Вземете колата на пияния убиец! Ако не го лекуваш, той ще потърси ново оръжие

Държавата все още няма сериозна програма за превенция на зависимостите
4 сеп 2023 17:42, Стела Стоянова
78
Вземете колата на пияния убиец! Ако не го лекуваш, той ще потърси ново оръжие
Снимка БГНЕС, архив

И последната сглобка в НК за пияните и надрусани шофьори не проработи. Вземането на колите от МВР така или иначе не отказва хората, които и без това са под въздействие на опиати, да карат автомобили и да ги превръщат в оръжие на убийство.

Последният случай е убитото дете в София, при което шофьор е карал с 2 промила алкохол след няколко рецидива, за които, както се казва, не му е дремело.

Добре, прибират му колата. Той или ще си купи друга, ако има пари, или ще заеме кола на приятел, или ще открадне, и пак ще си я подкара в същото състояние, защото, кой знае защо, депутатите не отчитат един съществен въпрос – че в много случаи става дума за хора със зависимости.  За хора, които не могат да спрат употребата на упойващи вещества, а благодарение на тях губят всякакво чувство за отговорност спрямо околния свят. Не защото са зли, а защото са зависими.

За тях някак си не се говори. Нещо повече – болницата в „Раднево“, която лекува подобни хора, бе принудена да излезе на протест, за да назначат охрана в нея, защото зависим пациент вилня, нарани сестри и направи персонала свой заложник.

Още по темата

Повечето от тези пациенти попадат в тези болници с решение на съда. Някои от тях – не защото са зависими, а защото това е начин да отърват кожата, а в бъдеще – и возилото си. Други – защото наистина са подвластни на алкохол и дрога, не могат да се контролират и не им пука дали утре ще им вземат колата, стига да си набавят нужния адреналини серотонин за момента, независимо по какъв начин. И десетки такива хора у нас не се лекуват. По-важното е, че няма как да ги излекуваш, ако им прибереш колата. Най-вероятно в съзнанието им това ще бъде още една причина да отмъстят на онези, които са го направили.

Депутатите, бързащи за пореден път да пишат поправки, които да задоволят глада на тълпата за линч, едва ли са помислили, че алкохолизмът и наркоманиите са заболявания, които трябва да се лекуват. И да обвържат текстовете в НК с това. Спомням си филма „28 дни“ със Сандра Бълок, в който тя блъсна с автомобила си в пияно състояние градинско джудже и бе изпратена в подобен център с мотива „Това можеше да бъде дете“. При нас ще мине за лека материална щета, а героинята на Бълок просто ще си купи друга кола, с която евентуално да блъсне истинско дете.

Основната разлика е, че в някои страни превенцията на подобни действия включва настаняване за реално лечение – за 28 дни, колкото плаща застрахователят. У нас здравното застраховане едва крета, затова опцията е настаняване в психиатрия, дори ако не се нуждаеш непременно от психиатрично лечение. При това трябва да е или доброволно, или с решение на съда - тоест когато вече наистина представляваш обществена опасност. Да отидеш в комуна е скъпо, а и трябва да е доброволно – над 2000 лева само за месец, а на някои места и повече. Но на държавата не й пука как се справяш със зависимостта си, след като вече ти е взела колата по НК и се е отчела пред обществото с промени в закона и нов автопарк.

Нямам против, вземайте колите на пияните шофьори. Но, когато вземаш оръдието на убиеца, ти не го спираш да убива. Ти просто го насочваш към търсене на ново оръжие. Може да го купи и за жълти стотинки от някоя автомобилна морга. Може да го открадне.

Ако искаш, макар и зле написаната поправка в НК да проработи, няма как да стане без превенция на най-тежките зависимости и без държавата да е разработила възможности за тях. Само че тя предпочита да делегира това на НПО-та, които, по думите на доктор Иван Добринов от Раднево, опитват да лекуват алкохолици и наркомани с програми, в които ги карат да месят хляб и да правят глинени фигурки, за да се противопоставят на едни от най-тежките зависимости. За хиляди левове на месец.

Но лечението и превенцията на наркомании не са бърз PR и не са „секси“, както е модерно да се казва. Те изискват дълъг и труден процес, а не писане на поправки на коляно, след които само за няколко месеца държавата ще бъде въвлечена в куп съдебни дела. Те изискват разбиране за специфичен здравословен проблем, а не оптимистичната, кой знае защо, вяра на депутатите, че българите задължително се подчиняват на закона и, ако ги заплашиш с подобна мярка, няма как да не ги стреснеш. Някои можеш, но десетките хора, които вече са отвъд правосъдната ни система и отвъд добро и зло по редица причини, няма как да уплашиш.

