистче, аз моята част съм я свършил! Плащам си данъци, свинетки, ДДС и акциз! Каквото държавата е казала, че и трябва аз съм го дал, но тя вече 50 години се бави с нейната част! Затова драги герберопитек, каквото е построено в тази държава е направено с парите на данъкоплатците, тоест с мойте и другите като мен! Ние сме построили всичко, а не крадливият ти тиквун!
37
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
До 41: кой не е на власт? Бай ти тиквоний ли? Банкенският чехълоносач на бай ти Тошко ли? А кой е на власт?
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До РадославАма, те не са на власт, човек. Завърши я ти като не крадеш, но виждам, че нищо не си построил от нея досега.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Три години ***, които заграбиха властта 2020 г не построиха абсолютно нищо!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Две години да не би да почват сега да я строят
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама нали ГЕРБ щяха да завършат автомагистрала Хемус още преди 10 години. Какво стана.....
32
5
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
Хемус за Боко и герберите е като онова заплетено дело за адвоката от вица за сина и бащата. Никога няма да я завършат защото това означава да спрат да крадат като разпрани!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
супер към 2300 година цялата Хемус
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблемът е, че милиардите за Хемус отдавна са в чекмеджетата.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До две години.. Да да ,и един мармот загъва шоколада в станиол.Има YouTube , интернет и дронове и знаем да къде е АМ Хемус Поне четири години яка работа.А иначе идват избори и трябва да се обещава.А иначе от Боаза до Ловеч - Плевен са 62 км ама да не издребняваме
28
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
До Рендето: е ти не знаеш ли, очакват се едни милиарди за БДЖ по плана за възстановяване. Там какво лапане ще падне ти е бедна фантазията. Ще пада едно диво пазаруване на парни локомотиви от Африка и представянето им за зелени защото вместо въглища ще горят италиански ***. Така хем ще ги пишат купени за милиарди, хем ще взимат пари за внос на италианския *** по стара Бойкова схема.
27
0
 
3
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
Пак ли с "Могистрали" шъ ни съдирате кожите? Да бяхте инвестирали в БДЖ-ту вместо в Асфалт, а???
26
2
 
5
 
! Отговори
Накратко преди 8 месеца
Значи си отидоха 2.5 години залудо.Ама така е като доидат некадърниците.
25
0
 
2
 
! Отговори
Майора преди 8 месеца
До анонимен20Явнодоста си заблуден , защото не аз а фактите го доказват! А когато фактите говорят и Боговете мълчат , но не мамините и татковите синчета каро теб!
24
0
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
Докато Хемус започне да се строи, човечеството вече ще пътува до Марс с телепорт! Тази Хемус и Струма ги слушаме от както половината население беше малки пионерчета, вече са пенсионерчета и тези магистрали още са нещо което се очаква в далечното бъдеще! Да бяхте вързали една пържола с прът пред лицето на Лилянчето Павлова и да я бяхте пуснали в правилната посока досега щеше да е отъпкала магистралата от край до край, след това търкаляте Искра Фидосова за да стане равно и да беше готова тая Хемус
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От две години не де строи, ьащото кирчовците спряха парите, а фирмите НЕ работят без заплащане. Тези глупости с инхауса са истински глупости. Опоскаха парите вместо да отидат за магистралата.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2 години, 80 км. 80 км се правят за 2 месеца, а някои ги правят за 2 седмици, но да не издевателстваме. Друго е притеснително. Тези пари ако са платени, защо не се строи. Ин хаус, мин хаус, лошо, добро, платил си, нека се строи. Да не излезе, че е платено веднъж, не се строи и сега ще се плаща втори път, защото не ни харесва как е направено първото плащане.
21
7
 
3
 
! Отговори
Кинофест преди 8 месеца
Що са напъвате бре... , от една петилетка не съм стъпвал в столицата , от две петилетки и на черноморието ....
20
5
 
13
 
! Отговори
Джо преди 8 месеца
Като се вземе предвид че Пеевски и Борисов са откраднали парите... и 1 см да направят - пак ще е успех! България се върна в 18-ти век и вие даже не разбрахте.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя само като го видях на снимката и разбрах че е Велик Строител на България.

Спонсорирани публикации