БНБ пуска сребърна монета „Цар Михаил III Шишман“

Тя е от серията „Средновековни български владетели“
20 ное 2023 09:00, Елка Василева
9
БНБ пуска сребърна монета „Цар Михаил III Шишман“
Снимка: БГНЕС

От 20 ноември 2023 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема „Цар Михаил III Шишман“ от серията „Средновековни български владетели“.

Цената на монетата при пускане в обращение е 144 (сто четиридесет и четири) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент в качеството си на физическо лице закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 20 ноември  2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД, „Токуда Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
а името му е Михаил Шишман Асен - под това име е известен в света - защо на монетата не е обозначено ????????????
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Владетел ли? Родил се царче, но свалил шорти пред агресора и погубил Второто българско царство. Сто и петдесет години преди него - от 1 187 до 1242 г.г. - България се опитва да стане държава, но Шишман е този, който й туря крайната точка.
4
2
 
5
 
! Отговори
Itso преди 5 месеца
Копират от пощите дето навремето пускаха серии за колекционери - номинала на марката 6 стотинки - серията от 5 марки - 3 лева. Че и клубове по нумизматика организираха от училищата - промиваха мозъците на хората от малки.
3
1
 
14
 
! Отговори
Кривондел преди 5 месеца
И този балон се спука. Спекулата, която завихриха разни "нумизмати", които водеха тумби на опашките, за да преодолеят ограничението "по една монета" постепенно приключва. Предишните две монети още са налични. Дано БНБ вдигне тиража с още поне 3000 бройки. За да има нумизмати, а не търгаши.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
га пуснат златна монета с Боко Тиквата, тогава ще се наредя на опашка за нея - тия царчета, мирчета не ми ги хвалете
1
20
 
1
 
! Отговори
Рашо преди 5 месеца
Вече ми запазиха 20 парчета в Бенебе. Пращам синковеца за обяд да ги земв и пускам по 500 лв. парчето в оелекса. Заповядайте, тея дет не ви се чака.