Днес е Архангелова задушница, молим се за душите на починалите

Във всеки православен храм се прави Обща панихида за починалите
20
Днес е Архангелова задушница, молим се за душите на починалите
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Архангелова задушница – денят, в който се молим за душите на починалите ни близки.

На този ден първата глътка вино не се пие, а задължително се излива на земята.

Архангеловата задушница е една от трите най-големи задушници според православния календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

Във всеки православен храм се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Транспортът в София

В събота Столична община организира допълнителен транспорт.

Разкрива се временна трамвайна линия № 7-А с маршрут кв. „Манастирски ливади-запад“ – кв. „Орландовци“.

Разкриват се временни автобусни линии, съответно:

- линия № 83-А с маршрут: от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе”, наляво по бул. „Ломско шосе”, по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута, двупосочно.

- линия № 108-А с маршрут: от ж.к. „Люлин – 5” по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. „Бели Дунав”: от бул. „Сливница” по ул. „Адам Мицкевич”) до ул. „Бели Дунав”, по ул. „Хан Кубрат”, по ул. „Христо Силянов”, по бул. „Ломско шосе”, по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута двупосочно.

- линия № 18-А с маршрут: автостанция „Орландовци” – гробищен парк „Малашевски гробища” по маршрута на автобусна линия № 18, двупосочно.

- линия № 79-А с маршрут: надлез „Надежда”, ул. „История Славянобългарска”, ул. „Индустриална”, ул. „Константин Стоилов”, бул. „Ген. Данаил Николаев”, бул. „Владимир Вазов”, ул. „Тодорини кукли”, ул. „Река Велека” и по бул. „Владимир Вазов” по маршрута, двупосочно.

- линия № 86-А с маршрут: АТ „Малашевци“, ул. „Резбарска”, площад „Сточна гара”, бул. „Сливница”, обратен завой на ул. „Опълченска” и по маршрута, двупосочно. - линия № 90-А с маршрут: автостанция „Изток“, бул. „Ботевградско шосе”, ул. „Александър Екзарх”, ул. „Тодорини кукли“, метростанция „Хаджи Димитър“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Васил Кънчев” до АП „Малашевци (гробищен парк „Малашевски гробища”), двупосочно.

Екипите на „Пътна полиция” при СДВР ще насочват автомобилите на гражданите за паркиране около гробищните комплекси, както следва:

- в района на Централни гробища - по платната на ул. „История Славянобългарска” (старо име ул. „202”) и ул. „Заводска”;

- в района на гробища „Бакърена фабрика” - по платната под подлеза на ул. „Адам Мицкевич”;

- в района на гробища „Малашевци” - по платната на ул. „Резбарска” между ул. „Васил Кънчев” и бул. „Ген. Владимир Вазов", както и пред централния вход на ул. „Жак Дюкло".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Архангелова задушница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Който не е софиянец преди 6 месеца
няма представа за какво става въпрос. Центр.гробища бяха с площ 913 дка, а след разширението през 2020 г. площта им вече надхвърли 1 000 дка. Повечето от малките български градове са с по-малка площ. Огромни са също така и гробищните паркове в районите Малашевци и Бакърена фабрика. Съществуват и още няколко други гробища на територията на столицата, които също не са малки. Да ги посетиш в дните на задушниците е цяло приключение и спортно постижение. Архангеловската задушница е най-посетената.
8
0
 
5
 
! Отговори
продължение на 13 преди 6 месеца
Не ми се мисли как старците пътуват в този ден с обществен транспорт. Мнозина от тях не кормуват, не могат да си позволят такси. След онова кошмарно пътуване с трамвай вече ходя на Задушница само с автомобил, но и това е свързано с проблеми. В деня на задушниците в гробищните паркове не може да се влезе с автомобил, а наоколо не можеш да намериш място за паркиране. Оставям колата далеч и ходя пеша почти две спирки. После през гробищата вървя още почти 1.5 км, за да стигна до гроба на баща си.
7
0
 
3
 
! Отговори
До Българче 9 преди 6 месеца
Не знам какво е положението на Задушница в останалите големи градове на България. Но в София, в обществения транспорт е ад. Само един-единствен път пътувах с трамвай до Централните гробища, при това беше Черешова задушница. Ако искаш вярвай, но в един момент не можех да си поема дъх, така силно беше притиснат от две страни гръдният ми кош. Някаква жена близо до мен простена, че ще припадне, но слава Богу точно тогава трамваят спря и хората малко се поразместиха. (продължавам)
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Отбелязваме 35 г. - За първи път чувам, че в България е имало такъв дълголетник и това е отбелязано в официални документи (ако наистина е така, както казваш).
5
1
 
1
 
! Отговори
И вас засяга преди 6 месеца
До Анонимен 1 - На Военните гробища се отдава почит на всички военнослужещи, загинали за България. Във войните, които нашата държава е водила в периода от 1878 до 1945 г. са загивали и войници от турски етнически произход. Когато президентът, министърът на отбраната и другите официални лица коленичат, те отдават почит и на тези войници.
4
1
 
12
 
! Отговори
Роза преди 6 месеца
Светла памет на всички покойници,които са били достойни хора!"Живота се измерва не с години,а с дирите,оставени след нас!"-абитурентска песен.
3
1
 
13
 
! Отговори
Отбелязваме 35 г. преди 6 месеца
от *** на видния български инженер и механик - Любен Котев (1869-1988). Роден е през 1869 г. в село Злокучене. През 1898 г. завършва Висшата държавна политехника И. К. Летников в гр. Одеса, Украйна. Работи последователно като проектант, инженер-техник и строителен водач. Под неговото ръководство са структурирани и изработени едни от най-изящните строителни забележителности в България и СССР. Поклон! Почива през 1988 г. на 119-годишна възраст.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Светла им памет на покойните ни близки. Дано да са по-добре в някоя друга, паралелна реалност!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Събота или друг ден. Когато можем!