Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години

Пловдив е на второ място в класацията
6 окт 2023 07:03, Елка Василева
200
Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от седем години и половина. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 108% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 89% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 120%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с общо повишение на цените на имотите със 102% за период от седем години и половина.

В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с над 96% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 107%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе. В града цените на жилищата са нараснали с 83% за периода. От НСИ не обявиха данни за поскъпването на новото строителство в Русе. Но при съществуващите жилища в града увеличението на цените е със 105%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години и половина е с 68%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 90%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 86 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 75%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 67 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 31%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 62 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам кога ще станат по 10 милиона евро, ама помня като бяха по 20 милиона лева. Помните ли , че през 1997 година при 10 долара заплати когато се сринаха, цените на апартаментите не се сринаха и останаха по 200 долара за квадрат. Тогава сметнете , че са ви били необходими 20 заплати за един квадрат, сега са ви необходими заплата и половина за квадрат. Както и на много други места . Дори на места като Лондон, Париж ви трябват 3 заплати за квадрат.
38
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредната, платена публикация на имотните и банкови мафии. Вече почнаха по 2 пъти седмично да ги пускат. Навират ли ви нещо много често пред очите и в ушите, значи някой иска да ви прецака и то яко...
37
24
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
Аз да ви кажа честно, направо им завиждам на балонаджиите :))) Те са като религиозните фанатици. Вярват си в техния Господ-Бог, наречен БАЛОН и вярват, че един ден ще се спука и жилищата ще станат по 10 000 лева тристайните като при бай Тошо :))) Нищо, че вече заплати под 2000 лева няма и всички материали са поскъпнали тройно :))) Важното е, че те са на мнение, че заплатите на строителите и материалите нямат общо с БАЛОНА, който ще се пукне и ще се започне продажба на имоти на ниска цена :)))
36
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До брокерите на недвижими имоти: Търсете си втора работа и не си губете времето да пишете тук!
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво като са празни, аз ще го купя апартамента на 2000 хиляди евро за квадрат и ще ти го продам на теб за 1000 ли. Нека седи празен, вместо да давам пари да водя каки по хотели, ще ги водя там. Жена и любовница в един апартамент не става.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КОГА ЩЕ СТАНАТ ПО 10 МИЛИОНА ЕВРО??...
33
5
 
24
 
! Отговори
До 32 преди 7 месеца
Тук въобще не става дума за доходи, лихви и т.н.В момента около 25% от жилища от жилищата са необитаеми-купени са уж като инвестиция.Населението е застаряващо ,има около 15% жилища с възрастни пенсионери,които ще си отидат.След 10 год. 1/3 от жилищния фонд ще е пустеещ, няма кой да се засели в него. Прекаленото предлагане ще срути цените
32
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Познавам поне 10 брокера на имоти и всички реват, че няма продажби. Цената е едно, а броя на сделките е нещо съвсем друго и е в пряка връзка с броя на хората които биха се заробили с кредити за тухли, мебели и бетон.
31
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Пепи ... Като станаха по 750 колко имота си купи и сега да не би да искаш да ти се обезценят. При 800 лева заплати 800 евро квадрата, при 2500 лева заплати колко трябва да е квадрата?
30
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А форумните умници през тия 7 години така и не спряха да ни обясняват как балона ей сега ще се спука, и ще можем да си купим апартамент на безценица... Да бе, още съвсем малко изчакайте и се спуква балона... Но разбира се отказват да се замислят има ли въобще балон, и възможно ли е да падне цената на нещо, към което има толкова голямо търсене???
29
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще скачат още цените. Не може в Албания цените да са скочили с 40% и вече да вървят 1500-2000 евро, не може в Белград цените вече да са около 2500 евро, а в София да седят на 1000 евро. И тук ще станат по 2500 евро за квадрат
28
2
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 7 месеца
Е ми много ясно. През 2008 бяха стигнали 2000, през 2011 станаха 750. Сега станаха пак 2000,....
27
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма как да има спад след като инфлацията е толкова висока, доходите растат нагоре сериозно и кредитите са с ниски лихви, следващите няколко години цената ще скочи с още 50% поне.
26
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
През 2008 година когато се спука балона. Заплатите бяха по 800 лева, лихвите по кредити по 10%, а безработицата в София 5% . Сега заплатите са по 2500, лихвите по кредитите са 3 пъти по ниски, както и безработицата. Някой ще ми каже ли кога ще се спука балона при баничките и пак ще ги купуваме по 80 ст, ще ми каже ли кога ще се спука балона и кебапчетата и кюфтетата пак ще станат 60 ст.
25
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дам така е в България, пълно с разбирачи дето чакат балона да гръмне, а е можело преди няколко години да купят два пъти повече с парите си. Накрая цените наистина ще започнат да падат с 4-5% и ще започнат да скачат до тава. А ако се замислят ще са пак двойни на тези от преди години.
24
1
 
29
 
! Отговори
Фен преди 7 месеца
Така е. Време е за спад. Пазарът знае своята работа.
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Слабо ме интересува София! Последното място на което бих искал да живея...
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Щатите колко са лихвите по депозитите. Когато даваш 1-2% лихви по депозити и в банките ти има 75 милиарда по влогове, защо да не може да даваш ипотечни кредити на по 3-4% лихви.И като сметнеш , че инфлация е около 30% след идването на Продължаваме Поскъпването, сметките какви са?
21
15
 
9
 
! Отговори
Гръм гръм преди 7 месеца
Има хора чакат балона да гръмне от 10 години. Последните 5 години стоките, услугите и заплатите се повишиха двойно, ама цените на имотите ще рухнат и всички ще купуваме на безценица. Само така ще стане, да знаете, вижда се вече гърми. Другия вариант е просто никога да не си вземете имот и цял живот под наем
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много скоро далновидните инвеститори в тухли ще разберат колко е истинската цена на "инвестицията" им. А тези с ипотеките направо ги съжалявам. от 2026 ще плащат ток четири пъти по - скъп от сегашния, а лихвата по заема им вероятно ще е 6-7 %. От сега да си търсят трета и четвърта работа, инак сметката няма да излезе. Да не говорим, че храните ще поскъпнат с още около 30 %, а дизела ще гони 4.00 лв. А честито !