ВАС реши: Милена Славова не е дискриминирала ЛГБТ общността

Решението не подлежи на обжалване
11 окт 2023 10:05, Нели Христова
152
ВАС реши: Милена Славова не е дискриминирала ЛГБТ общността
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд София-град по административно дело 6188 от 2022 г., с което е отменено решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 10.06.2022 г. във връзка с жалба, подадена срещу Милена Славова от две физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“. Това съобщиха от пресцентъра на Върховния административен съд.

Още по темата
Повод за жалбата през КЗД става публикация на певицата в личния й фейсбук профил, където е публикуван текст със следното съдържание: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

Тази публикация е обсъждана в интервю с Милена Славова, което е излъчено на 22. 06. 2021 г. в ефира Нова телевизия по време на предаването „Здравей, България“ (7-9.30 часа), в което тя разяснява своето мнение, използвайки и изразите: "Ние ви гледаме, въпреки че не искаме", "Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. И деца.", "Натрапвате се", "Вие сте арогантни", "Защо трябва да се парадира с това? Аз парадирам ли с това, че харесвам мъже? Защо трябва да се парадира? Това е много лично нещо." "Тези деца нямат избор. Където ги заведат, там отиват".

Именно публикацията и изказванията са възприети от двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация "Действие" като съдържащи обидни определения и безпочвени обвинения в аморално поведение, насочени към ЛГБТ общността въз основа на защитен признак „сексуална ориентация“, представляващи „тормоз“, поради което те са сезирали КЗД с искане да бъде установено нарушение на забраната за дискриминация под формата на „тормоз“. След задълбочено и всестранно обсъждане на всички относими факти комисията е приела, че публикацията и изказването представляват личното мнение относно „София прайд 2021“, което не е проява на пряка дискриминация към ЛГБТИ лица, не съдържат оскърбителни квалификации, насърчаване към извършване на дискриминация, респективно не осъществяват състава на тормоз, подбуждане и преследване по смисъла на ЗЗДискр.

КЗД се произнасяя със свое решение, че не е налице дискриминация и заради това двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“ подават жалба против решението на КЗД пред Административен съд София – град. Първоинстанционният съд е уважалил жалбите и е върнал акта на комисията за ново произнасяне. Милена Славова и Комисията за защита от дискриминация от своя страна подават касационни жалби пред Върховния административен съд против решението на Административен съд София-град.

Върховните магистрати приемат, че цялостното поведение на касационната жалбоподателка Милена Славова демонстрира разграничението, което тя прави между „участници в гей паради“ и „лица с хомосексуална ориентация“. В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите. Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група.

Общественото положение на Милена Славова не предполага притежаване или стремеж към придобиване на официална публична власт, чрез която тя да е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения, включително и относно провеждането на гей паради, за разлика например от кмета на Москва и кмета на Варшава, станали повод за образуване пред ЕСПЧ на делата Alekseyev v. Russia и Bączkowski and Others v. Poland.

Публичният й образ на човек с алтернативно на общественото мнение също a priori изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основаната на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, непоносимост и нетърпимост. Ясно изразеното разбиране на автора на изявленията за липсата на хомогенност на ЛГБТ общността и поддържане на устойчиви позитивни лични отношения с отделни нейни представители, също са решаващи за извод, че инцидентното използване на отделни фрази с негативно съдържание не достига „определено ниво“ и „праг на суровост“ за определянето им като проява на дискриминация.

Формата и контекста, в който са направени изказванията, а именно тяхната персонализация към отделни прояви (гей-парад) и отделни участници в тях (точно описание с външен вид и конкретна постъпка) са показателни за това, че те не са насочени към основен аспект на идентичността на ЛГБТ общността и не са били в състояние да засегнат човешкото достойнство на нейните представители. Следователно в случая кръгът на лицата, които са възприели публикацията и изказването е ирелевантен за тяхното квалифициране като „тормоз“ по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за защита от дискриминация.

Като е достигнал до противоположен правен извод АССГ е постановил незаконосъобразно и необосновано съдебно решение, с което е отменил акт на Комисията за защита от дискриминация, съобразен с приложимите материалноправни норми и международните стандарти за защита на основните права, включително и на правото по чл. 10 от ЕКПЧ (свобода на изразяването на мнение). Мотивите на КЗД относно свободата на словото са изцяло съобразени и с решенията на Конституционния съд на Република България, в които се обсъжда чл. 39, ал. 2 от Конституцията на Република България, практиката ЕСПЧ по чл. 10 във връзка с чл. 14 от ЕКПЧ и на ВАС по приложение на Закона за защита от дискриминация.

