С 30% намалели пияните и дрогираните зад волана след мерките

Жертвите обаче не намаляват
23 сеп 2023 13:15, Нели Христова
71
С 30% намалели пияните и дрогираните зад волана след мерките
Снимка: БГНЕС

Има намаление от 11% на пияните и дрогираните шофьори през август спрямо юли тази година, но в сравнение с август 2022 г. намалението е по-значително - над 30 процента. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Калин Стоянов на питане от депутата от "Възраждане" Петър Петров.

Целта на въпроса е да се установи дали са имали влияние влезлите в сила на 8 август промени в Наказателния кодекс, с които се отнемат в полза на държавата автомобилите на водачи с над 1,2 промила алкохол и употребили наркотици. Отговорът обаче е едновременно и да, и не, защото статистиката на заловените зависи от една страна от активността на пътната полиция да проверява, а от друга страна - колко шофьори са решили да нарушат закона. Вижда се, че 499 са били заловените пияни и 478 дрогирани през юли т. г., а през август са били съответно 438 и 404. През юни са били 388 пияни и 367 дрогирани, тоест - спрямо юли има намаление от 11%, а спрямо юни - увеличение от близо 13%, пояснява "Труд".

Експерти по математически модели обясниха, че става дума за малки отклонения и все още е рано да се определи тенденция. Необходимо е да се видят статистически данни на КАТ най-малко за едно полугодие - от 8 август 2023 г. до 8 февруари 2024 г., или за 1 година до 8 август 2024 г. и тогава да се види дали кривата отива надолу.

Големият проблем е, че жертвите на пътя в България не намаляват. Обратното - има увеличение както на броя на катастрофите, така и на убитите и ранените. Спрямо 2020 г. то е драстично - над 800 повече ПТП, над 60 повече убити и над 130 повече ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
456 преди 7 месеца
Нямам такова впечатление!!!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
едва няколко процента са тежките птп причинени от пияни или друсани това се знае от години има статистика а жертвите намаляват при увеличение на автомобилите в пъти.трябва да има враг с който да занимавате обществото за да се отклонява вниманието му от съществените проблеми.
63
3
 
0
 
! Отговори
СС преди 7 месеца
Ще ги съдим куките, аз винаги карам пил, дреме ми
62
0
 
1
 
! Отговори
Нили знаете? преди 7 месеца
Че няма как пияниците у нас да са колкото наркоманите? В момента, в който заработят лабораториите за кръвни тестове - далаверата свършва. Сметката я плащаме всички данъкоплатци. "Вижда се, че 499 са били заловените пияни и 478 дрогирани през юли т. г.". Много полицаи "мажат" тестовия тампон, както едно време мажеха мундщука на дрегера. Заради рушвета. Периода е преходен, и това ще мине. Но, дотогава - винаги кръвен тест!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съвсем наскоро хванаха 70+ старец. Теста му светна за наличие на барбитурати - разбирайте анти-депресанти. Дядото го арестуваха и чинно му свалиха номерата. Зимата тестовете ще почнат да светят и от сироп за кашлица с кодеин. Тоя закон изобщо не е изпипан, а нашите дрисняци в парламента ни *** по главите, неправейки разлика между СЛЕД УПОТРЕБА и ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО на забранени вещества. Нямам грам съчуствие към хора дрогирали се и качили се още същата вечер. Никаква милост и към насмуканите!!
60
0
 
2
 
! Отговори
Гласуващите за ППДБ преди 7 месеца
са най-потърпевши. Вземете един чичка - Ицо Хазарта. Като спре да вади депутатска карта?
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПП и ДБ искаха да си направят реклама с този закона, а се нахендрят все повече с него.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Голяма част от хората приемащи редовно трамадол и ибупрофен по медицински показания ще пострадат. Тези лекарства също дават положителни проби за наркотични вещества. Ще бъдат изкарани наркомани и няма да има възможност да се защитят.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А каква е гаранцията, че КАТ не манипулира показанията на дрегера за да си отчете статистика?
56
1
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 месеца
Превишена скорост, неспазване на дистанция и неправилно изпреварване - това са убийците на пътя.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво излиза накрая, не пияните и дрогирани шофьори убиват, а *** които строят калпави пътища и раздават книжки на всякакви ретарди
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това колко са проверили няма нищо общо със инцидентите в резултат на дрога и алкохол и една може да стане обаче да затрие цяло семейство или две
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само бунаците вярват в тези "мерки". Както и разведените, недоеаните и дежурните коплексари, на които винаги все някой им е крив.
52
3
 
8
 
! Отговори
гошо преди 7 месеца
Не не са намалели, само приходите на полицаите са се увеличили.
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Две бинки струва да не се установи караш ли пил или дрогиран. Ако ушевите се отдадат изцяло на рушветчилък,може и с деветдесет и девет процента да намалеят пияните и дрогирани . Милицойнярите ако можеха да си харчат ощавенито спокойно,щяха да изглеждат като шейхове. А сега се правят на шушумиги и всичко се води на близки роднини.
50
2
 
8
 
! Отговори
Нас преди 7 месеца
Голяма част от шофьорите на по-скъпи автомобили карат дрогирани и почерпени, но пък до момента не сме видяли конфискация на такъв автимобил!?! "Героят" от миналата вечер на НДК даже и без документи.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Достатъчно би било да се сложат триноги дори и с фалшиви камери и сред тях истински да незнаеш кое е истнина или не
48
0
 
7
 
! Отговори
Закривай милицията! преди 7 месеца
И наново! Милиционерите корумпират всяка управляваща партия и дотам!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То сезона свърши наркоманите се върнаха в класните стаи как ще ги хванеш сега като са заети
46
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
До 40, това може да се реши с камери за средна скорост! И както казва малкият ми син с "фалшиви" полицейски коли, които не се различават от всяка друга кола, но вътре са полицаи! Разбира се, че трябва да се пипнат и няколко закони.