Ще поскъпнат ли ипотечните кредити? Потребителските вече скочиха

Някои банки дори в рамките на ден отпускат потребителски кредит
29 авг 2023 10:25, Анисия Иванова
94

Потребителските кредити поскъпват рязко. Към края на месец юли, по данни на БНБ, лихвите по ипотечните кредити не се променят за разлика от потребителските.

"Донякъде бихме го обяснили с летния сезон и не толкова активното предлагане на нови промоционални оферти по потребителските кредити. Факт е, че за първи месец има толкова драстично увеличение и предстои да разберем дали това ще се превърне в тенденция, според мен - не", каза кредитният консултант Георги Канайков в студиото на "България сутрин".

Увеличението е под процент - 0,73%.

"Увеличението ще се отрази в месечната вноска. Ще става дума вече за по-скъпи предложения на новите клиенти, докато на текущите клиенти зависи от базовата лихва на съответната банка и ако тя бъде увеличена - при тях също ще има увеличение на вноските", допълни Канайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че едва ли увеличението ще намали потреблението.

"Факт е, че през последните месеци се наблюдава доста по-сериозно забавяне на търсенето спрямо началото на годината. Съветвам да се гледа годишния процент на разходите, освен договорената лихва, той е точен измерител на реалната цена на кредита. Трябва да се гледат общите разходи, вноската по текущия кредит плюс другите кредитни продукти, ако има такива, да не са повече от 40% от нетния месечен доход", посъветва Георги Канайков.

Той добави, че е добре да имаме и "бели пари за черни дни", които са в размер на поне 6-месечни разходи на домакинството.

"Ипотечните кредити са друга материя, те са доста по-бавно оборотни, техният срок на погасяване е до 30-35 години. Потребителските кредити биха могли да се нарекат "по-бързо оборотна стока". Поради тази причина при тях има доста по-плавни увеличения, които пък са стабилни. Най-вероятно ще се запазят, предвид факта, че целият свят се бори с инфлация", добави Канайков.

Той поясни, че някои банки, дори в рамките на ден отпускат потребителски кредит.

"Бързите кредити хората ги ползват до заплата или кратки времена, докато потребителските кредити са за покриване на дългосрочни нужди - ремонт, кола. През лятото хората имат по-малък апетит към търсене на кредитиране, други са приоритетите. Доста от хората, търсещи ипотечен кредит, в очакване на затишие на цените на имотите и в очакване на повишение на лихвите - временно задържат своето търсене", подчерта експертът.

Георги Канайков припомни, че големите тегления на парични суми трябва да се заявят предварително.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 8 месеца
100 лева на месец добре ли е като спестявания?
25
5
 
21
 
! Отговори
Koko преди 8 месеца
Ако сте отдавали апартаменти имате опит със следното. Почне ли да пада пазара на ден по 5 брокера звънят да питат имате ли апартамент за отдаване. Да закачат нещо. Гладни хиени душат за плячка. Та последно ми звъняха така по пандемията- имаше сериозен застой в сделките. Сега падна манджата и пак се почна тормоза. Последното грандиозно звънене беше през 2008 г.. Сега картинката е същата. Балона ще се пука, мирише ми на гладни борекрасти. Най- излишната професия на света.
24
3
 
4
 
! Отговори
До столичан преди 8 месеца
А ти отиваш под наем за вечни времена - повече кредит няма да видиш до края на живота си. Освен разбира се, ако не спестиш някой лев и си купиш със собствени пари, ама като те гледам, понеже си с повече обща култура и нямаш афинитет към спестяването. А може да се ожениш за богата наследничка или ти наследиш. Сигурен съм, че имаш изход и си го измислил с тая висока обща култура.
23
8
 
10
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Почти нямам никакви кредити. Няма за какво да се притеснявам. Само на мен и на жената колите имаме на изплащане, ама там общо е 600 лева, един потребителски за ремонт, ама там са 500 лева, двете телефона са на изплащане, ама там е някаква смешна сума от рода на 120 за двата, и малко стоки на изплащане като пералня, телевизор, хладилник, ама и там е малко само 150 лева на месец. И по кредитната карта, ама там минимална вноска, някакви си 100 лева на месец. А и последно за море теглих 3000 лева.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ниски лихви ,евтини кредите ,насам народе ,България е острова на ниските ливхи ,имота бил ТОП инвестиция ,купувайте всяка дупка ,всяка керемида ,спасявайте си парите от банките ,помните ли?Кога беше?ХА ХА Ами само преди 6-12 месеца ,още топли агитации ,не са изстинали дето се вика ?Какво стана сега
21
7
 
