Не пуснаха български туристи в Турция, защото не си носили паспортите

Пътуващите бил сваляни избирателно от автобуса
27 сеп 2023 13:10, Нели Христова
32
Не пуснаха български туристи в Турция, защото не си носили паспортите
Снимка: БГНЕС

Трима български туристи не бяха допуснати в Турция, въпреки облекчените правила за влизане в страната. Сигналът е подаден от туроператор и турист.

Според Ваня Петрова, специалист „Туризъм” в туроператорска фирма, законът дава право да се влезе в Турция само с лична карта, но въпреки това трима туристи, не са били допуснати в страната. Пред Nova News тя обясни, че туристите са се върнали, за да вземат червените си паспорти и с личен транспорт са пристигнали до крайната точка на екскурзията - курортния град Мармарис.

„Пътуващи се сваляха избирателно от автобуса, с който пътувахме, под претекст, че личните карти са повредени. Документите бяха счупени при проверката на границата”, обясни Петрова.

Тя уточни, че са върнати само трима туристи, а половината от пътуващата група е прекосила границата само с лична карта. По думите й ощетените ще търсят своите права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: паспорттуристиТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Те граничарите не са преди 7 месеца
виждали лична карта, та са повредили 50% от събраните в автобуса. А и то излезе, че "групата" е от шест души щом половината са преминали границата? И като ги пуснат, какво? После ако не могат да влязат обратно в България, като са изпукали всички пари? По-добре ли щеше да е?
22
1
 
9
 
! Отговори
Всяка държава в ЕС преди 7 месеца
също щеше да ги върне. Сваляли ги избирателно? По какъв признак? Виновни са или туристите, или туроператорът, който не им е обяснил писмено в общите условия на договора, че не могат да пътуват с повредена лична карта. А и където и да пътуваш извън България винаги е добре да носиш и паспорт и лична карта, в случай че ти откраднат или загубиш един от двата документа. Един в теб, един в сейфа на хотела.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имат право при повреди в документите да ги обявят за невалидни. Отишли до там, върнали са се и тепърва се сетили да вдигат врява? Нали затова има посолство? Какво ги хрантутим ония там? Ами като не те пуска гранична полиция - звъниш на нормалната полиция и казваш "тия шапкари защо ми искат подкуп"? Обаждането се регистрира и вече се разправят. А не бил съм се бил напил истории. Документ има ли? Трябва писмен отказ и причина. Май няма. Че ние откъде да знаем тия изобщо дали са били там?
20
1
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
В Турция знаят как се прави туризъм и уважават тези,които са решили да си изхарчат парите точно в Турция.Тези тримата са решили да го играят баш тарикати,но номерът не е минал.
19
0
 
4
 
! Отговори
ФЕН преди 7 месеца
Извъртате нещата, не са ги пуснали за компрометирани лични карти?!?!
18
2
 
7
 
! Отговори
Lora преди 7 месеца
Аз никъде не пътувам без паспорт, независимо дали е ЕС или не.
17
5
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
Най-смешното беше когато това лято брат ми и жена му с американските паспорти не бяха пуснати в турция и си вадиха визи, а аз си влязох с личната карта. За момент се почуствах европеец. Е после се върнах в БГ де. Още първата бензиностанция беше потресаващо талибания и смррад.
16
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако беше човек като Левски на власт днес дали нямаше веднага да се превика Турския посланик за обяснение?
15
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Големи оптимисти са тея. Извън ЕС аз никъде не тръгвам без червения паспорт.
14
11
 
23
 
! Отговори
Стокхолмски синдром преди 7 месеца
5 века не ви ли стигат какво ревете за Турция?
13
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Външния министър да си вдигне марзеливия гъзз и да звънне да пита защо е такова отношението спрямо българските туристи.
12
0
 
14
 
! Отговори
те ме на преди 7 месеца
много от българските лични карти са наистина дефектни, на мястото с холограмната снимка и това е известно на всички гранични служби, дори на българските документни служби, но опцията е да ви се преиздаде личната карта преди срока на валидност да изтече....
11
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато нещо се случи в малка Македония политиците смело скачат, когато Турция създава проблеми всички са с подвити опашки и подпикнали.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно дали ще реагира държавата, и как точно, ако въобще има държава.
9
7
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Аз където не щат да ме пускат изобщо и не се натискам да им ходя. Харча си парите там, където ме искат. Що са се засилили натам, че и тескерето са си оставили у дома? Другия път ще знаят да ходят из 27 европейски държави и да не се натискат да ходят у комшиите. Ние роднини там нямаме. А всички там с български паспорти, невъзвръщенци, децата, внуците, че и пра-внуците им, да минат тест по книжовен български език и, ако не го владеят, да не ходят повече у германистан като у дома си с БГ документи.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Турцияходим 3-4 пъти годишно с личен автомобил. Никой не ни е искал паспорти, освен на непълетното дете, което лична карта няма, нито сме имали проблеми. Мен историята, особено поднесена така елементарно с 3 изречения, много ме съмнява.
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лично аз бих се поинтересувала първо от причините да не бъдат пуснаи. Но у нас няма журналисти, които да обследват въпросите изцяло и да предоставят обективна информация. Последните години всичко е едностранчиво поднесена пропаганда.
6
25
 
16
 
! Отговори
Бетер циганска преди 7 месеца
Турската работа ! Само потурнак и албанец могат да ходят е Турция на туризъм ! Естествено и пакистанец! Никой не е виждал турчин турист по целия свят!
5
5
 
36
 
! Отговори
трото преди 7 месеца
Турчилята може да са всякакви, но към клиенти/туристи са доста учтиви. Малко странно ми е от цял рейс точно трима да нарочат, да им счупят личните карти и после пострадалите да ходят с коли да си взимат паспортите и все пак да отидат на курорт. Вероятно някой нещо се е изфантазирал и комшиите са му показали че там тия мурафети не минават.
4
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турция е една от най-отворените държави в света. За какви ли не държави е свободен достъп или с формална е виза онлайн. Аз ходя всеки месец при роднини и си нося паспорта. Не е голяма драма. А тези явно са взели личните си картички много насериозно. Паспортите им са щели да натежат в багажа ли, какво? България не пуска почти никого извън ЕС в обетованата си територия, но иска да ходи навсякъде като у дома си?