Почитаме светите София, Вяра, Надежда и Любов, празнуваме Деня на София

Имен ден имат Вяра, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, София
Обновена: 17 сеп 2023 07:03 | 17 сеп 2023 07:03, Елка Василева
52
Почитаме светите София, Вяра, Надежда и Любов, празнуваме Деня на София
Снимка: архив, БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126-а година по времето на римския император Адриан /117-138 г./.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа.

Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на девет години.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Денят е обявен и за празник на столицата ни - София,чието име на гръцки означава "премъдрост".

През 1992 г. тогавашният Столичен общински съвет одобрява решение, с което кметът на София внася в Министерския съвет предложение за решение за определянето на 17 септември за Ден на София, което е прието от правителството. Оттогава всяка година Столичната община организира чествания и събития по повод Деня на София.

Имен ден днес празнуват - Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В МЕХАНАТА Христо Ботев - О, налейте! Ще да пия! На душа ми да улекне, чувства трезви да убия, ръка мъжка да омекне! Ще да пия на пук врагу, на пук и вам, патриоти! Аз веч нямам мило, ддраго, а вий... вий сте идиииоти!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В МЕХАНАТА Христо Ботев - Грабете го, неразбрани! Грабете го! Кой ви бърка? Скоро тоя не ще да стане: ний сме синца с чаши в ръка! Пием, пеем буйни песни и зъбим се тирана: механите са нам тесни - крещим: "Хайде на Балкана!" Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви, и немеем и се смеем пред народни свети жертви! А тиранът върлува и безчести край наш роден: коли, беси, пие, псува и глиби народ поробен!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В МЕХАНАТА Христо Ботев - Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не знайте позор лие, или слава! Да забравя край свой роден, бащина си мила сряха и тез, що в мен дух свободен, дух за борба завещаха! Да забравя род свой беден, гробът бащин, плачът майчин, - тез, що залък наеден грабят с благороден начин, - Грабят от народът гладен. граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и поп с божа литургия!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов
23
2
 
7
 
! Отговори
шмatka преди 7 месеца
Този вам.пирин и гроззот.ия кога ще го съборите са.ттанисти?
22
0
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 7 месеца
До Странно,да но за това пък има пари,мнооооого пари,народа е несметно богатт,на кой му пука за някаква си вяра и надежда,те нито ти пълнят хладилника,нито купуват палат през ден,българина това го интересува,да трупа пари и имоти,ще си ги носи на оня свят,нали и господ е негов човек
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тризначките от Биг Брадър да почерпят :)))
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Погледнете я само тая ужасаваща статуя! Кое и е хубавото: черна дреха, черна гарга, черен венец. това е смърта! Демонтирай и захвърляй!
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тая статуя на черната смърт, кога ще я събарят?
18
0
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
!естит празник на всички българи и нека мъдроста,вярата,надеждата и любовта бъдат с нас! Честит празник и на столичани,да са живи и здрави и да си изберат...способен кмет,който да върши...полезни неща за всички тях!
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази статуя е демон без очи.Откакто е сложена държавата все надолу върви.Грозна е.Поне очи й сложете.Иначе...честит празник!
16
5
 
3
 
! Отговори
Вяра,Надежда и Любоф преди 7 месеца
Тези не участваха ли в Биг Брадър?
15
2
 
9
 
! Отговори
Странно преди 7 месеца
Точно вяра надежда и любов няма в България
14
12
 
7
 
! Отговори
Сатанист преди 7 месеца
Много си е хубава статуята
13
7
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 7 месеца
Тук Е БЪЛГАРИЯ - И Света *** София*** е Нашият Символ - Дрремме Ми На Пааттката За Папата в Рим и Католическата Църква и Не Ми Пууукка За Праавославната Цъърква и Разните Сеектанти.....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
12
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво и има на статуята. Недоволните да направят по-хубава и тогава да плюят! На мен ми харесва.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все ще се намери govedo като тва отдолу дето nqkoj му пречи. Ходи в краварника като не ти харесва тук!
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И точно статията на смъртта ли намерихте да изтипосате на този чудесен празник?!?! Това гое е всичко друго, но не и Св. София!
9
6
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 7 месеца
Честит Празник на София :) Паметника Може Да Е Езически - Всъщност е 100% - БЪЛГАРСКИ :) .....Религиите Са Ала-Бала.....Бъдете Здрави и Щастливи....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви да тези глупости. Преди 200 години нито някой е знаел какво е станало нито има достоверни записки за подобни истории. Чиста легенда която е представена за истина.