Експерти: Закъсняхме с либерализацията на пазара на тока

Изходът е в инвестициите във възобновяеми източници
31 авг 2023 15:09, Анисия Иванова
63

Премиерът академик Николай Денков увери, че няма да плащаме по-високи сметки за ток. Успокоението идва на фона на това, че заради подготвени промени в Закона за енергетиката и изпълнението на европейски стандарти, страната ни трябва по-стремглаво да се насочи към либерализация на пазара. С това се появиха и притесненията на бизнеса и битовите потребители как това ще рефлектира върху цените на тока.

"Закъснели сме с либерализацията на пазара на електроенергия, която започна още през 2008 година, а у нас първите наченки бяха през 2015 година. Сега е последната вълна, когато битовите потребители излизат на свободния пазар", коментира Виктор Минчев от Асоциация "Свободен енергиен пазар" в студиото на "България сутрин".

"В България има множество срокове, които текат. Един такъв срок са договорите с американските централи, които приключват догодина, а те са основен доставчик на енергията, която се използва в енергийни микс. На 1 януари 2024 г. е крайният срок по ПВУ да си предадем плановете, с които да се реформира индустрията във въглищните региони. Те ще бъдат много тежко засегнати от тази структурна промяна на пазара и ако не вземем тези пари, рискуваме да сринем голяма част от икономиката", обясни той.

По думите на Минчев либерализацията на енергийния пазар е "шок за всички", защото тя променя фундаментално всичко на пазара. Той поясни, че сега е моментът, в който трябва да бъде помислено за мерките, които ще бъдат приложени за компенсация на потребителите – дали ще се дават за основно жилище или на база на консумирана енергия. Според Минчев, когато има свободен пазар, корупционният риск отпада по естествен път.

"Когато различните доставчици се конкурират за цена на доставка на стока, злоупотребите и корупцията изпадат от пазара. Когато сме регулиран пазар, се получава така, че все тук-там хора успяват да си прокарат скандалните сделки. Либерализацията със сигурност ще намали злоупотребите в енергетиката, ролята на КЕВР ще бъде да регулира, че договорите между клиентите и снабдителите ще бъдат в рамките и ще бъдат спазени", допълни гостът.

Минчев допълни, че страната ни ще продължи да бъде износител на енергия и пред нея не се затварят възможностите да се правят инвестиции в допълнителни мощности.

"Ако реагираме бързо и адекватно и това ще ни даде възможност да сме още по-конкурентоспособни", смята той.

Според Минчев инвестицията на едно домакинство в соларен парк е със стъпка от 1000 лв. "Чисто технологично, това е по-гъвкаво и доста по-ефективно - хората могат да пускат капиталите си във всякакви инвестиции. Неслучайно сега има бум на соларни панели в дворовете и по покривите", каза още експертът.

Пред Bulgaria ON AIR Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН каза, че връзката между пазара и домакинствата е скъсана. Според нея не е ясен още механизмът за това коя точно институция ще управлява схемите за компенсациите на отделните потребители.

"Проблемът, който е между социалното и икономическото министерство, продължава и в момента, като всяко едно от тях абдикира от необходимостта за това как ще се компенсират енергийно бедните и домакинствата", коментира Пенева.

По думите ѝ трябва да се намери механизъм, по който компенсациите да бъдат обвързани с доходите на домакинствата, а не да се дава "на калпак".

"Ако продължаваме с подпомагане и компенсиране на киловатчас и литър, както беше при горивата, този фонд за електроенергийната система ще компенсира всички, независимо колко електромери имат", допълни Пенева и каза, че възможен механизъм е компенсациите да бъдат давани за определено изразходвано количество енергия.

Според нея изходът е в дългосрочните инвестиции във възобновяеми енергийни източници. "Това е най-добрият вариант, за да се компенсира зависимостта от свободния пазар, от динамиката на цените и рисковете, които това ще донесе. Ние трябва да се оборудваме, трябва да имаме възможност да сме независими от този пазар като клиенти. И това трябва да е държавна политика", подчерта Теодора Пенева.

Трябва да има механизъм компенсациите да бъдат насочени към рисковите групи, иначе е възможно да има напрежение, обърна внимание тя.

"Хората, които не могат да инвестират в собствена инсталация, трябва да бъдат защитени", категорична е Пенева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
7
 
! Отговори
Канадска АЕЦ преди 8 месеца
Тройната отказа строеж на Канадска АЕЦ, а после ГЕРБ 2012 закриха Б.А., Ю.П. и Белене. Българската енергетика беше системно унищожавана. Внасяме храни, торове, дрехи. С Концесията на Водата окончателно ни доунищожиха. Ток от 2000 г. е поскъпнал от 15 лв. до 75 лв. лято. ВЕИ и фото напомпаха инфлацията, нито са екологични, нито са евтини. Но са собственост на бивши и настоящи депутати и чужди ТНК-та. Идва зима средно без да ползваме парно и топла вода, само за сградна ще плакаме м/у 130 и 200 лв
47
15
 
