Енергетиците не искат преговори с Денков, блокадите остават

Те освиркаха енергийния министър
30 сеп 2023 21:37, Стела Стоянова
172
Енергетиците не искат преговори с Денков, блокадите остават
Снимка БГНЕС, архив

Блокадите на протестиращите енергетици и миньори на магистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката остават, а нито един от синдикалните лидери няма да се отзове на поканата на премиера Николай Денков за преговори в Министерския съвет. Това са резултатите от преговорите на министъра на енергетиката Румен Радев с недоволните работници, които продължиха повече от 2 часа. Работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, които вчера бяха приети от правителството.

Енергетици и миньори поискаха от Радев извънредно заседание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове. Министърът не пое гаранции за такова заседание и за пореден път ги призова да приемат поканата на Денков за разговори утре в София, пише БНР.

Радев беше освиркан, след като не даде конкретен отговор на въпроса колко от работещите в мините и ТЕЦ-а ще бъдат принудени да се разделят с работните си места догодина. Той обаче увери протестиращите, че по плановете ще може да се преговаря с Брюксел.

Още по темата

"Първият срок за предаване беше 30 юни. Най-последният беше 30 септември. Уточнението, което постигнахме с тях, беше: "Ето ви го този вариант, но по този вариант ще се преговаря". Отговорът беше: "Да! По този вариант ще се преговаря".

По-рано през деня Радев обяви след тричасова среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2", че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел. Изненадващо енергийният министър заяви, че не е запознат с вчерашното предложение за 36 заплати за напускащи работници от сектора в преход. И добави, че не е сигурен и откъде ще дойдат тези средства.

Министърът увери, че работата на енергийния комплекс "Марица изток" е гарантирана до 2038 година, както и че няма заплаха за енергийната сигурност на страната.

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала "Тракия" той е от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".

За пътуващите по път Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация можете да намерите на страницата на Агенция пътна инфраструктура

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
555 преди 7 месеца
Едно въпросче: Ще има ли скоро в сексшоповете надуваеми министри, кметове и общински съветници ?
135
0
 
3
 
! Отговори
тъмен сценарий преди 7 месеца
Ми плащай тогава на чуждоземците тока по лев киловата, цената на тока от ТЕЦ с печалбата им ще ти се види като на промоция с 300% намаление. Стой си зад компютъра и плувай по хората.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ИстинатаТи не чу ли откъде ще са парите за миньорите и енергетиците, няма да са от твоя джоб.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Организаторите на протеста щом не искат преговори, значи са подставени лица от политически субекти предизборно. Ще гледаме сеир. Чакаме Пламен, Копейкин, Корнела в едно типово комсомолско театрално многоговорене. Наричаха го формализъм. Сега популизъм.
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
A kakвo искат?? Да оберат палките от полицаите и да се кротнат ли? Аз ако бях щях да пратя полиция да ги ощави от бой..
131
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не искат да говорят, но ще дойде време кога ще се колят за разговор с него!!!!!!
130
4
 
5
 
! Отговори
Вихо преди 7 месеца
Не вярвах , че всички въглищари са толкова неграмотни и необразовани. С прости хора трудно се говори. То си знае неговото и друго няма. Тези хора нигога няма да са добре , защото простият човек е роб. Трябва ви образование и преквалификация , ако знаете тези думички.
129
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Днеко - Знаят те де живееш, моето момиче! Не си мисли, че ше ри се размине. НСО-то са 10 души де те пазят, ама има 10000 дето ще те погнат.
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще виси на въже нялои ми се стува хе хе хе
127
5
 
6
 
! Отговори
Герб са гадове преди 7 месеца
до 148.....Абе ти вярно ли пак искаш ГЕРБ да управлява еднолично бе ? Пишеш за наследници на ДС, БКП, партизани ами нали точно в тази партия 80% са такива. Нали заради ГЕРБ сме на последно място по всичко въпреки, че управляваха 10 години. Нали точно тази партия ни върна с 15 години назад виж къде отидоха Румънците. На цялата сглобка продажна сглобка трабва да и набием шута и повече да не припарва до власта защото се видя, че не могат да управляват най вече ГЕРБ.
126
10
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
На всеки е ясно,че въглищата са аут. 2. И,че част от проблема е ,че работниците и синдикатите там не искат никаква промяна...да работят нещо...и да получават високи заплати независима дали това е икономическо изгодно. 3. И аз искам да се пенсионира и да получа заплати 36 накуп.АКО СЕ ИНИЦИИРА РЕФЕРЕНДУМ ИСКАТЕ ЛИ ДА ПОЛУЧАТ ТЕЗИ 36 ЗАПЛАТИ МИНЬОРИ И ЕНЕРГЕТИЦИ,КАТО ТЕ ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ ОТ ДЪРЖАВАТА...т.е. ОТ ВАС.....ЗНАЕМ ВСИЧКИ КАКЪВ ЩЕ Е РЕЗУЛТАТА.МОРАЛНО ЛИ Е ТОВА да изнудваш народа с блокади?
125
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви преговори да водят при свършен факт. Териториалните планове са ги приели и изпратили, а сега Денков ще ги шикалкави.
124
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
абе пак ще ги залъжат - българина не се усеща как му слагат въжето
123
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ужас тая бърсалка на американски г-ъз премиер - то и предишните на бяха по-добри
122
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Драги енергетици не се сваляйте барикадите вчера обикалях много докато се прибера но за секунда не съм ви упрекнал!Дръжте се свалете от власт престъпниците!
121
20
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
А длъжна ли е държавата да подкупва някого със заплати и обещания защото той не може и не иска да работи друга работа? Или няма умения за друга професия ? А защо държавата да харчи моите пари за вас?
120
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денков им бил виновен на другарите комунисти. Спира им кражбите и естествено веднага почват да го оплюват. Така ги възпитават от малки шумкарите.
119
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Работил съм повече от 30 години в Мини Марица-изток и прекрасно знам какви са условията на работа и тези които управляват рудниците.. Хората там се манипулират изключително лесно защото болшинството са абсолютни мaлoyмници с големи кредити които няма как да върнат ако се затворят мините. Всички частни фирми които снабдяват рудниците са на бившите комунисти (русофили) които остават без приходи ако мините не работят, а това са стотици милиони загуби за тях.
118
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
плановете ги изпратиха вече,а вие си протестирайте,"ала,бала"..
117
13
 
19
 
! Отговори
Дддд преди 7 месеца
Как се преговаря с папагал