Решението на ВАС по административно дело 425 от 2023 г. не подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 6 месеца
Кому беше нужно да се харчат сумати държавни пари и циркът да стигне чак до ВАС (след като се е вихрил по всички инстанции) за нещо тривиално и очевидно (поне от моята математическа камбанария)... Определено не съм happy да се харчат парите от данъците ми за пълни глупости като тази.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 2007 Бягай на изток, може би там някъде все още пее Муслим Магумаев. Точно като за теб е този изпълнител. Не се опитвай да разбереш какво и как пее Милена, ти си в друго измерение.
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БРАВО НА МИЛЕНА !!!!!!
92
11
 
0
 
! Отговори
2007 преди 6 месеца
Дано поне си е направила реклама чрез случката, та идиoтитe от Възраждане да я поканят да им пее на някой сбор.Мяза на *** или женската версия на Делян Пеевски.Толкова противна физиономия има.А е толко бездарна горката..ходеше полугола на времето, за да я забележат, а сега чете морал!
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бpaвo нa BAC! Onacявaм ce oбaчe, чe cera Xeлзинckyтy kyмитeт шe им изgeйcтвa Marнитckи или noнe ocтaвkи?
90
11
 
1
 
! Отговори
НЕ'АМ НЕРВИ преди 6 месеца
АБЕ КЪДЕ СА ТИЯ ОТ НАП ДА Я ПРОВЕРЯТ ТАЗИ НА СНИМКАТА И ОНИЯ РОКЕРО-РОКАДЖИИ ДЕТО Я ПОДКРЕПЯХА,КАКВО РАБОТЯТ,КАКВИ ДАНЪЦИ СА ПЛАТИЛИ ИМАТ ЛИ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ИЗОБЩО...
89
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименТАКА Е АМА ЗА ПУСТ РЕЙТИНГ НЕ НА АЗИС ЗАДНИТЕ ЧАСТИ ЩЕ ЛИЖЕ,АМИ ГОЛА АКО ТРЯБВА ЩЕ СЕ СЪБЛЕЧЕ!!!МИЛЕНА МНОГО МИ ПАДНА В ОЧИТЕ!
88
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НАКЪДЕТО ДУХА ВЯТЪРА ДАМИ И ГОСПОДА!НА МИЛЕНА И БЕШЕ ДОСТА УДОБНО В ДИВАНЧЕТО ПРИ АЗИС,КОЙТО СИ ПОКАЗА ЗАДНИТЕ ЧАСТИ НА ОГРОМЕН БИЛБОРД СРЕЩУ ПАМЕТНИКА ЛЕВСКИ И КОЙТО СЕ ПОЯВЯВА В ЖЕНСКИ ДРЕХИ ПРЕД ДЕТСКА ПУБЛИКА ЦЕЛУВАЙКИ СЕ С МЪЖ!!!А ПЪК НАША МИЛЕНА СЕ ХВАНА ЗА ФАЛШИВА СНИМКА ВЪВ ФАЛШИВ ПРОФИЛ...
87
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"не е инакомислие или демократино изказване на мнение а говор на омраза,което се санкционира" - Здравей, НПО. Не мамите никого.
86
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПРОБЛЕМЪТ Е,ЧЕ НЯКОЙ НЕВИНЕН ОТ ГЕЙ ОБЩНОСТТА МОЖЕ ДА ПОСТРАДА ЗА НЕЩО,КОЕТО НЕ Е ИЗВЪРШИЛ...ЯСНО И СЕ ОБЯСНИ НА МИЛЕНА,ЧЕ ТАЗИ ОБЩНОСТ (ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС САМО СА УЧАСТНИЦИТЕ В ГЕЙ-ПРАЙДА)ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ Е ТАРГЕТИРАНА И ВСЛЕДСТВИЕ НА ТЕЗИ НЕЙНИ ДУМИ,НЯКОЙ НЕВИНЕН МОЖЕ ДА ПОСТРАДА...ЗАЩОТО ВСЛЕДСТВИЕ НА ТОЗИ ГОВОР НА ОМРАЗА ИМА ДОСТА СЛУЧАИ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ХОРА ОТ ТАЗИ ОБЩНОСТ.КОЕ НЕ Е ЯСНО!
85
13
 
2
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 6 месеца
Тая дали ще преживее коледните празници. Ако да ще е само защото не се къпе и има бълхи
84
0
 
