Ангел Кунчев за морската вода: Постоянно правим проби

Не гледайте само как изглежда водата, посочи главният държавен инспектор
29 авг 2023 09:53, Красимир Ангелов
42
Ангел Кунчев за морската вода: Постоянно правим проби
Снимка: БГНЕС

"Не трябва да се доверяваме на това как изглеждат водите и обратното - понякога в предвидимо кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли". Това каза пред БНР доцент Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Той подчерта, че често в морето след буря има гниещи водорасли, което не означава, че то е замърсено

"Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско ще излязат вероятно още утре следобед Искам да кажа, че след информацията, която подадоха „Активни потребители“ от тези места пак е вземано - на 21 и на 23 август. За да сме още по-сигурни, сме удвоили броя на пробите и няма абсолютно нищо, което да ни притеснява в резултатите", категоричен бе той.

Още по темата
Кунчев отдаде последните разминавания в резултатите на „неподготвеността на екипа, който е правил изследването от страна на "Активни потребители".

"Нито методът, който са използвали, нито лабораторията, която е използвана са сертифицирани. Лабораторията няма необходимата акредитация за изпълняване на такива проби. Няма как да сравняваме резултати, получени по различни методи. Дори и сега не знам какъв точно метод използват колегите".

Методът за изследване, прилаган у нас, е взет от европейското законодателство и е ясно разписан, подчерта Кунчев. В България има 6-7 акредитирани за това лаборатории. На всеки плаж у нас се правят минимум 16 проби на сезон, подчерта той. Той подчерта, че навсякъде около нас има от бактерията ешерихия коли, но въпросът е в какви количества.

"Всеки сезон се правят до 1500-1600 изследвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа - това си е решение на всеки орган по место - директорите на РЗИ., но то трябва да е на базата на цифри, на факти, на доказателства“.

"Цялата работа ми прилича на една много евтина сензация и гонене на интерес. За съжаление, той се постигна - вече имаме запитвания от колеги от Великобритания какво се случва и трябва ли да се вземат мерки, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно, за мен, необмислено действие", посочи Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Как правим проби в България?Джебуркаме се!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
*** да се къпеш на Поморие. Ама и да си платиш хотела. После ще говорим има ли, няма ли...
28
0
 
1
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 8 месеца
Много обичам да пия вода от Кафяво Море! Много е полезна! През зимата пия направо вода от тоалетната!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
аз пък обичам шоколаденото морско - едно такова ми е отпускащо - особено като глътна малко са отпускам изотзадзе за няколко дена в вецето
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо не е в затвора този??
25
0
 
1
 
! Отговори
Кире преди 8 месеца
Аре бе, ***. Само глупости. Много си ни е убава водата. Действа профилактично на перисталтиката, като изкарваме всичко погълнато. А тея бунацци на запад пари дават за отслабване. Юрош на Слънчака. Кой разбира, тук се спира...
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде пък сега. Ходят неваксинирани на море, после водата им била виновна за разстройството. Ваксинирайте се и всичко ще е наред и водата ще ви се струва чиста.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Важно е да се правят по метода на РЗИ - никога да не се взимат проби от местата със замърсяване.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не обръщайте внимание когато водата около Вас е богата на бъркалки за кафе, капачки, използван лейкопласт, найлонови пликчета, подозритлни петна и т.н.
21
1
 
3
 
! Отговори
куне преди 8 месеца
Калина Принцеса чиста и честна ли е . Митьо Пищова ще я вземе .
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След вълнението водата е чиста.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Морето в август не е пречоръчително. Преди ходих на море през август и запека изчезваше и се появяваше почистване и през уста и от долу. Сега ходя само юли и не съм имал проблеми. Явно нещо става през август. На много от курортите няма пречиствателни станции,а търби които се изливат навътре в морето. Когато има обратно течение явно се върщат нещата обратно. Това в само теория на лаик. Но знам ли?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
6-7 лаборатории на които се плаща най-вероятно за да има добри и удобни резултати.Така е в България с всички. Плащаш и всичко е ок. Не плащаш и не е ок.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кунчо- морката вода е чиста, а ковид сиропите са тествани и безопасни. хи хи хи
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Същия, който каза да не се плашим от вакси, а щеше да умре от таква. Не му вярвайте за нищо.
15
1
 
3
 
! Отговори
при липса преди 8 месеца
на лаборатории за алкохол, наркотици, зеленчуци, гориеа, морска вода да им намираш работа и да ги заемаш . Друг , ако иска проба . На филм проба за урина с буркана . Доктора топна пръст вътре и го посмука с поглед в тавана , а после заключи показателите в норма . Туристите изкарват заплатата на кунчев . Мери водата и е доволен . Да мери и въздуха .
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Водата в морето може да е кафява но си е полезна, дори лековита. Гарантирано лекува хроничен запек.
13
1
 
10
 
! Отговори
Питанката преди 8 месеца
Пробите излизат утре, но морето е чисто?! Вземете проби от Бутамята.
12
1
 
6
 
! Отговори
От 15 преди 8 месеца
До 13 исках да кажа. Иначе до 14 тва за шоколадите без станиоли е абсолютно верно и подкрепям коментара
11
1
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 8 месеца
Абе хотелиерино с хотел тип- квартири давани от бабите по гарите-не се ли замисляш че щом толкова много хора го казват значи е истина?Пък вие хотелиерчетата с долнопробните квартири си пискайте.Колкото и да крещите и се възмущавате клиентите няма да се върнат.Една от причините е лошото обслужване тип Балкан турист през 80те а другата е мръсотията