Такса смет - според боклука, а не според имота

Новата методика трябва да влезе през 2025 г.
13 сеп 2023 13:11, Петър Бойчев
57
Такса смет - според боклука, а не според имота
СНИМКА БГНЕС

Такса смет вече ще се изчислява по изхвърлените отпадъци, а не както е сега като процент от данъчната оценка на имота. Едно от стъпките това да се случи на практика е Рамковото споразумение, което подписаха Националният статистически институт (НСИ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).
Документът беше подписан от доц. Д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ и изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

“НСИ ще предостави данни за броя на ползвателите на имотите - данни събрани от последното преброяване на населението. Тези данни са необходими на общините като част от общите данни, които те ще използват за разработване на нова методика за изчисляване на такса битови отпадъци, която би трябвало да влезе в сила през 2025 г.”, обяви д-р Атанасов. Това са данни за всички жилища в страната, за жилищните сгради и данни за домакинствата и броя на членовете на домакинствата, които живеят в тях. Индивидуални данни няма да бъдат предоставяни.

“След подписване на днешното споразумение между НСИ и НСОРБ всяка община трябва да подаде заявление по образец до съответното териториално статистическо бюро, в което се намира и по този начин общините ще получат необходимата информация за ползвателите на имоти”, обясни Атанасов, цитиран от БГНЕС.
Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева посочи, че екипите от двете ведомства са работили много интензивно през последната година да разработят текста и модела на споразумението. “Подобно споразумение между общините и НСИ се изработва за първи път”, подчерта Георгиева.

“Законът за местните данъци и такси задължава двете страни да се споразумеят, така че общините да могат безплатно и безвъзмездно да получават необходимата информация от НСИ, която ще им помогне да започнат плавния преход към изчисляване на такса “битови отпадъци” по нов модел като елиминират влиянието на данъчните оценки и преминат постепенно към изчисляване на количеството генерирани отпадъци на всяко домакинство”, подчерта Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 7 месеца
аз съм на село и това, което ще направя е да горя всичко в двора и казана ще ми е все празен... въпроса ми е: Ще плащам ли нещо?
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Идеята е добра, само да я осъществят. Че колко добри неща си стоят само на приказки.
15
8
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 7 месеца
До една жена,щом имаш имот ще плащаш,всеки ден купвате нов палат,а нямате два лв.за такса смет, да ви ... милиардерите,толкова сте нагли,че няма накъде повече,логик тръгнала да търси,по каква логика се плащат безбожни пенсии на гнидите дето не работиха един ден,по каква логика получавате заплати без да сте стъпили на работното място,държавата ви е оставила да си крадете на воля без да ви търси сметка,тя логика търси,наглата
14
3
 
17
 
! Отговори
Имитация на дейност. преди 7 месеца
Как по-точно ще се провери точно колко *** изхвърля всеки един гражданин?
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 13 Няма значение дали ще си хвърлят отпaдъците в комшийските кофи, ако и комшиите правят същото. Има значение колко отпaдъци средно на човек ще генерират и съответно какво количество ще бъде извозено до сметището.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е недомислено предложение,нищо,че е заимствано от други страни където всички имат задължително адресна регистрация и не си хвърлят отпадъците в комшийските кофи.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
преброяването беше открито бойкотирано от природонаселението, подобно на ваксините, еврото и там, каквото следва
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А хилядите,които живеят в бараки и коптори и сега не плащат данъци,нито имат адресна регистрация,как ще плащат?Или пак ние ще им плащаме масрафа?
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е как общината ще ми изчислява количеството генерирани отпадъци,в зависимост от броя на живущите в жилището?Аз самия не знам колко бок..к ще изхвърля на ден,те щели да ми го изчисляват?Това е субективна преценка и ще доведе до повишаване цената на отпадъците.
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако преизчислението стъпва върху данните от преброяването ( поне аз така разбрах от статията ) , то възниква въпросът реално и коректно ли е било то ? Ако например в някакво жилище не са успели да влязат , как ще разберат колко хора живеят там и значи ли , че след като не знаят , да речем просто няма да сложат такса за смет на конкретния имот. Вариантите са много , а възможностите да се стигне до несправедливо таксуване - още повече.
7
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правилно! Отдавна трябваше да стане! Не може една самотно живееща баба да генерира смет, колкото 5-членно семейство, живеещо в имот със същата квадратура!
6
2
 
14
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 7 месеца
Разбрахте ли как НОВИТЕ кметове ще ви минат всички понеже това ще им е първата възложена задача - да установят по адрес кое домакинство от колко члена е и по колко трябва да им е "таксата".
5
1
 
32
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха ха преди 7 месеца
В бхаратските махали на един адрес се водят по 70-80 човека, понякога и повече. На този адрес са им издадени документите за самоличност. Къде и как живеят, един Бог знае. И като начисли общината, че собственикътна тази барака трябва да плати огромна сума такса смет, как после ще съберат тези пари? Такава методика работи само в нормално общество.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи,ще си изхвърлям *** в кофата на съседа.Нека да докаже,че е мой.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И сега типично по български като се започне едно хвърляне на "смет" в комшийските контейнери за да може "твоя" да е по-празен
2
3
 
22
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
Общините и сега знаят, но се правят на ударени. Ако нямаш адресна регистрация в имота, няма намаление на данъка. Обаче плащаш пълна такса смет. По каква логика?
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи освен електромер ,водомер (за топла и студена вода ) ,сега ще трябва и боклукомер :)))) А като знаем колко ни е вярна статистиката ,не ми се мисли колко ще е справедливо разпределението на таксата смет .