Денков: Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията през 2024 г.

При устойчив бюджет ръст на доходите е възможен всяка година
146
Денков: Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията през 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев обсъдиха с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ подготовката на рамката на държавния бюджет за 2024 година и политиката на правителството по доходите. В хода на срещата Министерството на финансите пое ангажимент да предостави на синдикатите подробни анализи, въз основа на които социалните партньори да изработят своите становища по темата.

По отношение на макрорамката министър Василев посочи, че правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%. Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране.

Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията. Към настоящия момент се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира на база на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите.

„Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив – при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел“, заяви премиерът акад. Николай Денков. По думите му принципът на „евтината работна ръка“, следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората.

Като важни предпоставки за икономическо развитие министър-председателят изтъкна още необходимостта от политическа стабилност в страната, привличане на сериозни инвестиции, нетърпимост към корупцията и съдебна реформа. Премиерът акад. Денков беше категоричен, че правителството ще предложи разходване на публичните средства по възможно най-ефективния начин.

Правителството има намерение да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 година от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Предвижда се диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства, съобщи Димитър Манолов пред БНР.

За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" с уговорката, че днешните разговори са съвсем предварителни:

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", каза още Манолов.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
5
 
! Отговори
Бай Драган преди 5 месеца
Тоз *** още колко ще ни оправлява.
121
0
 
4
 
! Отговори
Денков преди 5 месеца
Не ме бийте, Галя ми каза така
120
0
 
4
 
! Отговори
baiHоi преди 5 месеца
Това е естествен процес г-н байХой, дато някой трансджендър ти обърне халката
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А аз до сега смятах че Шкумбата е добър с вицовете.
118
0
 
8
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 месеца
Ама за кое увеличение на доходите говорите немногоуважаеми гусин-е? На шефовете- бизнесмени или на средностатистическия бачкер? Щот нали ако е ПАК за шефовете- айде нема нужда. Ако е за хората- тогава няма да се отървете от власт, но това не е било, няма и да бъде.
117
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Главно чрез вдигане на минималната но реално това ще доведе до удвояване на сивия сектор!
116
1
 
0
 
! Отговори
Гегата преди 5 месеца
До ГегатаКорекция :инистрите не приели промените в ЗУТ ,но тези промени не касаели Хемус! Дано да се строи и то бързо от 2 години нищо срамота !
115
2
 
6
 
! Отговори
Гегата преди 5 месеца
Денков спря Хемус и никой не разбра ! Това е обект от жизнена важност за бъдещето на България . За намаляне на катастрофи и разход на гориво . Така ще се пести над 30% гориво за разтоянието София -Варна , а това са милиони литри нафта и бензин и огромно количество спестени замърсители на Околната среда!!!
114
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 5 месеца
УСТОЙЧИВ БЮДЖЕТ НЯМА . ПОНЕ ДОКАТО НЕ Е АСАН ВАСИЛЕВ КАТО ФИНАНСИСТ В ПРАВИТЕСТВОТО . УМИШЛЕНАТА ИНФЛАЦИЯ С ПО ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ ОТ ДДС НЕ СПАСЯВА И НЕ СЕ ВРЪЗВА БЮДЖЕТА . НЕДОСТИГ НА БЮДЖЕТА И ДУПКА С ДЕСЕТ , ПЕТНАЙСЕТ МИЛИАРДА . В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ АДМИНИСТРАЦИИ . УЧИТЕЛИ , ЛЕКАРИ , НАП , НОИ , И ДЕСЕТКИ ОЩЕ ЖЕЛАЯТ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ . И ОКЕЙ СТАВА . ОБАЧЕ ОТКЪДЕ ПАРИ . АМИИИ , АСАН ВЗИМА НОВИ ДЪЛГОВЕ С ЛОШИ ЛИХВИ ЗА ДЪРЖАВАТА . А , КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА . НАРОД
113
1
 
6
 
! Отговори
Миле преди 5 месеца
Цар плъх се е наял с миша отрова хахахаха
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И един мармот увива шоколада в станиол...
111
1
 
11
 
! Отговори
все пак е срамно преди 5 месеца
Видно Денков е прифанал от алангрото на Кире , много заразно било . Основен симптом , плящя си при очевидна липса на всякаква реална представа как всъщност стоят нещата в нещо което би следвало иначе да е държава . Заплата / доход / можеш пряко да увеличаваш единствено в т.н държавен сектор , доколко е държавен , доколко е ферма за гласоподаватели , няма да обсъждам , т.е. най-вече администрациите , коствено , там където някаква " юрисдикция " има минималната заплата и , всичко останало , а то .
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДЕНКОВ КО ( ПО УКРАНСКИ ДЕНКОВКО ) МИСЛИ че народа е само от роми и може да с говори какво иска дори и без да мисли !!!от умрял писмо !!! и така е и с неговия ръст на дохода !
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЕ може без да има страна евтини енергоресури да има печалба !!! Все едно да говиш манджа не на огън в печката от въглища а на дим от гуми ! ВСИЧКО КАКВОТО ГОВРИХА ПП ЗА ПОЕВТИНИ ХРАНИ И СТОКИ ВЕЧЕПОСКЪПНА В ДВА ПЪТИ - ПРИМЕР СИРЕНЕТО КОЕТО НЕ ИСКА ДАЖЕ И ЕВТИНИ ЕНЕРГОРЕСУРСИ
108
2
 
10
 
! Отговори
ЕХОООО преди 5 месеца
Глупости Какъв ръст ще е необходим при огромни цени на енергоизточниците . Само бензина може да удари 6 лева. А от там тръгва разтежа на цените и услугите . Това значи че минималната заплата трябва да е 2000 лв
107
2
 
7
 
! Отговори
до 115 преди 5 месеца
В дребния бизнес пари няма. Ако работиш за такъв бизнес почти 100% е шанса да те осигуряват на минималната, да ти плащат на ръка нещо смешно в порядъка до 3000-4000лв, а в провинцията и под 2000лв и да работиш и събота.
106
1
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 5 месеца
И как ще стане тая работа като се чудите как да спънете, затворите и окрадете дребния бизнес? Заемчета ли пак или Кокори ще дава смени на околовръстното?
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Таня ти не си Таня а ашиска диверсия всреди българския народ заКОЕТО и ти плаща краврската страна ! или се продаваш за помия мейд ин юсей
104
1
 
5
 
! Отговори
Ооо тигре тигреее преди 5 месеца
Има ли паари..
103
11
 
3
 
! Отговори
Таня преди 5 месеца
Специално в София има страшно много пари, които чакат. Няма обаче квалифицирани кадри и става все по-трудно. Масата народ предпочита да хленчи и да чака на някой да му даде, вместо да учи и да се бори.