Ще е ефективна ли системата "донос – бонус" – 10% за сигнал за данъчна измама?

По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци
27 сеп 2023 09:00, Елка Василева
162

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на тези разкрития. Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.

"Има толкова много прегради, преди да се стигне до този стимул, че се съмнявам в неговата ефективност. Социалните мрежи гръмнаха, че хората веднага щели да подадат сигнали за големи компании. Такава информация, която е някъде известна, не става, защото е публична. Това са хора, които разполагат с вътрешна информация - служителите, съдружници, семейни отношения. Вероятно на тях разчита НАП. По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци", коментира адвокат Пламен Борисов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
В мотивите е записано, че долната граница е от 3000 лв. Законотворците са счели, че 300 лв. са достатъчни, стана ясно от думите му. Според Борисов обаче, тези 10% не са достатъчни.

"И сега, без да има такъв стимул, в моята практика имам страшно много такива случаи - бивши съпрузи подават сигнали до НАП, за да си направят зло. Извършват такива проверки, че човек излиза толкова чист накрая, че вече няма смисъл от проверки", обърна внимание юристът пред Bulgaria ON AIR.

"Докато се подаде сигнал, докато се обработи и се прецени, че е годна информацията... След това трябва да се образува данъчна проверка, тя да даде резултат във времето. Трябва да се стигне до разкриване на укрити данъци и да постъпят парите по сметка на НАП, и евентуално изтичане на процедурата по обжалване на данъчно-облагателния акт. Чак тогава може да разчитате, че ще си получите 10-те процента", обясни процедурата Борисов.

"Ако сте работодател и наемате нови служители, ще наемете ли служител, който е издал такъв донос и е създал неприятности на предишния си работодател? Никой не наема такива хора", подчерта адвокатът.

По думите му НАП работи добре и има една от най-автоматизираните публични системи. Пламен Борисов изрази опасения, че тези сигнали може да я задръстят, но той не очаква хората масово да започнат да подават такива.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
За преди 7 месеца
данъчна измама не знам, ама може да пратите една проверка на фирма Абритес в София. Вижте дали уиндолсите им са легални.
126
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 7 месеца
Срамно е да се насърчава ниският морал, а доносничеството е част от него...Вместо да манифестират привързаността си към подобни акции, управляващите могат да организират ефективни проверки на фирмите, да създадат мрежа от фактори в дейността на фирмата, които биха могли да имат връзка с нарушения и които да се наблюдават автоматично във възлови точки и още много, много пътища и начини да се открият незаконни действия...Само че БСПтата си знаят своите си начини...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
125
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 7 месеца
КЪДЕ ЩЕ ЖИВЕЕ ДОНОСНИКА , КОГАТО Е РАЗКРИТ И КОМШИИТЕ ЩЕ ГО РАЗКРЕПОСТЯТ . ЩЕ СТАВА ЗА НАЗИДАНИЕ НА ИЗМИШЛЪОТИНИТЕ НА РОЗОВИТЕ ПП ДБ , ГЕРБ И ДПС . ДЕЦАТА ЩЕ СЕ СРАМУВАТ ЗАРАДИ РОДИТЕЛИТЕ ДОНОСНИЦИ . КОМУНИЗМЪТ СЕ ВРЪЩА ПРЕОБЛЕЧЕН С Ф А Ш И С Т К И ДРЕХИ . НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ , КОИТО ВСЕКИ ДЕН СА В ПОСОЛСТВОТО ЗА ДА ИЗМИСЛЯТ НОВА Г А Д О С Т НА ХОРАТА . ПАК ЗАПОЧНАХА ДА РЪСЯТ ОТ НЕБЕТО И ДА РАЗОЛЯВАТ ХОРАТА . НО ТЕ НЕ СА БЕЗОБИДНИ И СА С ПОСЛЕДСТВИЯ СЛЕД ...
124
2
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
Не зная дали в училище се изучава разказа на Елин Пелин за Андрешко, който зарязал съдия-изпълнителя в блатото. Само най-извратени *** от ПП - ДБ юе станат доносчици. Предлагам ПП да спрат казаните за ракия и тогава да му мислят....
123
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
Веднага да се включи задъжителното изучаване във всички класове историята на Павлик Моризов. Предал баща, който скрил 2 чувала пшеница за да изхрани семейството си.
122
1
 
5
 
! Отговори
Урок от историята преди 7 месеца
Преди 2 века доносниците ги бесели по дърветата с окачена на шията дървена табела с надпис "Доносник". Такова е било отношението и наказанието на обществото към тях. В наши дни няма да е по-различно.
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-после си дойдЕхме на думата ... Ами това си е нашенско -българско -генетично... Само не знам как стои въпросът с доносниците , да не изчезнат някъде из храстите !?
120
2
 