3
 
! Отговори
столичан преди 8 месеца
Ама тук масово нямате обща култура ... Аз съ купих панелка преди 2г. с 90% + 20% финансиране, ипотека + потребителски за обзавеждане, реално мои пари не съм сложил. Вече 2г. си живея, като първата беше с ниски лихви, т.е. почти нищо не съм и плащал по кредита ипотечния. Ако след година-две се срине положението, оставям ипотекирания апартамент на банката и тя да го ду*ха, както ставаше преди по целия свят.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименАбе не знам колкко съм неграмотен , ама имам три мои апартамента без кредит и доволно количество земеделска земя .Пак кавам -нямам да давам !
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Последните 12 месеца ,банките ,брокерите на имоти,агенцийките ,строителите ,кредитните консултанти ,през всяка медийна дупчица ,канал,сайт,вестник Ви подаваха чадърчето в хубавото слънчево временце ,сега дойде време да си искат чадъра ,познайте защо ?Защото времето се заоблачи и идват бури и нестабилност ,който разбрал ,разбрал
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво стана сега ?Помните ли нашите родни медии,*** ,имотни агенцийки ,брокери,как помпеха балона с имотите и цените на жилищата с обещания за ниски лихви ,България била рая на ниските лихви ,отсрова на стабилността ,това се говореше медийно ,докато навън в цял свят ударно кредитите поскъпваха ,целта беше максимално хора да се наблъскат със заеми ,и сега ........Сега ще работите като волове
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен номер 5T.e. ти си живял като скот заради едната панелка.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Раздадоха ви чадъри в слънчево време и сега когато се заоблачи взеха да си прибират чадърите , а още не е заваляло
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никакво поевтиняване , който купил-купил . Следващия да плаща скъпо и пре скъпо . Аз ако не мога да продам панелката в Младост все едно скъпо , все едно не съм живял
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой долу писа ,дали било лошо да сме имали евтини кредити ,Аканкоолу евтино е само сиренето в капана за мишките ,кредита е дълг ,пара дето нямаш и трябва да изработиш,не са семки и боннбонки,и децата вече знаят как се помпят цените,инфлацията как се обезценяват парите ни -С ЕВТИНИ КРЕДИТИ !Така надуха балона с имотите ,с акциите с цените на всичко ,с кредити ,а българина тегли все едно подаръци му правят ,сега ще видите за какво иде реч
13
4
 
5
 
! Отговори
Св преди 8 месеца
Kire (1 и 2), па аз ако нямам 10-12 заплати (с една заплата живеем нормално поне 2-3 месеца) кеш или най-много в разплащателна сметка, с достъп с карта, аз няма да мога да заспя бе мой човек. Какви са тия железни нерви дето имате - не знам.
12
5
 
5
 
! Отговори
евроатлантист преди 8 месеца
Е лошо ли е да имаме евтини кредити? Не може всичко да е скъпо, народа трябва да има и евтини неща да пазарува. Ние не сме америка да искаме да плащаме 7% по ипотеките, затова сме на 2.5% колкото като за нас, нищо че инфлацията ни е галопираща, тук на държавата ни не ѝ дреме за инфлация и други икономически показатели, щото то и никой не разбира от такива неща.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като гледам коментарите съм оптимист , че цените ще вървят само нагоре .
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде купувайте апатраменти , че объркахте статистиката .След 3 месеца така с половин уста трябва да признят спад на цените с 30-40 %
9
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен, 5, Да бе, и като станеш дърт на 40г. и тогава като му удариш един живот ... Затова има кредити, да живее човек докато е млад, а не като одъртее да си мисли как е профукал младостта си.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 7, глупости. Още един финансово неграмотен.
7
1
 
7
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 8 месеца
Е, аз не взимам кредит "до заплата", нямам и ипотечен. Вие си бълбукайте.