1
 
! Отговори
ККК преди 8 месеца
Ще се научите, неандерталци. Това е пътят. Закриване на всичко, дето бълва въглерод. И ще плащаме, много ясно. Няма да ви бичат климатиците постоянно.
46
0
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 8 месеца
И Денков казва така.. няма да ви го..... Сега и веднага а постепенно и след време ще ви го забием много здраво,и както грешно преведения филм.който оцелее,ще разказва.затова грабвайте телата,някой се изкряска..
45
4
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 8 месеца
Всеки говори алабализми никой не казва точно и ясно как и колко ще плащат обикновените битови потребители едно обаче ще се случи пенсионерите най вече ще бъдат с привилегии за тока
44
1
 
13
 
! Отговори
Hari преди 8 месеца
Не знаех че може да има такива полуграмотници като Виктор Минев и Пенева. Инвестицията във ВЕИ-та е най-сигурния начин цените да отхвръкнат до небесата. Всички тези ВЕИ производители и търговци само чакат да се "либерализира" пазара и ще почне голямото клане с цените. От над 12 години съм във ВЕИ сектора и много добре знам за какво става дума.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така е при демокатичния капитализъм, посредници, доставчици - снабдители на електроенергия - търтеи на гърба на работещите в държавата.................затова ко ще има поскъпване, скъпи българи................
42
1
 
13
 
! Отговори
Да строим АЕЦ преди 8 месеца
Това е решението за бъдещото производство на електроенергия. Перките и панелите са само поддържащи можности. Така че сглобката ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС да спре с това безумие да продава реакторите на АЕЦ Белене, а да търси фирма, която да строи. Предният енергиен министър беше казал, че има интерес от френска фирма. Добре, нека да бъде френска. Как така Украйна, която е във война с Русия, е готова да строи АЕЦ с нашите реактори, а ние не можем защото били руски. Евроатлантизъм да, но сиренето е с пари.
41
1
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Живея в апартамент на вторият етаж на жилищен блок. Къде да си сложа соларен панел, който да може нещо повече от това да ми зарежда мобилният телефон?
40
1
 
6
 
! Отговори
Асоциация преди 8 месеца
Гарантирани Свръх Печалби!
39
2
 
11
 
! Отговори
Отврат преди 8 месеца
От 10 дерета вода ще докарат само и само да убедят хората да не обръщат внимание. После ще кажат ами това е положението от ЕС така искат. Ние друга идея имахме и тн. И народа пак ще е изтупан като брашнян чувал. Ама малко му е, уж пари нямат -заведенията пълни че и на опашка се чака за място, всеки яде пие и не му дреме. Ама ще му задреме но ще е мн късно. Заслужаваме си всичко което ни се случва. Даже мине малко.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да изритаме престъпниците в парламента. Дошли са да крадат от еврофондовете и да унищожават държавата ни.
37
1
 
12
 
! Отговори
BGexit преди 8 месеца
ЕС ни налага тази престъпна либерализация. Време е да им покажем средния и да им бием шута.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Към 38. Трябва да допълня, че ТЕЦ-2 работи на минимална мощност не защото не може повече. От коя централа кой блок и на каква мощност ще работи зависи от националния диспечер. Но той, явно, зависи от някой друг.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ТЕЦ- 2 има повече мощности от двете американски централи взети заедно. Освен токът им е по-скъп и България плаща вместо тях санкциите за вредни емисии. От осемте блока на ТЕЦ-2 работят само два, от които единият е на минимална мощност. И, въпреки всичко, те са основните производители. ЗАЩО? Защото ТЕЦ-2 отдавна целенасочено го разоряват.
34
2
 
21
 
! Отговори
Майора преди 8 месеца
Жалко, никой не го интересува съдбата напбикновените хора! Каквото ние само си направим , никой друг не може да ни го направи ! Така беше със закриванвто на четрите блока на АЕЦ , така е и със ТЕЦ , при положение че другите страни ги отвориха наново! Жалко , каквито са политиците , таковани е и управлението!
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каквито "политиците" такива и "експертите". Платени, продажни, некадърни, плоскомозъчни краварски еничари и подмазвачи
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Господ да ви съди,геноцид.Видяхме на фирмите как ни либерализиеахте с 300процента отгоре.
31
1
 
23
 
! Отговори
А преди 8 месеца
Денков е прав, сметките няма да се повишат, защото потреблението при много високите цени рязко ще падне. А експертът е гола вода и кал по ушите, сигурно е от тия, които при ГЕРБ им бяха подарени дипломи, даже не са ги плащали.
30
1
 
31
 
! Отговори
Предлагам преди 8 месеца
Като ни направят тока на тройна цена, всеки българин да вземе от къщи по два метра здраво въже и да се срещнем пред парламента...
29
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Социализмът беше електрификация и власт на народа. Капитализмът явно е без ток и власт на мафията