Ще поскъпнат ли ипотечните кредити? Потребителските вече скочиха

Някои банки дори в рамките на ден отпускат потребителски кредит
29 авг 2023 10:25, Анисия Иванова
94

Потребителските кредити поскъпват рязко. Към края на месец юли, по данни на БНБ, лихвите по ипотечните кредити не се променят за разлика от потребителските.

"Донякъде бихме го обяснили с летния сезон и не толкова активното предлагане на нови промоционални оферти по потребителските кредити. Факт е, че за първи месец има толкова драстично увеличение и предстои да разберем дали това ще се превърне в тенденция, според мен - не", каза кредитният консултант Георги Канайков в студиото на "България сутрин".

Увеличението е под процент - 0,73%.

"Увеличението ще се отрази в месечната вноска. Ще става дума вече за по-скъпи предложения на новите клиенти, докато на текущите клиенти зависи от базовата лихва на съответната банка и ако тя бъде увеличена - при тях също ще има увеличение на вноските", допълни Канайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че едва ли увеличението ще намали потреблението.

"Факт е, че през последните месеци се наблюдава доста по-сериозно забавяне на търсенето спрямо началото на годината. Съветвам да се гледа годишния процент на разходите, освен договорената лихва, той е точен измерител на реалната цена на кредита. Трябва да се гледат общите разходи, вноската по текущия кредит плюс другите кредитни продукти, ако има такива, да не са повече от 40% от нетния месечен доход", посъветва Георги Канайков.

Той добави, че е добре да имаме и "бели пари за черни дни", които са в размер на поне 6-месечни разходи на домакинството.

"Ипотечните кредити са друга материя, те са доста по-бавно оборотни, техният срок на погасяване е до 30-35 години. Потребителските кредити биха могли да се нарекат "по-бързо оборотна стока". Поради тази причина при тях има доста по-плавни увеличения, които пък са стабилни. Най-вероятно ще се запазят, предвид факта, че целият свят се бори с инфлация", добави Канайков.

Той поясни, че някои банки, дори в рамките на ден отпускат потребителски кредит.

"Бързите кредити хората ги ползват до заплата или кратки времена, докато потребителските кредити са за покриване на дългосрочни нужди - ремонт, кола. През лятото хората имат по-малък апетит към търсене на кредитиране, други са приоритетите. Доста от хората, търсещи ипотечен кредит, в очакване на затишие на цените на имотите и в очакване на повишение на лихвите - временно задържат своето търсене", подчерта експертът.

Георги Канайков припомни, че големите тегления на парични суми трябва да се заявят предварително.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 8 месеца
Кое да чуеш, бре човек??? Имаш ли идея какво се случва в технологичния сектор? Действително всичко е freelance вече и всеки има фирма и минават парите му през нея. Работят масово на по няколко места уж по цял ден, а дефакто я работят по 2-3 часа на ден, я- не.
65
2
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 8 месеца
Ами трае от около 15 години вече :) А договорите ми са за 5 години напред. Неустойките- огромни. Ако искаш още, няма проблем. Имам още 5 клиента и Б2Б отношения, защото аз не мога да смогна да работя на 100 места. От там прибирам още едно 20к месечно. За инвестиционния си портофейл искаш ли да обясня?! Пасивен доход и жилища и за правнуците ми. Позлобей си, няма лошо.
64
3
 
0
 
! Отговори
62 преди 8 месеца
Уу, явно засегнах някой, с "модерни вярвания".
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До Симо - АХХАХАХАХА! Ако ми кажеш, да изгоня някой, зщаото ти е нелицепритен, ще изгоня теб. Много взехте, да се самозабравяте из тея форуми.
62
13
 
2
 
! Отговори
До Симо преди 8 месеца
Прав си, ама ходи им обяснявай на хората. Аз работя в една компания и някак си ми е много неприятно да работя с хора над 40 годишна възраст. Някак си се чувствам като сред баби и дядовци. Казах на шефа, че трябва да ги разкара и ги уволни. Сега вече е приятно да работиш без някой белокос да ти разказва лакърдии за туршии, внучета, деца и тем подобни депресиращи истории.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до 59 - АХАХХАХАХАХАХАХХАХ ... ох ... давай, моля те. Иксм да чуя още. Споко, зелен си още. Фанал си добра сделка, ам аняма да трае дълго, повярвай ми.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 50 човека, един HR стига. Ама сега нали сме много LGBTQ и имаме и ESG рейтинг от догодина ...
59
2
 
