Денков: Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията през 2024 г.

При устойчив бюджет ръст на доходите е възможен всяка година
146
Денков: Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията през 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев обсъдиха с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ подготовката на рамката на държавния бюджет за 2024 година и политиката на правителството по доходите. В хода на срещата Министерството на финансите пое ангажимент да предостави на синдикатите подробни анализи, въз основа на които социалните партньори да изработят своите становища по темата.

По отношение на макрорамката министър Василев посочи, че правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%. Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране.

Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията. Към настоящия момент се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира на база на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите.

„Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив – при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел“, заяви премиерът акад. Николай Денков. По думите му принципът на „евтината работна ръка“, следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората.

Като важни предпоставки за икономическо развитие министър-председателят изтъкна още необходимостта от политическа стабилност в страната, привличане на сериозни инвестиции, нетърпимост към корупцията и съдебна реформа. Премиерът акад. Денков беше категоричен, че правителството ще предложи разходване на публичните средства по възможно най-ефективния начин.

Правителството има намерение да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 година от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Предвижда се диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства, съобщи Димитър Манолов пред БНР.

За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" с уговорката, че днешните разговори са съвсем предварителни:

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", каза още Манолов.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При устойчив ръст на инфлацията ръст на бюджета е възможен всяка година!!!!!!!!!
101
2
 
8
 
! Отговори
Имаше един лаф на преди 6 месеца
Ерих Хонекер (бившото ГДР) да изпреварим кспитализма без да го стигаме! Та и това звучи така! Всички знаем как завърши ГДР-то, та внимавайте!
100
1
 
12
 
! Отговори
пълна екзотика преди 6 месеца
Тоя сега продавач на локуми ли е ?
99
1
 
10
 
! Отговори
Хи преди 6 месеца
А уа стига си лъгал уа.......
98
0
 
5
 
! Отговори
глупостите не работя преди 6 месеца
Тия с доходите са едни от най-големите идиотии лансирани за оглупялата част от народеца , чии доходи , с кои средства ,посредством какви механизми никой не може да обясни , пък и защо да се нагърбва с непосилни задачи . Все ми е пред очите някакъв от тези , дето ги водят еднолични търговци със собствен труд и се питам как ще му увеличат доходите на такъв именно .
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имам 1% батерия ама ще напиша Хахаххаха
96
1
 
9
 
! Отговори
Романов преди 6 месеца
По коя схема изчисли какво предстои през 2024г?! Цирей недостискан
95
2
 
12
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Денков, отново лъжи. Още първият месец отоплителен газта скочи с 33% до края сигурно с 200% и ти говориш че ръста е по-голям от инфлацията?!
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Другарю Денков! Инфлацията в Европа и конкретно в ЕС тепърва се развихря! Каквито и " пари" да обещавате че Ще " дадете"", ще са според Европейската икономика!!-:) А Европейската икономика ,по всичко личи че е в Стегнация! Русия " безличната" Обърка " сметките" на ЕС с тази война!И не само Европейските сметки! Аз лично мисля,че това скалъпено " управление " от Политически Превратаджии ще падне скоро! Вие нямате Единна цел! С Борисов " управлявате" ден за ден!-:((( ОСТАВКА веднага другарю Денков
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия всичките се правят на Кашпировски, приказват ти едни хубави работи, огледаш се, около теб само лошави. И се чудиш ти ли не си в ред или те. Ама, ясно е, де.
92
1
 
7
 
! Отговори
Токмаков преди 6 месеца
ЩЕ ЩЕ - СЛУШАМЕ ГО ЦЯЛ ЖИВОТ. А ЗАЩО 2023 НЕ Я ИЗПРЕВАРИ!? ЩЕ ТИ КУПЯ КОЛЕЛО АМА УТРЕ. НИКОГА НИЩО НЯМА ДА ИЗПРЕВАРИ. ПРАЗНОСЛОВИЕ ДРУГАРЮ АКАДЕМИК.
91
1
 
6
 
! Отговори
До ПЕНСИОНЕР преди 6 месеца
Стига ви, преяждането не е полезно, нито здравословно. Я виж Настимирчо Ананиев кво шкембе е отпрал, дето го снима в пленарна зала. Нито е убав с него, нито докторите го одобряват. Ама, набива еФтини кифтаци в бюфета.
90
0
 
5
 
! Отговори
Смешчо преди 6 месеца
Ооо мишо да верваме ти, ама разбира се, че доходите ще изпреварят инфлацията през 2024 г., когато на костенурката и поникне вълна.
89
1
 
7
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 6 месеца
...10 ХЛЯБА И 10 КОФИЧКИ КИСЕЛО МЛ.
88
0
 
8
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 6 месеца
ВЕРНО ЛИ ЩЕЛИ ДА НИ ДИГНАТ С 50 ЛВ. ПЕНСИИТЕ ОТ 560 ЛВ? ТОВА Е НЕЧУВАН РЪСТ НА ДОХОДИТЕ! ТОВА Е ПАРНОТО ЗА 5 ДНИ ИЛИ 10 ХЛЯБА! ЙЕЕЕ!
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Терзиев иска радиодебат, за де не виждат слушалките за подсказване в ушите му и/ или като му подбитват листи с отговори. При всички положение си личи , че е 1, неподготвен; 2, на мястото си в мошенническата банда. Водещите от БНТ са опитни, Добрина Чешмеджиева е мноооооого над нивото на Терзиев, много.
86
2
 
7
 
! Отговори
Соц копейкин преди 6 месеца
Билетче за трамвай при бай Тошо бе 6 стотинки, днес е 2 лв. Шкембе чорба - 12 ст., днес 3 лева, за качество да не говорим. Цената на ток, вода, парно - днес умножаваме от по 10 до 100. При соца работа до 8 часа, днес до припадък. За отпуск - два пъти в годината по две седмици, днес един път годишно за 4-5 дни (един ден път до Гърция или Турция, 5-6 часа на митниците и т.н.)
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става с контранастъплението?
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Българин - Не, хранят се в бюфета на парламента, дето цените са останали от соца и не мръдват нагоре.
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ръст в кои доходи , май само на администрацията