Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години

Пловдив е на второ място в класацията
6 окт 2023 07:03, Елка Василева
200
Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от седем години и половина. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 108% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 89% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 120%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с общо повишение на цените на имотите със 102% за период от седем години и половина.

В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с над 96% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 107%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе. В града цените на жилищата са нараснали с 83% за периода. От НСИ не обявиха данни за поскъпването на новото строителство в Русе. Но при съществуващите жилища в града увеличението на цените е със 105%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години и половина е с 68%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 90%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 86 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 75%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 67 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 31%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 62 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди 30,30 години ситуацията е била същата.Решението?Централните банки изчакват както и сега около година вече ,вдигнаха лихвите ...след което решават че американеца трябва да остане с по малко пари в джоба за да се спре поскъпването, резултата криза и инфлацията е овладяна.2006,2008 същата работа,вдигнаха,вдигнаха,после хоп спряха,болката дойде тогава защото ставките удариха икономиката ,сами вижте къде сме сега
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Щатите лихвите удариха над 7%,оня ден...банкерите вече коментират ставки 7% че чак и 8% ,а най лошото което винаги става е не че те вдигат лихвите а когато спрат да ги зареждат такива високи докато не счупят икономиката и не предизвикат безработица.Проблема е че в България хората или не искат или не могат да се информират какво се случва извън България и когато вълната удари има рев до небесата
17
1
 
29
 
! Отговори
То преди 7 месеца
Това защото бъларина не може да инвестира в бизнес, само се окопава с панелки. Балончето се е надуло доста.
16
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Повече от 10 години чакам срив на имотния балон, както говорят коментиращите под статията. Резултата е, че с парите си не мога и гараж да си купя сега. Заради разбирачи как щяло да има рязко поевтиняване, сега рязко ще търся квартири.
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който търгува на борсите с акции знае какво идва.Пазара на имоти е малко по тромав,ралито с цените им също.Цената расте,расте,расте еуфорията,страха да не изпусне също,купува съседа,познати ,ти си викаш оо и аз айде и следващия...и така до момента в който изведнъж цените падат,само че като почнат да падат болката е голяма а процеса не е за ден или месец.
14
3
 
36
 
! Отговори
Балончето преди 7 месеца
Има хора наляли парите в бетон, вкл мръсни пари, защото за да купиш у нас пишеш формално, че си спестил. Заключени и чакат да продадат на по-скъпо. В нормалните държави това не е възможно, понеже данъците са толкова високи, че не може да не изкарваш пари от наеми и да си държиш просто кутийките. Отделно, демографията е толкова лиша, че няма кой да дойде под наем. Чужденците бягат, а не идват. Не виждам какво ще стане, че при повишение на лихвите, което предстои да не се срине пазара. Поне 20%.
13
1
 
23
 
! Отговори
Обява преди 7 месеца
Продавам 3 стайна панелка в Люлин - цена 200 000. ЕВРО. Без ддс.Моля не се карайте кой да я купи. Ше фърляме чоп.
12
4
 
16
 
! Отговори
Експерт преди 7 месеца
А Продължаваме падението и Бистришкият тигър ще довършат Енергетиката . Идват сметчици по 250-300 Е на енергоефективна Юртичка идва яко скубане от всеки ,,инвеститор тухлар . Не няма да имате нищо и ше бъдете свободни , а ще си въобразявате имайки много неосъзнато всъщност сте робите за доене на шефовете които ви притежават вас тухлите и живота ви . Няма по-безнадеждно поробени от тея които погрешно смятат че са свободни.
11
3
 
6
 
! Отговори
шоп-депутатин преди 7 месеца
Е па мисла а си купа 6-шезст мезонетки шото ми паднаа едни немачени паре та да ги туриме некаде да не личат..Ама сакам и сите да са с джакузита...
10
3
 
28
 
! Отговори
Експврт преди 7 месеца
Някои хора не знаят цената на парите много скоро ще я усетят , имотите във България са ниско качество едни многоетажни юрти такъв тип имот се води Социалка в Западна Европа. Нормален човек не би се загробил финансовите средства в тухла това няма избиване с оглед Локацията. Специално единствено Сф има някакъв смисъл че минават чужденци еднодневки но качеството на въздух и живот е 0
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ПРЕДПОЧИТАМ; Дано все повече гастарбайтери разсъждават като теб, че в София да се поочистим от хората с големи бръснати глави и джапанки.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 3 - Точно заради този бърз ръст се предвижда срив.
7
5
 
25
 
! Отговори
ПРЕДПОЧИТАМ; преди 7 месеца
...ДА РАБОТЯ В ЧУЖБИНА, И ДА СИ ХАРЧА ПАРИТЕ В НЯКОЕ ТИХО И СПОКОЙНО ГРАДЧЕ ИЛИ СЕЛЦЕ...ХАХАХА...ЗАЩО ДА НАЛИВАМ ПАРИ В СОФИЙСКАТА СЕЛЯНДУРЩИНА...????!!!
6
5
 
25
 
! Отговори
А пък преди 7 месеца
Инфлацията за същия период е 200%.На страшна далавера сте да знаете инвеститорчета.
5
2
 
26
 
! Отговори
У СОФИЯ ВЕЧЕ... преди 7 месеца
...-НЕ СЕ ЖИВЕЕ---само се харчат пари, за фукня и безсмислена суета!
4
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 2 Мнението ви няма много общо с истината. Държавните чиновници на ниски нива са зле платени и малка част от тях ползват допълнителни облаги, та да могат да си купят имот. Двигател на пазара са по-скоро милионите българи в чужбина.
3
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Иначе "експертите" предвиждат срив от 10 години.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако се НАПрави по една ревизийка като физическо лице,на сто процента от държавните хрантутници,забрани им се да разполагат с пари в брой, както и да управляват автомобили за по сто хиляди евро, водещи по документи на близки роднини, цените на имотите ще дойдат на реалните си нива от около седем осемстотин евро за квадрат. Сега всеки един държавен лапач е теглил кредит от над половин милион евро и го изплаща с рушветчилък, защото смешната заплата не стига за тока и данъците на десетките им имоти
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Я кажете за измамите с покупките "на зелено". Примери има колкото щеш.