С 40% ще скочи токът за домакинствата – до края на 2025 г.

Правителството предлага хората да излязат на свободния пазар на ток на два етапа - от 1 юли 2024 г. и от 1 януари 2026 г.
13 сеп 2023 07:00, Елка Василева
270
С 40% ще скочи токът за домакинствата – до края на 2025 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Токът за бита ще поскъпне с около 40% в резултат на прилагане на промените в Закона за енергетиката, които са внесени от Министерски съвет в парламента. Това обаче едва ли ще стане наведнъж, а е по-вероятно повишението на цената да стане постепенно до края на 2025 г. Следващото поскъпване на тока се отлага за от 1 юли 2024 г., пише „Труд“.

Още по темата
В момента средната цена на тока за домакинствата е около 146 лв. за мегаватчас без ДДС и без таксите за достъп и пренос. А борсовата цена на тока на пазарния сегмент “Ден напред” е 208 лв. за мегаватчас. Промените в закона за енергетиката предвиждат домакинствата да плащат пазарни цени на тока, което при днешните цени би означавало повишение на сметките с над 40 на сто.

Поскъпването на тока вероятно ще стане постепенно. Пълната либерализация на пазара на ток ще бъде от 1 януари 2026 г., гласят предложените промени в закона. Първоначалният вариант на промените предвиждаше първият етап на либерализацията на пазара да стартира от началото на 2024 г. Но след много негативни становища по проекта, включително и от страна на КЕВР, в редактирания вариант се предлага това да стане от 1 юли 2024 г.

До средата на следващата година ще действат сегашните регулирани цени на тока. От 1 юли 2024 г. до края на 2025 г. КЕВР също ще определя на какви цени електроразпределителните дружества да продават ток на битовите потребители.

Но в този преходен период ЕРП-та ще купуват електроенергия на пазарни цени. За разликата между цената, на която ЕРП-та купуват електроенергия, и на която я продават на домакинствата, ще получават компенсации от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. От средата на следващата година ще отпадне ролята на НЕК на обществен доставчик на електроенергия и ще отпаднат квотите за продажба на ток от електроцентралите на НЕК на определени от КЕВР цени.

Това означава, че за да бъдат поддържани сегашните цени на тока, ще трябват огромни суми за компенсация на ЕРП-та.

В ръцете на КЕВР е оставено решението дали токът да поскъпне на няколко стъпки от 1 юли 2024 г. до края на 2025 г., или от средата на следващата година да има минимална промяна и рязкото поскъпване да бъде оставено за началото на 2026 г., когато домакинствата ще трябва изцяло да минат на свободния пазар на ток.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Никой 166 : И като те завлече чичко полицай под колоните да ти върже два шамара после ще оревеш медиите за полицейска бруталност. Тоя мач сме го гледали вече.
152
5
 
18
 
! Отговори
Никой преди 8 месеца
На тия май им се яде сериозен бой. И Канада няма да ги спаси!
151
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 163 първо си вдигни производителността с 50% после искай да ти вдигнат заплатата с 40%. Научете се че даром нищо не се дава
150
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ква либерализация, на пазара не знам дали има 10на големи играчи и правят, каквото си искат, това си е жив картел, и ние пак ще го поемаме, както винаги
149
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
първо да вдигнат заплатите с 40%, после да вдигат цената на тока, то и сега хората не могат да си поемат разходите
148
3
 
4
 
! Отговори
това няма преди 8 месеца
да стане,не се е родил политик с топки,на който ще му стиска това,всички до сега са галили народа с перце,защото ако не го правят само за два часа ще бъдат убити с камъни
147
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 160 какво им обясняваш? от 10 кладенеца вода ще ти донесат да обяснят колко нерентабилно е това, колко дълъг кратък има, и как всъщност е безполезно. Готови са на всичко за да не направят нищо. Ама това не им пречи да се оплакват и да мрънкат непрестанно.
146
3
 
5
 
! Отговори
до 153 преди 8 месеца
Моите ме топлят вече 9 години. Изплатили са се още след 2 години, че като гледам умниците ми съседи с пелетите колко плащат... Живот? Японски машини- вечни. Разбира се, и те минаха на термопомпи. Пак казвам- преработени в термопомпи климатици, че иначе е сериозна инвестиция. На подово съм аз- рай. Имам и вътрешни тела за охлаждане, разбира се. И отопление при нужда, ама такава нямам за момента.
145
19
 
2
 
! Отговори
Да кажем истината? преди 8 месеца
Абе и бензина щеше да става 5 лева и газта незнам си колко! Европа щеше да умре от студ зимата, от глад! Руснаците чакат Америка да фалира от педесетте години, долъра да се срине и да изчезне като валута, ама на! Като изкараха фирмите на свободния пазар стана шок и след това дойдоха нулевите цени. Веднага всеки започна да гледа енергийната борса и да управлява енергийните си потоци в тия часове! Вместо да пускаш климатика в 18 като се прибереш от работа, го надуваш през деня с бойлерите и толкоз
144
8
 
4
 
! Отговори
До 154 преди 8 месеца
Не пиши глупости!Не може да поскъпне 3 пъти,защото народа не може да го понесе.Освен това ще бъде три пъти по-скъп отколкото е в Европа,където заплатите са 5 пъти по-високи от нашите.Така че,недейте да плашите хората предварително,преди да е станало ясно как ще стане.
143
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е страната с най-много свръхлукзозни лимузини и суперавтомобили на глава от населението в света. То там Бугати, Майбах, най-високите модели на Ферари, Ламборгини и т.н. Разбира се, това не значи че много хора притежават такива коли, а че има много малко хора, с по много бройки от тях.
142
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И защо е нужно да се променя закона? На кого пак трябва да пълним джоба? Кой и защо налага пазарът да се либерализира?
141
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българка в Испания каза ... Да де, ама аз сега през лятото плащам 130 лева за ток, а като освободят цените ще плащам в пъти повече.За зимата да не говорим - тогава става страшно.
140
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Май ще връщаме печките за отопление на дърва и въглища. Напред към пещерите!
139
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българка в Испания каза,че е на свободния пазар и плаща за ток 67 евро на месец.Заплатата и е поне двойно по-голяма от нашата средна за страната.Дали тук ще компенсират домакинствата или ще ни скъсат джоба,предстои да видим.Или ще плащаме и тока на неграмотните,които живеят на "социал"?
138
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В нормалните страни, хората плащат и фирмите и държавите с част от парите обновяват мрежите, а не само обичайните ремонти. С друга част от парите строят нови електроцентрали. Трета част влагат в наука за разработването нови типове електроцентрали, както сега се харчи съществено за разработка на реактори с термоядрен синтез. А тук в България само затваряме големи централи, тук там се правят дребни инвестиции в солари, колкото да не е без хич и това е, но пък собствениците свръх луксозни станаха.
137
3
 
7
 
! Отговори
До 152 преди 8 месеца
Не разбрах кога ще ти се изплати вложението в хиперинвертори и колко дълъг е живота им.
136
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кохорти дупетати - бивши и настоящи са се нагласили с кухи фирми прекупвачи да ни дерат за комисионни и ни баламосват как това било пазар. Това е една такава измама и пладнежки грабеж, че във всяка една друга историческа епоха в БГ би довело до жестоки последствия за заговорниците.
135
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С 40%, ама един друг път. Вероятно тока ще поскъпне 3 пъти, а песимистичната прогноза е 10 пъти поскъпване на тока.
134
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И как ще скочи 40% при положение, че от другата година излизаме на борсата, а там цената е около 300% по-висока от битовата!!!!