12
 
! Отговори
Гьотверен! преди 6 месеца
А между другото какво стана с Тротинетко? Май от тримата малтретирали момчето само той е на свобода. Нещо повече, той гръмко обяви, че заминава за чужбина, а все още е клиент на прокуратурата и съда. Дали не може да се укрие или да извърши друго престъпление, а? Май вече нормалните хора трябва да правим прайдове за равноправие, а не тези представляващи по-малко от 1 % от населението на България.ч!
83
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво е това пра се на снимката ?
82
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Гьотверен!И ЗА ТОЗИ АНИМАЦИОНЕН ФИЛМ Е ВИНОВЕН ЧОВЕКЪТ Х С РАЗЛИЧНА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ...В ТАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СИПЕШ ОМРАЗА СРЕЩУ ЦЯЛА ЕДНА ОБЩНОСТ,А ХВАЩАШ АДВОКАТ И СЪДИШ СЪЗДАТЕЛЯ НА ФИЛМА.ВСЕ ПАК НЕ МИСЛИШ,ЧЕ ТОВА ЩЕ ТИ Е ЗА УРОК КЪДЕ ВОДИШ ДЕТЕТО СИ...ИЛИ ПЪК ОСЪДИ КИНОТО,КОЕТО ТИ Е ПРОБУТАЛО ТАЗИ ГАДОРИЯ.
81
3
 
12
 
! Отговори
Гьотверен! преди 6 месеца
ДО ОБИКНОВЕНИ ОНЕЗИ,КОИТО НЯМАТ НОРМАЛНА ДОРИ НИКАКВА ИНТИМНА ВРЪЗКА. В голяма грешка си! Ето аз съм женен, но не харесвам (меко казано) вашата пропаганда. Съпругата ми беше изключително толерантна спрямо вас, докато не заведохме 3г. си дете на кино. Там, в анимационен филм на Дисни, главният герой имаше нагон към приятеля си! В детски анимационен филм! Оттогава и тя ви ненавижда, сами сте си виновни за което. Дори не изчакаме да започнат да се трамбоват, веднага напуснахме киното!
80
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
първо милена не успя да докаже автентичността на снимката от някакъв профил в някаква социална мрежа (такива има хиляди),което беше повод да нарече участниците в гей прайд софия извратеняци.второ тя е публична личност и като такава трябва да се съобразява какво говори и да нарича определени хора извратеняци не е инакомислие или демократино изказване на мнение а говор на омраза,което се санкционира.все пак бяхме я позабравили и това беше повод тонов да цъфне и да се завърти в пространството.
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чета този сайт от много години и знам мнението на огромното мнозинство тук по въпроса, та прави впечатление, че откакто Байдън взе властта в САЩ, или изведнъж са се пръкнали много, ама много фенове на парадите, или тези коментари са нещо платени. Общото във всичките са ударите под кръста за външния вид вместо коментар по темата или тактиката за отклоняване от темата, която не са гейовете, а цензурата, безнаказаните заплахи за насилие към и опитите за социалното унищожение на инакомислещи.
78
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До истинатаВСЕ ПАК ГЕЙ ПРАЙДЪТ Е ЕДИН ДЕН В ГОДИНАТА,НАЛИ?ОСТАНАЛИТЕ 364 ДНИ СА НА ДРУГИТЕ ДА ОРГАНИЗИРАТ КАКВОТО СИ ИСКАТ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА МИЛЕНА И ТО ПО НЯКОЛКО ПЪТИ.ОЩЕ ПОВЕЧЕ,ЧЕ НА ТОВА ШЕСТВИЕ ПРИСЪСТВАТ И ХОРА,КОИТО ПРОСТО ПОДКРЕПЯТ ХОРАТА С РАЗЛИЧНА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ.И ЗА КАКВИ ИЗВРАТЕНЯЦИ ГОВОРИ МИЛЕНА В ТОВА МНОГОЛЮДНО И ШАРЕНО МНОЖЕСТВО...ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ ПОЧТИ ВСЯКО ВТОРО ШОУ В НАЦИОНАЛНИЯ ЕФИР Е С МЪЖЕ,КОИТО СЕ ОБЛИЧАТ КАТО ЖЕНИ (ИМИТИРАТ ЖЕНИ),НО ТОВА ЯВНО НЕ СКАНДАЛИЗИРА МИЛЕНА
77
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ОБИКНОВЕНИ ОНЕЗИ,КОИТО НЯМАТ НОРМАЛНА ДОРИ НИКАКВА ИНТИМНА ВРЪЗКА,СЕ ОПЛАКВАТ И РЕВАТ,ЧЕ ТИЯ ОТ ЛГБТИ ИМ СЕ НАВИРАТ В ОЧИТЕ.ЩАСТЛИВИТЕ И ПЪЛНОЦЕННИ ВРЪЗКИ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ НАЙ-МАЛКОТО ПЪК ДА ЗЛОСЛОВЯТ СРЕЩУ КОГОТО И ДА БИЛО.
76
13
 
2
 
! Отговори
2007 преди 6 месеца
Леле тая какво плашило е!хахаДа пази Господ да я срещне човек в тъмните часове на деня!Буквално е страшна!