7
 
! Отговори
до 59 преди 8 месеца
А кое е смешното?! Без да съм написал долното, ти имаш ли идея колко изкарва външен консултант?! Моят рейт е 880 франка на работен ден 7 часа. Работя на 2 места- на едно за цял работен ден и на едно- на половин. Всичко минава през моята си фирма. Светло и всеки данък платен. Изкарвам по 1300 франка на работен ден. Швейцарски клиенти. Кое ти е странното?! В ИТ сектора имаш ли идея, че вече всеки втори работи за себе си за чужди клиенти от България?!
58
2
 
1
 
! Отговори
50 преди 8 месеца
АХАХАХАХАХХ ... оххх .. аххах ... минусчета бие .. олеле ... 5 часа на ден, че и по-малко и "30к" (толкова ли те домърза, поне хил. да напишеш .... с тоя мърел не 30 ами и 0.3 не мойш изкара).
57
2
 
12
 
! Отговори
Koko преди 8 месеца
Изключително комплексарски са коментарите в които се надлъгваме колко много пари получаваме. То не бяха партнъри, мениджъри, директори, фрийлансъри и подобни на по 8, 10, 15, че и до 30к заплати. И всички те тук у форума в активното работно време. Всички информирани и знаещи, арендатори с по пет апартмента. Супер щеше да е истина това. Тогава по улиците нямаше да срещам само кисели физиономии и лъскавите коли нямаше да ги карат само татуирани батки и странни жени- но не и с интелект.
56
4
 
3
 
! Отговори
50 преди 8 месеца
"Хората са фрийлансъри и докарват по 14к от 1 клиент на половин работен ден. Работим на по 3 места. Реално по има-няма 4-5 часа на ден без петък и докарваме с лекота 30к." 0-АХАХХХАХХХАХАХАХХА ....
55
7
 
3
 
! Отговори
Симо преди 8 месеца
Хората над 40 годишна възраст трябва да имат поне 400 хиляди лева спестени, защото всички знаят, че разкарат ли те от работа на тази възраст, вече никой няма да те вземе, защото за работодателят си възрастен и нелицеприятен.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
аз съм доволен с връзки с брокера успях да си взема боксониера във Враждебна за 180 000 евро почти без пари.Голям късмет извадих с тази сделка.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия с ипотечните да почват да си смятат лихвите от 8 до 12 :) Потребителските от 15 нагоре.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи .Това е отговора на вашите въпроси.
51
0
 
0
 
! Отговори
47 преди 8 месеца
Лол .. обоснование?
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заемите поскъпват защото нищо не може да се купи вече без заем. Жилища и храна са само на заем.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Те са един вид директори на хора." - АХАХАХХАХАХАХХА ... Един вид психопати, които си мисялт, че са прекалено важни и всячески се оптиват, да измислят причина, да не ги изгонят, поради собствената им ненужност.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще поскъпнат всички кредити, зеленчуци, плодове, месо, ще се приеме Истанбулската конвенция, ще се бутнат руските паметници, ще се смени националния празник и ще се пращат пари и войници в Украйна. Това е бъдещето на БГ.
47
1
 
11
 
! Отговори
Карачобан преди 8 месеца
Какви ипотеки, какви имоти- в София обяви много, но реално няма почти нищо на пазара. Едва успяхме да купим и то с много компромиси, но поне акт 16 след повече от година търсене. Имотите са свръхнадценени, плащат се луди пари за общи части, инфраструктура няма, така че лутане и търсене ще си има, но от към предлагане е пълна скръб положението и брокерите наистина са гладни, защото няма будали да купуват на зелено или разните акт 14 и акт 15, а пък продажба на читави имоти почти няма.