75% от работещите едва свързват двата края всеки месец

Мика Зайкова прогнозира живот на сглобката до местните избори
Обновена: 8 сеп 2023 12:44 | 8 сеп 2023 12:22, Камелия Цветанова
508
75% от работещите едва свързват двата края всеки месец
Снимка: БГНЕС

„75% от семействата на работещите в България не могат да поемат ежемесечните разходи”. Това заяви икономистът Мика Зайкова пред NOVA NEWS.

Още по темата

Зайкова заедно с Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители „Подкрепа“, обясниха разликите за една и съща длъжност в различни ведомства.

Това демотивира служителите, стана ясно от думите им.

Според Атанасова е нужно да има и допълнителни възнаграждения с постоянен и с временен характер. Тя даде пример със заплатите в НСИ, на чиито данни всички се позоваваме.

"Заплатите им са 803 лв., а повечето са с един чужд език. Управляващите слагат знак за равенство между реформа и съкращение", каза тя.

Според Зайкова основните критерии за формиране на заплати трябва да бъдат издръжката на живот, както и условията, при които работят. Тя даде пример със служителите от ДАИ, които нямат служебни коли. „Хора с еднакъв труд, трябва да получават еднакви заплати”, каза тя.

„Управляващата „сглобка” ще стои до местните избори. Всички обвиняват местните органи, но те бяха оставени две години на командно дишане. Нямаше бюджет и само се актуализираше бюджета, но в тази актуализация бяха пропуснали местните органи. Те нямаха пари да си платят някой да направи проектите”, каза Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Минималната пенсия в Швейцария е 20% от средния доход в страната, а максималната е- 40 на сто. Какво са тия неща пенсионери да взимат над 2000 чисто, а работещи от сутрин до вечер по 1000, кви са тия глупости.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
69% of Americans in Urban Areas are Living Paycheck to Paycheck; 14 Percentage Points Higher than Suburban Consumers. The share of high-income consumers in the U.S. earning over $100,000 per year who live paycheck to paycheck increased seven percentage points to 49% in April 2023 from 42% in April 2022.///Напиши го в гугул ако не можеш да си го преведеш.Тук спори с ,който искаш .Но като спориш с данните ,които прсвителството на САЩ изнася звучиш нелепо.
37
15
 
7
 
! Отговори
бос Порточанов преди 8 месеца
Споровете са излишни, защото има неоспорим факт - САЩ дърпа света напред в технологично а оттам и в икономическо отношение. Не ползвате нито една технология която да идва от измислени страни като тези от т.нар. брикс. 99% от иновациите идват от САЩ и 1% от западна европа и япония. Това е друзя, другото е ала-бала.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"софтуерни инженери взимат по 200 хиляди годишна заплата ..." "За теб това живот от заплата до заплата ли е?" - Да! Защото където дават по 200 000 заплата, след данъците ти остават 140 хил, след мед застраховка по към 130 хил, след наема на ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ, ти остават 80 000. Искаш къщичка? Къщича ли искаш - 4 милиона доларчета ти е къщичката. Викаш им - връщам се в БГ, ще бчкам дистанционно - режат ти заплатат аот 200 на 55к мизерниците!!!
35
3
 
3
 
! Отговори
Двата края на салама преди 8 месеца
Нали украинките са добре, а повечето въобще не работят.
34
1
 
13
 
! Отговори
До 32 преди 8 месеца
Е нали живееш в САЩ? Пък сега се оказа, че не живееш в САЩ. Май не си и програмист, а работиш като склададжия в България?
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2 милиона пенсионери, 2 милиона работещи, половин милион безработни и 1 милион деца до 18г. Ей това е МАТРЯЛА с който разполагаме. Като се направи една разбивка да се види от тия хора кой каква квалификация и умения има виждаме че положението е трагично. Вече и Господ не може да ни помогне!
32
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 28.Програмист съм бе ,и мога да работя от където искам .Личи ти колко си умен .
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 23.Никакъв американски капитализъм нямаме. Той е основан върху инициативност, конкурентност и протестантски ценности.//Какви ценности бе ?? 6 трилиона изхарчиха Американците за фалшиви войни .Дългът им 33 трилиона.Студетнстките заеми на населението са 2 трилиона.Няколко корпорации притежават цяла Америка и са подкупили всичко живо.Военнно промишления комплекс и Big pharma(Медицинския комплекс) са купили конгреса.На коя планета живееш бе ??
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма значение реалността, важното е, че тук във форума си фантазират, че живеят в Маями и имат 5 ферарита ахахахах
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 23 - Нито едно от трите не отговаря на Блекрок и другите подобни на тях ...
28
2
 
18
 
! Отговори
До 25 преди 8 месеца
От 10 години живееш в САЩ и реши в 4 сутринта по щатско време да влезеш в български сайт и да пишеш как живеят американците?
27
3
 
13
 
! Отговори
До 19 преди 8 месеца
Е тия "гъзари" са за съжаление! Тия първи ще умрат от глад когато дойде голямата криза и се опразнят магазините. Пък те и без това са пълни само с отрови. Влизаш в големите супермаркети и гледаш 100 метра рафтове и витрини със хиляди отрови в лъскави опаковки. Всеки има избор как да се трови! Ей това ни донесе демокрацията по западен модел. И като излезеш от магазин навън няма нищо! Утре няма да има нито лекари, нито майстори за нищо! Няма да има кой да поддържа инфраструктурата.
26
13
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 8 месеца
Това за САЩ са пълни измислици. Да, продавачи, чистачи и работещи в ресторанти и заведения живеят от заплата до заплата, но работещите истински професии получават предостатъчно пари да си купят къща, да имат 2 коли и да имат по 3-4 деца. Лекари в САЩ получават по 600 хиляди до 2 милиона годишна заплата, софтуерни инженери взимат по 200 хиляди годишна заплата, медицински сестри взимат по 120-140 хиляди годишна заплата. За теб това живот от заплата до заплата ли е?
25
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 17.Абсолютно не е вярно това за САЩ, явно не си стъпвал там. Почти всеки американец има savings акаунт който попълва всеки месец.Хахахахахахахахаха.От 10 години живея в САЩ.Провери всяка една медия ,чети в гугул колкото искаш.Търси всякакъв източник на информация.70% от Американците нямат спестявания и живеят от заплата до заплата.Всички са затънали в борчове за колеж ,за кредитни карти или медицински сметки.
24
2
 
13
 
! Отговори
айде нЕма нуЖда преди 8 месеца
Капитализма ни е хищнически и уродлив. Пазара ни е със картели и мафиотизиран. Нарочи ли те мафията - жив изгаряш. Всичко тук е с краката нагоре.
23
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никакъв американски капитализъм нямаме. Той е основан върху инициативност, конкурентност и протестантски ценности. Имаме централизация на икономическа и политическа власт, и сдухано и бедно пост-комунистическо население без гражданска култура.
22
5
 
7
 
! Отговори
! преди 8 месеца
Преквалификация и ще си намерят добре платена работа. С кибик и мънкане не става.
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Специално българите знаем какво е едвам да свързаш двата края,помним 90-те.Покупателната ни способност сега е най високата,която някога е била.15 хиляди долара на глава от населението като на Гърция и Португалия е 22 хиляди долара на глава от населението.Очевидно бавно но славно догонваме развитите държави .
20
5
 
11
 
! Отговори
Пастирев преди 8 месеца
Който иска добри пари да се ориентира към строително-ремонтни дейности. Като викна някой майстор за нещо, минимума който му плащам е 200лв/ден, отделно че не мога да намеря читав такъв за повечето работи.