Джипи: Ние сме за въвеждането на електронните рецепти

Пресича се практиката българинът да се самолекува
Обновена: 10 ное 2023 13:00 | 10 ное 2023 13:00, Анисия Иванова
35

Министерството на здравеопазването е предложило на Българския лекарски съюз гратисен период, в който електронните и хартиените рецепти за антибиотици и лекарства за диабет да се ползват паралелно.

"Общопрактикуващите лекари сме "за" въвеждането на електронните рецепти, след като се изчистят недостатъците в системата. Става дума за софтуер, който е разработен и внедрен още 2020 г. Имаше гратисен период и не всички колеги тестваха този софтуер, и когато държавата тропна на масата и го въведе, много се оказаха неподготвени", коментира общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Мирослав Спасов в студиото на "България сутрин".
Проблемът, който той очерта, е липсата на актуална информация с какви лекарствени наличности разполага държавата.

"Налага се често пациентът да се обажда да сменяме лекарствата, на натоварения график това са едни 100 разговора", подчерта медикът.

Като положителен ефект от въвеждането на електронната рецепта той посочи пресичане на практиката българинът да се самолекува.

"Досега аптекари отпускаха антибиотици без рецепта. Благодарение на екипа на Информационно обслужване сега една молекула на даден антибиотик е с един код, намаляват се тези несъответствия между изписани и отпуснати лекарства. Най-големият удар понесоха пациентите, които искат да регулират своето тегло и до момента не са търсили лекар. Така диагностицирахме нови пациенти и можем да ги проследяваме. Идеята е общопрактикуващият лекар да контролира здравето, за да не се стига до усложнения", посочи д-р Спасов.

Пред Bulgaria ON AIR общопрактикуващият лекар уточни, че медиците водят непрестанна война от кабинетите си.

"Колко началници имаме - НЗОК, МЗ, РЗИ, медицински сестри от училища, които връщат правомерно или не децата. Война от страна на родителите, че трябва да заведат детето на почивка и идват с искане за фалшива бележка. Война с такива, които идват за бележка, без да преглеждаме децата, с пациенти които сливат почивни дни", даде пример педиатърът

Към списъка той прибави и проблеми с денталните лекари, които още не са въвели системата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
12
 
! Отговори
Сигурно ама не преди 6 месеца
Ще искат и банкови карти освен електронни рецепти. Тероризират хората да ходят да си плащат таксите на Джипитата губене на пари и време. Не само да му бутнем пари на лекаря, а и пари транспорт и време. Ще почнат и с банкови карти да тероризират хората насилствено освен с "електро" рецепти на луди ще ни направят. Също и енергийна борса цена на тока да скача по часове и минути.
11
11
 
4
 
! Отговори
преди 6 месеца
Яко *** в коментарите. Ходи се на лекар, точка. Никой не ти е длъжен че някой си решил да оскотява в дивото да прави спецялни закони за т0земци. Хубаво е че лека полека ви вкараме в цивилизацията. Дръжте се, още добри неща предстоят, няма мърдане кокосови орехи такива, не ни пречите
10
4
 
8
 
! Отговори
Пациент преди 6 месеца
Интересно защо това джипи (каква звучна българска дума), може да се изказва от името на всички джипита. И защо пациентите никой не ги пита за нищо. Абе Ковид 1 отменен, сега ще трепят с Ковид 2 - без лекарства и без антибиотици. Или може би антибиотиците ще ги дават след три седмици разкарване.
9
5
 
7
 
! Отговори
Да преди 6 месеца
пресичала се практиката на хората да се самолекуват. Остават некадърните джипита, да ги морят на килограм и да прибират надниците от съответната лаборатория, която плаща по-добре за предписване на нейното лекарство. Грижа за пациента с толкова емпатия, колкото на касов апарат.
8
3
 
11
 
! Отговори
Още повече на най преди 6 месеца
Нищо НЕ пресичат НАПРОТИВ хората ще се отвратят ОЩЕ ПОВЕЧЕ и точно САМИ ще се лекуват.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ехее, тия вещаят светло бъдеще на пациентите, като този човечец, влязъл с две здрави очи, излиза с едно сляпо, честито, после защо хората им нямат вяра, аптекарите май по разбират от тези джипи писарушки, цел ден ще си цъкат в нета. Най добре е да мерят кръвно на пенсионерите.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Представете си колко пенсионери по селата трябва да ходят до града за рецепта, а в повечето села няма обществен транспорт.В по-големите села има аптека но няма джипи.От десетина години има бусове - аптека които 2-3пъти месечно обикалят селата. Нищо чудно да престанат след като селяните ще ходят до града за рецепта ще си вземат и лекарствата.
5
1
 
3
 
! Отговори
Доктор Догански преди 6 месеца
от "Нова Земя", преглеждал пациентите си от седлото на коня. Днешните ЛЛ ще искат по безжичен път. Електронната рецепта предполага електронно удостоверяване на пациента.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Идеята е общопрактикуващият лекар да контролира здравето, за да не се стига до усложнения",)))) Дрън-дрън ИДЕЯТА Е ПАЦИЕНТА ДА ДАДЕ ЗА РЕЦЕПТАТА 5 ЛВ. НА ДЖИПИТО.
3
6
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
институцията личен лекар е паразитна да се махне веднага със здравната книжкада се ходи на лекар на 3 месеца ще ходим да ни удължават така наречената електррецепта за да платим 3 лв такса на л лекар нямат мед сестра не пускат електнаправления по телефона за да не изпуснат потр такса писна ни вече стига
2
4
 
14
 
! Отговори
Asassin преди 6 месеца
Българинът ще продължи да се самолекува...с или без рецепти, пък били и те електронни...Самолечението е следствие от "великолепната" ни здравна система..
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да не се самолекуваме за да може да ви плащаме на преглед по 100 лв нали! Ей това безморалният лекар е по-грешен и от искрения убиец!