3
 
! Отговори
НЯКОИ СЕ РАДВАТ ! преди 7 месеца
Да ви напомня - повече от тридесет години продължава да ни управлява русия , а службите ни никак не са пробити а са си наши . . . мдаааа , нали така ! Мисля че няма такава тояга която да избие . . . знаете нататък ! АМИ ЕТО ВИ ГО ! ЩЕ СТАНЕ ДОНОСНИЧЕСТВОТО ! ЗА ЩАСТИЕ НА СЛУЖБИТЕ ! ВСИЧКО НИ Е КАТО В РУСИЯ ! ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖЕЛАЯТ ТОЧНО ТОВА .
119
0
 
5
 
! Отговори
ПРАВОВА ДЪРЖАВА преди 7 месеца
Щом ще печелят съдии , прокурори , адвокати и вещи лица -- ЩЕ СТАНЕ ! ЩЕ БЪДЕ КАКТО Е БИЛО ! НИКОГА КЪМ ПО-ДОБРО ! ! ! ОТ ТОВА СЕ ХРАНИ ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА !
118
0
 
10
 
! Отговори
У нас, преди 7 месеца
в България,ДОНОСНИЧЕСТВОТО винаги е било на ПОЧИТ-насърчавано,поощрявано,одобрявано,възнаграждавано...,включително и това,леля Пена чистачката,редовно да снася и донася на шефа,кой,кога,къде,какво и как...!?!?!?
117
0
 
14
 
! Отговори
Айде бе преди 7 месеца
Комунистите направо ще ги тръшнем по гръб , доносник до доносника мила моя майнольо или всеки пенсионер доносник , а лентите на ръкавите с какъв цвят ще са , или няма да има ленти , защото ще са от тайните доносници ? Пфуу гадост , ....да принуждаваш собствените си родители да стават доносници за два сребърника , това дори и извратените мозъци на комунистите не можаха да родят !
116
3
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
НАСТРОИВАТ БЪЛГАРИТЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ ЗАЩОТО АКО СА СПЛОТЕНИ И ЕДИННИ ЩЕ ЛИЧУВАТ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО 32.Г. КРАДЪТ И СЪСИПВАТ ПРЕКРАСНАТА НИ РОДИНА.
115
1
 
7
 
! Отговори
боносник преди 7 месеца
ЛУКОЙ ЛЕ СИ ПРЛАЩА ДАНЪЦИТЕ 300 МИЛИОНА 10 "% СА 30 МИИОНА -МЧКАМ ГИ
114
7
 
13
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 7 месеца
ЦЕЛТА НА ТОВА МЕРОПРИЯТИЕ Е ЕДИНСТВЕНО ХОРАТА ДА СЕ НАСТРОИВАТ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ ЗА ДА СЕ ВСЯВА СТРАХИ НЕСИГУРНОСТ. ТОВА СА ЧАС ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ "ЦЕНОСТИ"
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След 1944г. комунистите присвоиха земята на народа Български, за да няма повече своя земя неговото Тра, Ла, Ла! След 1989г. комунистите станаха собственици на земята на народа Български и неговото Тра, Ла, Ла! Сега ще дават 10% -тов бонус за да му отнемат и креватното Тра, Ла, Ла... за да е виновен българският народ, понеже в кревата не може да прави с чалга свойто, Тра, Ла, Ла!
112
1
 
23
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Браво! Връщаме доносниците! Иво Инджев вече може с чиста съвест да се върне към това си амплоа и да спре да се прави на голям демократ. И още много други като него, които се писаха за демократи, а всъщност са били комунисти и доносници. А този народ, ако продължава да търпи простотиIте на другарите Кирчо и Кокорчо, значи си заслужава съдбата. Приемат ли това, всеки, който ви мрази ще може да иде в НАП и да каже че получавате нерегламентирани доходи. А вие после обяснявайте, че нямате сестра!
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В колко европейски страни го има този закон?Нали за това влязохме в Европа за да са ни еднакви законите. Или пак някой иска България да я няма разчитайки на самоизяждането на българите?
110
2
 
9
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 7 месеца
Навремето в ГДР-то, където Щази колеше и бесеше си беше много ефективна. Въпроса е, с кой акъл стотици хилядите избиратели на Проклетите Предатели на Кирчо случайника си дадоха гласа за ПП-ДБ.
109
1
 
14
 
! Отговори
в този народ преди 7 месеца
е закодирано грешно ДНК ,позволяващ му да бъде доносник. От векове доносничи и българи - българин предава . Левски ,Ботев, Вапцаров и много други . Служи на ДС ,агенти . Продажен народ.Та това решение е добре дошло за доносниците ,които и пари ще получават.
108
1
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Това е изпитан метод, в САЩ работи. Проблемът в България е, че 60% от бизнеса е в сивата част и първо НАП няма как да насмогне за близките 10 години да отговори на всички сигнали, второ всичко ще поскъпне защото ще се сложат едни 15% отгоре минимум заради излизането от сивия сектор.