А и превенцията на наркоманиите няма как да стане знаме на поредните съдебни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кво ново оръжие го гони тоя. Ако накажеш един пияница - изскачат 2 нови пияндета.
74
0
 
0
 
! Отговори
Генерал Колев преди 7 месеца
Абр шарани има коли за по 500 лв ,глоба 5 бона и арест и толкоз ,това да вземате имоти и вещи много ви е присърце на партизаните даге само за противоконституционни действия мечтаете червени отходни води...
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма начин от пиене няма да му останат кинти за ново оръжие.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Резултатите от тази мярка ще се видят след месеци. Трябва още по-активно да отнемат автомобили и да подгонят рецидивистите, на които не е потърсена отговорност. Първо да им вземат оръжията, пък после да ги лекуват.
71
0
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 7 месеца
Колите изобщо не са евтини вече, най - малко пък тия от моргите, ако ги има. Като му вземеш колата сериозно ще се замисли дали да кара пил. Разходи се до Хепи до Пловдив на АМ тракия - виж колко народ там пие големи бири - едва ли пеша са стигнали. Идеята е да стават все по малко. Като сложат на 500 м постоянен пост да видиш как ще намалеят. Контрол му е майката и да им взимат колите
70
1
 
1
 
! Отговори
Жестоко! преди 7 месеца
За пръв път съм съгласен със Стоян Стелий,най-после смислена статия! Има някаква светлинка в тунела за нашите "обективни" медии...
69
0
 
1
 
! Отговори
Пандиза преди 7 месеца
Лекува
68
1
 
3
 
! Отговори
Observer преди 7 месеца
Просто е. Вземи му колата, книжката до живот, ефективна присъда поне 20-25г. за убийство и огромна кръвнина на родителите. Като вкарат 10-15 такива на топло ще се замислят другите мър.ши преди да си седнат в колите. Да ама няма кой да гласува такъв закон. Трябва хора с ТОПКИ а нашите мекоте.ли и това нямат.Бог да го пфости момчето а родителиъе и семейството дано да преодолеят тоя ужас. За оня пияницата явно правосъдие няма да има, но пък има КАРМА, тя не прощава.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде намесихте наркомани и комуни... Това е малък процент. Не била негова колата... Ами пак се взима, всеки да си прави сметката дали и на кой ще си дава таратайката.
66
0
 
3
 
! Отговори
Lina преди 7 месеца
В конкретния случай колата не е била негова ( както и на всички пияни и на дру сани убийци). И да я конфискуват пак ще убие някой.
65
0
 
10
 
! Отговори
Готин преди 7 месеца
За лечение е цялото ни общество! Ние изгубихме добродетелността и доброто възпитание. Изгубихме и правосъдието. На пиедестал поставихме пороците и "лошите момчета". Лечението е просто но отнема време за две поколения. Четиридесет години морален упадък не се лекуват лесно! (Упадъкът не е следствие на преврата от десети ноември. Започна преди това)
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Конфискация и на скраб!
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре, прибират му колата. Той или ще си купи друга, ако има пари, или ще заеме кола на приятел, или ще открадне, и пак ще си я подкара в същото състояние, защото, кой знае защо, депутатите не отчитат един съществен въпрос че в много случаи става дума за хора със зависимости. ///Това е доста малoумнo написано да си зависим е едно ,да караш съвсем друго.Като кара повторно пиян ще бъде в затвора и там няма как са си купи кола,да заеме на приятел или да открадне.И не да крадеш кола не е лесно
62
0
 
8
 
! Отговори
Атос преди 7 месеца
Не много отдавна освободиха водача убил двама млади хора на ,,Сливница".Убиха дете на 15 години.В малките селища непрекъснато се вършат подобни идиотщини.Разтреперани депутатите гласуват глупави закони,а журналистите се занимават с бариерата на Княгиня Калина.Добре,тя ще поеме отговорност .Убийците обаче няма,защото те никога не поемат отговорност.
61
0
 
6
 
! Отговори
Топчо преди 7 месеца
Истината е, че МВР, КАТ, ДАИ и всички по клона са абсолютни престъпници и корумпирани.Тиня и гнус от всякъде, а ни предстои още в идните години. Спасявайте се!
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
-вземат му трошката+10 хил. лева глоба+ месец зазтворпри повторение горното се утроява, като потрети - шестцифрени глоби(съдия изпълнител да му прададе всичко каквото има) и години затвор. Мисля, че ще сработи..е разбира се трябва да оправят тая работа с тестовете, че сработват н а доста лекарства
59
2
 
13
 
! Отговори
Токмаков преди 7 месеца
За червената чума лек няма. Това е резултата от 75 годишното червено робство. Неграмотност и простащина. Управляват Ви много прости хора.За тях целта е хаос и редуциране на народа който не им е необходим.
58
4
 
8
 
! Отговори
Бе преди 7 месеца
нека му вземат трошката, пък да видим как ще открадне или ще му даде приятел. Тая дето няма да стане!
57
1
 
21
 
! Отговори
Тито преди 7 месеца
Проблемът не е в това, че законите не са добри. Проблемът е в начина на мислене на повечето хора. Мислене от вида ,,На мен не може да ми се случи...", ,,Аз карам бързо, но безопасно... ", няма да ни доведат до никъде. Ще се изтрепваме по пътищата и ще търсим вината в държавата. Да, ама държавата не е зад волана . Зад волана сме ние, някой от нас. А пък на пешеходните пътеки са децата, родителите и близките ни. Мислете и карайте разумно. Те за това са създадени правилата за движение.
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако убие му вземете и цялото имущество, пък да търси каквото си иска.