В края на сезона: Отново проверяват Черно море за замърсяване

Оказва се, че методите, по които се правят, са различни
22
В края на сезона: Отново проверяват Черно море за замърсяване
Снимка: БГНЕС

След притеснителните данни за наличие на ешерихия коли в морската вода днес започна нова проверка за чистотата на водата.

Тя е съвместна между здравното министерство и асоциация "Активни потребители".

Проверките започнаха от Попския плаж в Царево, а сега вече са в Приморско.

Още по темата
Оказва се, че методите, по които се правят тези проверки, са различни. Учените от Софийския университет използват метода на пределните разреждания, казват, че е най-използваният в света. От РЗИ използват метод, който единственият валидиран от Службата по акредитация в България. Днес РЗИ и "Активни потребители" ще си разменят взетите проби. За деня трябва да бъдат извършени общо 20 проверки.

"Очакваме да има отново замърсяване, защото този плаж е много мръсен и едва ли може да се изчисти, ако спреш изливането на водата от пречиствателната станция за два дни. Но очаквам стойностите да са по-ниски, защото предишният път беше преди един месец, когато всичко беше пълно. Сега сезонът е към края си, хората са по-малко, съответно логично би било замърсяването да е по-малко", заяви д-р Сергей Иванов, микробиолог към Софийския университет, пред БНТ.

"Дори и последният път, когато преди няколко дни взехме пробите оттук, визуално не беше добре водата, но резултатите излязоха пак под 250. Под 250 е отлично качество", допълни д-р Павел Харизанов, РЗИ-Бургас.

Днешните взети проби на РЗИ трябва да бъдат готови в сряда, а на "Активни потребители" в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега морето шуми весело и ме чака.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още днес. Хиляда задачи, доставки, километри и перипетии. Върхът беше, че пропуснах един завой в Бургас и минах край морската градина, централната алея, разбира се уредбата на макс с Fox on the run. Посред покрай морска гара, гарата и индустриалния квартал. Там е като в Совето. Тъмно и разкопано.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама разбира се, проверете го декември. Така ще се нагласи стъкмистиката. Няма да излезе истината докато не измрат 50-100 човека на куп. Тогава ще настане една суматоха, едни обяснения как всичко си било нормално ама видиш ли изведнъж нещо се объркало. Ще има потни администратори обикалящи по телевизиите да говорят как редовно са проверявали качеството на водата и т.н.Абе гнусна българска работа. По-зле сте и от *** вече.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сигурно е прилив. Дано утре да може да се плува!
15
3
 
5
 
! Отговори
Няма такава държава преди 8 месеца
Сутринта отидох на плаж на Арапя.Мръсотия до шия.Обиколих Лозенец ,Попския го пропуснах ,Царево 2 бр ,Нестинарка и т.н. същата работа.На Делфин вълни по 2 м. Ахтопол и Синеморец пак мръсотия.Прибирам се.Повече нерви ,пари и време нямам за трошене.
14
2
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
В Гърция сме.Не се хабете залудо.
13
2
 
8
 
! Отговори
До13 преди 8 месеца
Коментиращите не ходят от много години на нашето черонморие, точно защото е мръсно, *** и обслужването е некачествено и скъпо. Мутрите, които държат черноморието и заради които се превърна в бетонна тоалетна чиния не знаят как да правят туризъм. За тях е важно да се напечелят, по възможност без да инвестират в нищо. Колкото и проби да правят носът не лъже. Още си спомням как Св инеморец мирише на канал из цялото градче, сега едва ли е по-различно. Ще ходя когато стане хубаво, т.е. никога.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам коментиращите от колко години не са ходили на българското черноморие, аз бях в Созопол и тази и миналата година, проблеми нямахме, спрете да хейтите всичко българско
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нямам пари за море.
10
3
 
3
 
! Отговори
морски преди 8 месеца
Сезона си върви! Ще работя и септември, даже октомври.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нема нужда. Знам "резултатите"- замърсяване няма , не е имало, и никога няма да има. хи хи хи
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак ще се замажат очите на хората. Има мобилни лаборатории, отиват на място и всичко да се излъчва онлайн и всеки който иска да може да го гледа в реално време.
7
0
 
8
 
! Отговори
Bai Dun преди 8 месеца
Ако е замърсено няма да кажат истината , а ще има коментари от рода ,че всичко е допустимата норма !!!
6
0
 
15
 
! Отговори
обективен преди 8 месеца
Няма нужда да проверяват.Миризмата на канални води се усеща от километър.Вчера се върнах от кафявото ни южно море.Тези измами с пробите от РЗИ Бургас са известни отдавна на местните.В рамките само на един плаж водата е коренно различна според мястото ,времето и разстоянието от брега.Най-мръсно е в южната част на всеки плаж ,където се събират изпражненията.Или там ,където се вливат малките фекалийни рекички.
5
2
 
0
 
! Отговори
Пею преди 8 месеца
До АнонименКой ти е дал диплома бре!!! Погледни си правописа под всякаква критика е.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В провинцията по малките градчета в болниците има много модерна нова техника, която стои по складовете, защото болницата няма пари да я потдържа , а и персонала е от соца и тия новите техники не ги владее. И тия сегашните "органи" ако работят с някви уреди от 63 година, дарени от ушанките...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак ще се замажат очите на хората. Има мобилни лаборатории, отиват на място и всичко да се излъчва онлайн и всеки който иска да може да го гледа в реално време. Взели пък отнесли , пък изследвали ама как, какво , къде...
2
1
 
10
 
! Отговори
Мъдьо Грездев преди 8 месеца
Морето е оп,икано и ос,рано, едва ли следващата година ще е по-успешна от тази...
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
чисто и евтино :)))