Ако не се включат други сили, войната в Газа ще приключи бързо

Това заяви бившият зам.-министър Йордан Божилов
Обновена: 14 окт 2023 16:27 | 14 окт 2023 16:25, Стела Стоянова
87
Ако не се включат други сили, войната в Газа ще приключи бързо
Снимка БГНЕС

"Ако тази война се капсулира в рамките на територията на Ивицата Газа, ако не се включат други сили и средства, тя бързо ще приключи и ще възстанови вниманието отново към войната в Украйна."

Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната.

Заложниците са много сериозен възпиращ фактор, отбеляза той. По думите му, интересно е какво разбира Израел под война срещу "Хамас" и унищожаване на "Хамас".

Според него ще се положат усилия най-вече за унищожаване на военния потенциал и комуникационните връзки на движението, но най-сериозният въпрос е как да се премахне социалната база за възраждането на "Хамас".

"Ако се унищожи социалната база за радикализация, ако се създаде потенциал за развитие на тези хора, това ще бъде окончателната победа в тази война."

Основното е да не излезе този конфликт извън рамките Израел – "Хамас", категоричен е Божилов. Той определи като ключово доколко конфликтът ще се разшири.

Палестински демонстранти в сблъсъци с израелските сили по време на демонстрация в подкрепа на Ивицата Газа. Рамала, Западният бряг, 13 октомври 2023 г. Снимка: АП/БТА

"Имаме много сериозна радикализация в редица европейски страни, която подклажда тероризъм. Всяко избухване на напрежение в Близкия изток е било съпътствано от терористични атаки на верска основа. Дали ще има бежански вълни, на този етап не виждам основание, особено ако се създадат условия за възстановяването на Газа. Тук трябва да се включи и Египет, и цялата международна общност. Това би могло да тушира бежански вълни оттам."

"Западната помощ е важна за Украйна. Украинската армия разчита на ново, модерно, високоточно оръжие. Но не бих казал, че войната е честа математика. Броят на въоръженията не означава, че армията ще постигне победа", коментира още Йордан Божилов в предаването "Събота 150".

Той обвърза помощта за Украйна с резултатите от изборите в много държави през тази и следващата година.

"Трябва да се говори за мир. За България е изключително важно да бъде постигнат мир в Украйна. Ако няма дългосрочен, устойчив мир, ако тази война бъде замразена, винаги ще има риск от възобновяване на бойните действия", заяви Божилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 3316.05.2021 - 08:35 /Редактирана: 16.05.2021 - 08:37/В миналото много германски медии посочват Хамас като радикална ислямистка организация. Съвсем наскоро обаче, когато боевете между Израел и Газа отново се разпалват, медиите наричат Хамас ислямистка терористична група. По-голямата част от западните правителства, включително Европейския съюз и САЩ, го класифицират като терористична организация. Норвегия и Швейцария са забележителни изключения. И двете страни заемат строго неутрална позиция и поддържат дипломатически връзки с организацията, която управлява ивицата Газа от 2007 г.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 22 Ето ти информация от 2017г.///В началото на август руският посланик в Иран се изказа изключително топло по адрес на палестинската организация Хамас. Тя не била терористична организация, а по-скоро национално движение и един от политическите представители на палестинците. Думите на руския посланик бяха насочени към арабската общественост, защото е известно, че с подобни послания за солидарност с палестинците или техните ислямистки представителства, може да се трупа политически капитал.ДВ.
31
5
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 7 месеца
Сащ наляха пари за война срещу сирия а пьк оръжието се обьрна срещу изрел
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 31. Да лесно се проверява. Наистина. Хайде сега върни се назад и виж дали са опорки или отплески
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 22Ха,ха,Когато хамааз, и ислямска дьржава подпалиха сирия сьщите като този говореха за режима на асад за добрите хамаз идил и още куп другиПомните ли////Помниме и помниме, че няма такова нещо. Това са русоробски опорки.Лесно може да се провери, че ЛЪЖЕТЕ!
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Западното оръжие е важно за Украйна и в следващото изречение разправя че трябвало да се говори за мир. Абе ей Йорданчо бе, въри си тресни глъвътъ в некой дувар.
27
6
 
6
 
! Отговори
МОГУЧАЯ СА ПРЕГРУПИР преди 7 месеца
В Украйна.....демек отстъпва и дълбоко са окопава
26
4
 
7
 
! Отговори
ВОВА,,,, преди 7 месеца
Бомбандират и Сирия....кой ша спаси братския СИРИИЙСКИ народ.
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей, пак им е устата на нашите продажни евроатлантици Украйна. Сакън, укронацистите да останат без оръжие. Споко, драги, и с оръжие, и без оръжие, ребятата си настъпват и ще премажат нацистите.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хамас ще скърши фашагите от Исраел, а БСП ще спечели изборите в България!
23
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А кой дава право на Израел да бомбардира две летища в Сирия? Няма толкова нагли същества като евреите. Сега ще запалят целия свят. Щото тяхната вяра била око за око. *** това в 21 век. После мюсюлманите били пещерняци.....
22
6
 
4
 
! Отговори
ХАМАС САМ СА НАВРЯ преди 7 месеца
В шамарите.....сега да не...плаче.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ха ха. И да не помнят ще им припомним. Коментари има назад запазени до примерно може би 5 години.
20
4
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 7 месеца
Когато хамааз, и ислямска дьржава подпалиха сирия сьщите като този говореха за режима на асад за добрите хамаз идил и още куп другиПомните ли - нагаждачи ама яки
19
8
 
3
 
! Отговори
ВОВА,,,,, преди 7 месеца
Пращай самолетоносачите да отърве джихадистите, че до дни може да изчезнат от земята....
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 9. Сега правоверните политкоректници не само че получиха амнезия как подкрепяха ИДИЛ и ревяха неистово, но даже и се мъчат както винаги повеляват демократичните ценности лъжа и измама, че всичко било наобратно.
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо тряба да си превключваме вниманието и защо въобще е превключено ?
16
2
 
10
 
! Отговори
Вьзмутен преди 7 месеца
Значи ако тоя живее в газа - мине изрелският самолет и изравни дома му с земята с все роднините вьтре ще ги похвали и ще каже щом изрел убива това е демократичноПратете го командировка в газа ще бьде интересно
15
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То е същото за Украйна, ако не се меси запада войната отдавна да е приключила. Още един одрискан евроатлантик с двойните си стандарти. В Газа да избиват още цивилни и децата да гледат как умират родителите им и роднините и ще изкоренят базата на Хамас. ***. Всичките един калъп ги е изтаковал.
14
1
 
5
 
! Отговори
БИБЛИЯТА СРЕЩУ КОРАН преди 7 месеца
Две религии, два свята.....