Русия назначи нов настоятел на Руската църква

Васиан Змеев сега е е назначен за началник на руската духовна мисия в Йерусалим
Обновена: 12 окт 2023 07:18 | 12 окт 2023 07:00, Нели Христова
96
Русия назначи нов настоятел на Руската църква
Снимка: БГНЕС

Казусът със затворения храм "Св. Николай Мирликийски" в столицата е напът да бъде разрешен.

На днешното си заседание Светият Синод на Руската православна църква определи протойерей Владимир Тищук за нов настоятел на Подворието на РПЦ в София. Той е клирик и на Виенската и Австрийската епахия на Руската църква.

Понастоящем отец Владимир Тищук служи в храм "Св. Николай" във Виена, предаде БНТ. Досегашният настоятел, архимандрит Васиан Змеев, който беше изгонен, заради шпионския скандал у нас, е назначен за началник на руската духовна мисия в Йерусалим. От 21 септември до момента Руската църква в София е заключена.

Припомняме, че на 21 септември свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им бе молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

Те бяха откарани с арестантска кола до домовете им, за да съберат вещите си, а оттам до границата със Сърбия.

Тогава от ДАНС потвърдиха, че са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани.

Мерките бяха наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Придобити бяха данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.

Васиан Змеев също бе сред изгонените от Северна Македония руски дипломати. От края на ноември миналата година е определен неофициално от патриарх Кирил да отговаря и за Македонската църква, обсебена от владици свързани с комунизма, титовизма и югославските специални служби. Вассиан Змеев бе обявен за персона нон грата и му е забранено да влиза повече в Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименСмърди във всички окопи. Смърди и в твоята глава. Смърдежа е на всякъде, там където хората са забравили господа, забравили са , че той ни учи на любов , не на войана. Бог да пази България
74
0
 
1
 
! Отговори
пф, празни приказки! преди 6 месеца
До Анонимен 72Британия не е подписвала Райхщадското споразумение и то не я обвързва по никакъв начин. Същото е с Германия. Те по никакъв начин не са обвързани с тая договорка и можеха да дадат на България всички земи по Сан Стефано. Колкото до социализма, Австрия в 19 и 20 век буквално гъмжи от социалисти-теоретици. С лопата да ги ринеш. Не е останало Русия да я поучава.
73
0
 
0
 
! Отговори
пфф,измишльотини! преди 6 месеца
До Анонимен 72Нещата НЕ СА ТОЧНО ТАКА с Берлинския конгрес и договор! То може да си има Райхщадско споразумение. АНГЛИЯ И ГЕРМАНИЯ не бяха длъжни да признаят тази договорка. Британия можеше да каже. Даваме на българите всички земи по Сан Стефанския договор. Британия беше тогава световната сила номер 1. Не Австрия!
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Внимание, говорит Москва! Передаем важное правительственное сообщение. Когато Москва реши тогава ще отвори църквата. И както Москва нареди, това ще изпълнява България! Както впрочем винаги и е било.
71
0
 
1
 
! Отговори
12 преди 6 месеца
Назначават нов настоятел на руската църква? Но няма ли да я съборим преди това тази църква?Тя е проводник на руското влияние в България.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 66 - много логично човече! Тези две империи - Руската и Австро-унгарската са "другарували" още от 1812 - Наполеоновите войни. Руснаците са ги спасявали не веднъж. Отделна - България е разкъсана на Берлинския конгрес като следствие от Райхщадското споразумение между Александър II и Франц Йосиф. А след ВСВ Австрия е за малко социалистическа държава. Небезизвестния ОМВ е създаден от руснаците като държавна социалистическа компания в Австрия. Такиви работи.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До опетков 65 - до някъде бих се съгласил! Но.. Храма Господен си е храм. Как го усещаш и какво носиш в сърцето си като съпричастност с Бог - то не зависи от служителите /отците/ в Храма. Това между теб и Бог си е лично. Да запалиш свещ и да се помолиш - поне за мен си е личен ритуал. А съпричастността към Християнството те позиционира в един разкъсван от противоречия и религиозни войни свят. Както вече казах смятам, че Християнството за да бъде силно трябва да върви към икуменизъм.
68
0
 
1
 
! Отговори
позор преди 6 месеца
Нема отърване от тия Ама и нашите попчета и те предатели
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пак от кгб. Нищо ново под Слънцето
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Църквата и Бог НЕ са изпълнител на желания, НЕ са лампа на Аладин. А руската църква се е превъртала точно в това. Падение!
65
2
 
1
 
! Отговори
опетков преди 6 месеца
До да Нямаш право да говориш от името "на народа". Никой не те е упълномощил. И това, което цитираш, не го е казал никакъв народ, най-малко българският.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Австрия е руския аватар на запад. Явно добре си вършат работата там поповете от кгб, факт че точно Австрия не ни пуска в Шенген, даже Нидерландия ще кандиса.
63
2
 
1
 
! Отговори
опетков преди 6 месеца
До Анонимен 63 Хайде нека не пресилваме нещата. Това, което днес се води за "църква" няма нищо общо с тази, която ни е спасила от изчезване и претопяване. А ако отоманската империя наистина е искала да "потурчи" българите, щеше да го направи, както испанците са направили с евреите и мюсюлманите през 14 и 15 век. Днешните български "свети отци"в голяма част са слуги на мамона и Москва.
62
1
 
1
 
! Отговори
опетков преди 6 месеца
До Анонимен На *** демокрация не се полага. Заинтересувай се какво правят те с чужденците, обвинени в шпионаж. Интересно също дали тези попове са имали дипломатически паспорти. Ако не, защо са пуснати, а не задържани в ареста. Много демократично бяха пуснати, а не обесени, обезглавени или набити на кол.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 64 - развеДка се казва!
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До да Затова 2/3 от путинофилите са на Запад - щото едно време ни забраняваха да ходим там :)
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аха, заначи разветката си свърши работата с войната в Израел и Йерусалим и сега ни го пращат тук.
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До закривай - малко се изказваш неподготвен. Българската Църква е нещото, заради което днес те има и не носиш фес. И не клечиш на ъгъла на Женския пазар да сричаш Корана. Християнството и в частност, Православието е съпричастност и принадлежност към една група хора които вярват в това в което и ти. Аз смятам лично, че пътя на християните е икуменизма - единението на двете църкви. Но, Вярата и Храма Господен са Свети и трябва да се носят в сърцето. За да помниш Рода си. Звучиш вулгарно.
57
7
 
3
 
! Отговори
да преди 6 месеца
забраняват всичко руско! - тия тъ-паци не знаят че народа казва....забранения плод е по-сладък!
56
7
 
5
 
! Отговори
Не е истина преди 6 месеца
До закривай По една случайност наскоро бях точно в тази църква. Ако знаеш каква пародия е в криптата: около една маса седнали някакви хора и пишат ли пишат. Като попитах какво правят - пише ли си желанията да им ги "сбъдне" "светия" Серафим.

Спонсорирани публикации