Такса смет - според боклука, а не според имота

Новата методика трябва да влезе през 2025 г.
13 сеп 2023 13:11, Петър Бойчев
57
Такса смет - според боклука, а не според имота
СНИМКА БГНЕС

Такса смет вече ще се изчислява по изхвърлените отпадъци, а не както е сега като процент от данъчната оценка на имота. Едно от стъпките това да се случи на практика е Рамковото споразумение, което подписаха Националният статистически институт (НСИ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).
Документът беше подписан от доц. Д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ и изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

“НСИ ще предостави данни за броя на ползвателите на имотите - данни събрани от последното преброяване на населението. Тези данни са необходими на общините като част от общите данни, които те ще използват за разработване на нова методика за изчисляване на такса битови отпадъци, която би трябвало да влезе в сила през 2025 г.”, обяви д-р Атанасов. Това са данни за всички жилища в страната, за жилищните сгради и данни за домакинствата и броя на членовете на домакинствата, които живеят в тях. Индивидуални данни няма да бъдат предоставяни.

“След подписване на днешното споразумение между НСИ и НСОРБ всяка община трябва да подаде заявление по образец до съответното териториално статистическо бюро, в което се намира и по този начин общините ще получат необходимата информация за ползвателите на имоти”, обясни Атанасов, цитиран от БГНЕС.
Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева посочи, че екипите от двете ведомства са работили много интензивно през последната година да разработят текста и модела на споразумението. “Подобно споразумение между общините и НСИ се изработва за първи път”, подчерта Георгиева.

“Законът за местните данъци и такси задължава двете страни да се споразумеят, така че общините да могат безплатно и безвъзмездно да получават необходимата информация от НСИ, която ще им помогне да започнат плавния преход към изчисляване на такса “битови отпадъци” по нов модел като елиминират влиянието на данъчните оценки и преминат постепенно към изчисляване на количеството генерирани отпадъци на всяко домакинство”, подчерта Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
20
 
! Отговори
А преди 7 месеца
кой ще плаща за тонове смет генерирани в Столипиново, Шекер махала, Аджисан махала, Арман махала, Факултета, Токайто и още десетки други подобни?
36
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е по-лош вариант от досегашния.
35
0
 
6
 
! Отговори
Еколог преди 7 месеца
А, торбички за смет продавайте... ще има да ги продавате :) А кошовете в градовете трябва да ги направят доста по-големички :) :) :)
34
1
 
19
 
! Отговори
Икономическа единица преди 7 месеца
А данъците за какво ги плащаме?
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как ще определят количеството смет - по обем или по тегло?
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази цел не е добра по много причини, макар че на пръв поглед изглежда най-справедлива. Такса според брой хора не означава, че всеки ще плаща според количеството смет, което генерира. Различните хора генерират различно количество смет.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Засега няма по-справедлив начин от досегашния за такса смет в големите населени места. Това, за което чета е много по-лош вариант за София, а и за повечето градове. После има един друг въпрос - кой ще плаща за преминаването на камиона събиращ сметта, когато никой не живее в даден квартал, реално или само на книга?
30
0
 
20
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
И е добре Сметната палата да проверява както общините, така и фирмите, за да не се окаже, че събираната такса смет от гражданите многократно надвишава разходите по събирането, извозването и депонирането на отпадъците и свръх печалбите отиват в джобовете на "бизнесмени" и подкупни чиновници.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най - големият бюклюк са дебелогъзестите депютати, дето все още лапат на Бати Тошко комунистическите лево-десно клати два домати, за да има панаир в българския язовир! Ехх рибар съм..... На купона цар и господар съм!
28
3
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 7 месеца
Още по-гнусно е: ако аз съм мъжът от Вашия пример, то какво - щом се нанесе при мен жена или щом се разделим, да тичам при домоуправителя да му го съобщавам ли? Е, няма как да стане, няма да го правя. Или съседите да ме следят кой идва вкъщи и дали живее с мен или е само на гости за вечеря. Пак няма да стане.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проверяващите с кантар ли ще ходят или ще го определят на око?А аз трябва ли да имам кантар,за да сравнявам техните данни с моите?Проблемите в държавата са хиляди-като се започне от лошите пътища и тротоари и се стигне до некачествената храна,която ни пробутват производители и търговци.А те се хванали за количеството на отпадъците!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хората вече си крият кофите за смет, щото ако седят на улицата съседите изхвърлят в тях. Ще има ли ченгета да дебнат за такова незаконно изхвърляне в България?
25
1
 
2
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
До До Една жена /2/ В имота се живее. Аз не се боря да плащам по-малко. Както твърди номер 17 - безкрайно невъзпитан, злобен и завистлив човек. Става въпрос за логиката, по която начисляват данъка и таксата смет, когато не живееш в имота. Благодаря за желанието да ми помогнете!
24
0
 
4
 
! Отговори
От 27 преди 7 месеца
Забравих да добавя, че този формуляр после се депозира в Данъчната служба. Така че, попитайте и там какво точно се изисква да бъде направено.
23
1
 
9
 
! Отговори
До Една жена /2/ преди 7 месеца
Госпожо, не знам с кого спорите, но ще споделя нещо от опита на моето семейство. През 90-те години живеех при родителите си. Притежавахме още един, съвсем нов апартамент, обзаведен с чисто нови мебели и затова нашите не искаха да го дават под наем. Помня, че татко попълни някакъв формуляр, който се получава в общината и въз основа на него плащахме за онзи имот намалена такса смет.Години наред плащахме такава, макар че там не живееше никой. Така че, попитайте в Общината какво трябва да направите.
22
4
 
8
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
До Възниква проблем 24 Проблемът е в това, че полицията вече не следи за правилната адресна регистрация. Иначе това е най-лесният и правилен начин.
21
0
 
18
 
! Отговори
Възниква проблем преди 7 месеца
Преди време официално беше отговорено на въпрос дали хазяин има право да иска парите за такса смет от наемателите си. Беше казано, че няма такова право, защото таксата зависи от притежаваната от него квадратура. Сега пък ще зависи от броя на живущите в този дом. Значи те би трябвало да плащат такса за извозването на сметта, която изхвърлят. Добре, но ако тази година там има трима наематели и така начислят таксата, а догодина е само един наемател? Кой ще се грижи това да бъде отбелязано някъде?
20
2
 
23
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 7 месеца
Тази идея е поне от 15 години и все се сещат за нея по някое време. Това не виждам как ще стане чисто технически, а аз като човек икономист, изготвящ статистически отчети, отдавна не вярвам на НСИ!
19
1
 
7
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
До до 2 17 Я, по-спокойно, че сте се запенили от злоба. Не става въпрос за 20 палата, а за забавена регистрация на непълнолетен, който е загубил родител и е станал собственик по наследство. Няма регистрация, значи не живее там и няма намаление на данъка. Дотук логиката е желязна. Обаче, щом не живее, как генерира отпадъци? И се дръжте прилично, без да обиждате! Изобщо не знаете за какво става дума и бързате да обиждате. Всички данъци си плащам изрядно, от никого нищо не съм откраднала. Мерете с
18
1
 
15
 
! Отговори
Преброяване преди 7 месеца
А кога ще е следващото преброяване? Дотогава я камилата, я камиларя. Ами ако след преброяването са се нанесли десет мигранти в съседния апартамент? Само простотии мислят.

Спонсорирани публикации