Ако не се включат други сили, войната в Газа ще приключи бързо

Това заяви бившият зам.-министър Йордан Божилов
Обновена: 14 окт 2023 16:27 | 14 окт 2023 16:25, Стела Стоянова
87
Ако не се включат други сили, войната в Газа ще приключи бързо
Снимка БГНЕС

"Ако тази война се капсулира в рамките на територията на Ивицата Газа, ако не се включат други сили и средства, тя бързо ще приключи и ще възстанови вниманието отново към войната в Украйна."

Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната.

Заложниците са много сериозен възпиращ фактор, отбеляза той. По думите му, интересно е какво разбира Израел под война срещу "Хамас" и унищожаване на "Хамас".

Според него ще се положат усилия най-вече за унищожаване на военния потенциал и комуникационните връзки на движението, но най-сериозният въпрос е как да се премахне социалната база за възраждането на "Хамас".

"Ако се унищожи социалната база за радикализация, ако се създаде потенциал за развитие на тези хора, това ще бъде окончателната победа в тази война."

Основното е да не излезе този конфликт извън рамките Израел – "Хамас", категоричен е Божилов. Той определи като ключово доколко конфликтът ще се разшири.

Палестински демонстранти в сблъсъци с израелските сили по време на демонстрация в подкрепа на Ивицата Газа. Рамала, Западният бряг, 13 октомври 2023 г. Снимка: АП/БТА

"Имаме много сериозна радикализация в редица европейски страни, която подклажда тероризъм. Всяко избухване на напрежение в Близкия изток е било съпътствано от терористични атаки на верска основа. Дали ще има бежански вълни, на този етап не виждам основание, особено ако се създадат условия за възстановяването на Газа. Тук трябва да се включи и Египет, и цялата международна общност. Това би могло да тушира бежански вълни оттам."

"Западната помощ е важна за Украйна. Украинската армия разчита на ново, модерно, високоточно оръжие. Но не бих казал, че войната е честа математика. Броят на въоръженията не означава, че армията ще постигне победа", коментира още Йордан Божилов в предаването "Събота 150".

Той обвърза помощта за Украйна с резултатите от изборите в много държави през тази и следващата година.

"Трябва да се говори за мир. За България е изключително важно да бъде постигнат мир в Украйна. Ако няма дългосрочен, устойчив мир, ако тази война бъде замразена, винаги ще има риск от възобновяване на бойните действия", заяви Божилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
ВОВА,,ПОМАГАЙ преди 7 месеца
На джихада в Газа....че до три дни нема да го има...
12
7
 
2
 
! Отговори
ИЗРАЕЛ ГРОМИ преди 7 месеца
Джихадистите...Кремъл да праща самолетоносачите си в Газа по скоро, че там палестинците са на изчезване....
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турция, саудитска арабия, сирия, ливан, да защитят избиваните без оглед от изрел палестинциТова е геноцид
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя бухал колкото пъти го интервюират винаги казва капсулират. Доказателство, че плещи все едни и същи заучени слова. А журналята горките му се връзват... За Украйна на никой трезвомислещ не му дреме и когато се свърши с Газа ще си остане така. Политиците естествено не са в това число. То няма и как. За да си политик трябва да си преди всичко лицемер. Нашите в България дори се престарават. Те са и продажници.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Единственият устойчив вариант е изселването от тези хора от там в замяна на друга Израелска територия, най-добре граничеща с Египет. И никакви "хуманитарни" помощи. Само ЕС е ръсил там по 2 милиарда евра годишно за въоръжаване и строителство като в Слънчев бряг.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой помни ли, че Хамас бяха добрите в Сирия дето се бореха срещу лошият Башар Расад?!? Толкова оръжия и медийна любов им изсипа запада..... Ко стана сеа уа?!?
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Войната на корана срещу библията :)))
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Газа - Еврея 6 : 0 :)))
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Израел е изкуствено създадена държава от ООН покрепяна от САЩ явно за облаги от земите там Как така по средата на мюсюлмански държави се пръкна Израел и се разви доста добре с подкрепата на САЩ Тези земи там са юдейски не са християнски Християните са 2%
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Израел обстрелва непрекъснато Южен Ливан, не знам Хизбулла защо още си траят.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И там може и да затихне но ще има множество атентати по целия свят Аз така мисля не съм политолог
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мислите ли че мюсюлманите нямат да се включат вече имаха няколко събирания
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Празнодумци колкото искаш се пръкнаха, никой нищо конкретно не предлага. Израел да се върне в първоначалните ги граници, на Палестина да се създаде държава и да се оправят сами!