На 73 години почина композиторът Андрей Дреников

Един от най-добрите творци на българската детска песен
Обновена: 19 ное 2023 23:13 | 19 ное 2023 23:10, Анисия Иванова
18
На 73 години почина композиторът Андрей Дреников
Снимка: БГНЕС

Композиторът и музикант Андрей Дреников почина на 73 г., предаде БНТ. Той завинаги ще остане като един от най-добрите творци на българската детска песен

Андрей Дреников е роден в София, в семейство на професионални музиканти. Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Панчо Владигеров") с цигулка при проф. Боян Лечев.

Още като ученик свири като концертмайстор и солист на камерни оркестри. През студентските си години основава квартет "Дреников". Формацията съществува до завършване на следването му. В същото време е концертмайстор в Студентския академичен симфоничен оркестър.

През 1973 г. работи в Пловдивската филхармония. От 1975 г. до 1977 г. е концертмайстор на естрадния оркестър "Младост" към Ансамбъла на Строителни войски.

Композирайки още от ранна възраст в различни жанрове, творчеството му обхваща стотици детски, театрални и поп песни, музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната. Написал е музика за много радио и телевизионни новели, филми, пиеси и други предавания. Като композитор и изпълнител изнася стотици концерти за деца и възрастни със своя музика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Индекс чов. развитие преди 5 месеца
ние, които сме израсли с неговите песни, с детските хорове, с детските театри, помним творчеството му. и тъжим.
12
0
 
1
 
! Отговори
да питам преди 5 месеца
композитор с диплома ли се става? сега е пазарна икономика - слави трифоновците ще си ги отсее пазарът. то е ясно кой компонзира и аранжира песните във фирмата на дългия - хора, които реално са завършили нещо и са на ниво. той е само... лице :-)
11
0
 
6
 
! Отговори
до №12 преди 5 месеца
До АнонименИ как ще има композитори?Помним как ректора на Конерваторията занесе на "крака"диплома на Слави Трифонов в студиото Му.И само Слави ли е с такава диплома.Да,има отлични музиканти,но и те се разбягаха по белия свят,както физици,химици,лекари,биолози...!Мозъка на България се "изпари".А и какво да правят тук?Да споделят мизерия и чалгата заливаща страната?
10
0
 
2
 
! Отговори
666 преди 5 месеца
До Илия::Кой Господ?Набори сме с Маестрото.Знаеш ли,че навремето,ако те хванеха в Черква като ученик по Великден,изключваха от училище.А около черквата-намаляха поведението в средния курс.На студент,не заверяваха семестъра!Та,за кой Господ става дума?Църквата е институция за потискане на човешкия дух и инициатива от 325г.до днес.А и защо има стотици вероизповедания?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да има памет за него! Сега в България има огромна нужда от композитори. Почти няма песен, музикален мотив от голямо произведение, коуто да са запомнящи се, да може да се тананикат или запеят. Принизи се композирането до буквалното му значение: съчетаване.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бог да го прости!Лек път маестро!
7
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 месеца
До Gm.....приятелче крилато,защо побегна пак.
6
3
 
52
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 5 месеца
Тоя, както го наричаш, е с много по-специален. След него остава творчество, познато на хиляди хора. След теб ще останат жлъчни глупости по сайтове, но никой няма да те знае. Лек да му е пътят на маестро Дреников!
5
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да, всички сме за малко на тази земя, той поне е оставил следа след себе си, Бог да го прости.
4
4
 
17
 
! Отговори
Илия преди 5 месеца
До Анонимен По добре кажи, Бог да го прости.
3
21
 
7
 
! Отговори
КОВИД Бустарче преди 5 месеца
Боцнете и Повече не го Мислете!
2
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки ден умират хора. Тоя не е с нищо по-специално.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От какво е умрял