Адвокат: Общините искат актуализиране на данъчните оценки

Това ще доведе до по-високи такси при изповядване
Обновена: 8 ное 2023 13:26 | 8 ное 2023 13:26, Анисия Иванова
18

Едно от последните предложения на финансовото министерство е данъчната оценка на имотите да се актуализира на всеки две години, за да достигне пазарната цена на жилищата.

Адвокат Адриана Янчина обясни в студиото на "България сутрин", че данъчната оценка се определя от различни компоненти към Закона за местните данъци и такси. Включени са няколко компонента, като предложението е да се промени базата на данъчна основа, за да може данъчните оценки да достигнат пазарната цена на имотите.

По думите на адв. Янчина в момента данъчната оценка е в пъти по-ниска от реалната продажна цена, а данъчните оценки не са актуализирани в последните 10-20 години. В същото време ръстът в цените на имотите е около 50% за София и по-големите градове в страната.

Законодателните промени са предложени от Националното сдружение на общините, отбеляза адв. Янчина пред Bulgaria ON AIR и добави, че именно общините искат актуализиране на данъчните оценки, за да получават по-големи приходи от данък "сгради".

"Това ще доведе до увеличаване на такса "битови отпадъци", тъй като те са обвързани с данъчната оценка на един имот. Може би през 2025 г. ще бъдат измислени по-справедливи схеми, защото в момента данък "битови отпадъци" се определя на база данъчна оценка, независимо колко души живеят в едно жилище", каза още юристът.

"Много хора предпочитат да изповядат сделка на база данъчната оценка, защото заплащат по-малки такси. Това крие големи рискове и съветвам всички да изповядват сделката на реалната продажна цена. Ако впоследствие се стигне до отстраняването им от имота, ще получат само цената, която е записана в нотариалния акт, а не реално заплатената цена", подчерта адв. Янчина.

Гостът добави, че ако цените на жилищата паднат, това ще намали и данъчните оценки. НСИ черпи данни от имотния избор за извършените сделки, стана ясно още от думите на адв. Янчина.

"Това ще доведе до по-високи данъци и по-скъпи такси при изповядване на сделките. Около 30% ще се вдигне данъчната оценка на имотите, като това ще стане поетапно", изтъкна адв. Янчина.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: данъциимотиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искат актуализация-еднаквост на държавно-общинските данъчни оценки по категории към пазарните оценки на имоти сгради,къщи,апартаменти,дворни места в регулации на населени места,извън тях за отдалеченост и по близост към пътища,възлови транспортни артерии и други особености в релефа,водоизточници,водоеми,изградени бази икономически,търговски,туристически,енергийни,промишлени и др,ами тогава да регулират и строят всичко туй и на основа ново-регулация,строеж с нова цена,че да са изравнят оценките.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кметовете с по 20 дългокраки секретарки, трима заместници още 20 друг помощен персонал. Общинските съветници с по 10 чиновници на всеки съветник. И всичко това на хранилка. Не произвежда продукт. Не парите и къщите ше ви вземат, ами и вас ше разфасоват и изядат като канибали.
12
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 месеца
Дали общините се чудят от къде да вземат още пари или *** се опитва да мине тънко? Общините първо трябвало да му направят път, осветление , нови кошове за *** пък после да искали пари. Още малко в магазина ще иска да плати сиренето, чак като го изяде. Ами стойте си в мизерията с мога надути цени на имотите и се надявайте да паднат пари от небето, за да се оправи инфраструктурата. Във затворения комплекс, в който живея се събират стотици левове само поддръжка, без нововъведения.
11
7
 
3
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 5 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. Има програмисти с по 5-6 апартамента. Трябва да им се вдигнат наемите за имотите , даже да им се отнемат. Подкрепям.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въведете по-скъп данък за втори и трети имот собственост на юридически лица и проблема с празните жилища на космически цени ще се реши.
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Държавата се чуди откъде да издои още пари.
8
1
 
0
 
! Отговори
бай Бай преди 6 месеца
До Анонимен 3 ся има въшки драги, много свободни позиции и като те питат на новото място що толкова пъти си се местил и какво ще им отговориш бе анонимнико??
7
0
 
5
 
! Отговори
бай Бай преди 6 месеца
до админа и системата за контрол на написаното, а бе админе думата *** в този случай трябва ли да я сменя със смет??А на Бойко да му казвам смет ??
6
2
 
26
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
Общините защо не го обявиха това преди изборите???!!! А!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди да искат общините е редно да ни почистят , да ни сложат осветление , инфраструктура , да ни осигурят сигурноста , неда има мигранти и наркомани .Тогава и чак тогава , може евентуално да поискат да ни вдигнат данъците ,До тогава аз кавам , че нама да плашам .
4
0
 
20
 
! Отговори
бай Бай преди 6 месеца
хеххехе държавата ни умре щот що търтеии отгеждаме и сега от къде да вземем от ти ядето имат жилища и са законни!!А що не говорят за тия дето са с незаконни жилища и им събират *** и не плащат данъци, а им правят улици и т.н.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До искат да прибират ощ, заплатата си я вдигаш сам. Отиваш при шефа ти и му казваш, че е дошло време. Казваш си какво си постигнал, научил, изработил и си казваш новата цена. Ако не се разберете отиваш някъде другаде. Сега има толкова свободни позиции, че е много вероятно да си удвоиш заплатата при смяна на работодател.
2
2
 
13
 
! Отговори
искат да прибират ощ преди 6 месеца
е в тая криза . Правят шадравани , паметници за 1 световна и друго не пипат , а вдигат си заплатите и кнопи рядко ги хваща за нещо дребно .
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз пък не искам.