Опасен прецедент, исканията за отвлечения кораб ще са политически

Вицеадмирал Манушев призова да се създаде кризисен щаб
Обновена: 20 ное 2023 08:42 | 20 ное 2023 08:41, Елка Василева
18
Опасен прецедент, исканията за отвлечения кораб ще са политически
Снимка: архив, БГНЕС

От йеменското движение хуси досега не е имало отвличания на кораби, но те обявиха, че ще предприемат действия спрямо израелски кораби. Исканията им ще бъдат политически.

Още по темата
Това каза пред БНР вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили, като определи отвличането на кораба с предполагаемо присъствие на българи в екипажа като сериозен и опасен прецедент.

Не е лесно да се превземе кораб с такива размери, категоричен е специалистът. Той изрази предположение, че най-вероятно е бил използван вертолет, а действието е планирано прецизно и предварително и не е случайно.

"Това е автовоз, огромен кораб, около 190 метра, 32 метра широк, 45 метра висок. Екипажът е плавал рутинно и е минавал покрай бреговете на Йемен", каза вицеадмиралът

Бойците хуси не са като сомалийските пирати, които пленяват кораби за откуп, отбеляза вицеадмирал Манушев.

По думите му това е "изключително опасен прецедент", който пренася конфликта от Ивицата Газа в морските пространства.

Трябва да се работи за безопасността на екипажа и да се създаде кризисен щаб. Само МВнР няма да може да се справи с проблема, защото посолството ни там не работи, коментира Пламен Манушев.

В Йемен има над 6000 души, завършили в България и тези контакти следва да се издирят. В Йемен имат изключително положително отношение към българите, подчерта експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе хора, вие наред ли сте? Какво като собственика на кораба бил израелец? Дай тогава арабите да трепят всеки българин, както направиха при атентата в Бургас? Само защото наоколо имало израелци? Ами утре може да взривят израелското посолство и да убият стотици минаващи българи? Какво общо имаме ние с тази война и защо въобще се толерират тези арабски терористи? Малко ли ни беше трагедията с българските медици в Либия?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хутите не са властта в Йемен, а ирански вариант на ислямска държава. Всички глупави идеи за издирване на някакви си пенсионери йеменски студенти от времето на соца отново показват, че България не може и не умее да се грижи за хората си. Тази държава, в този си вид, е вредна за съществуването на българите. И това не са имигранти, а българи, работещи на кораб за кратък период, тези хора де връщат при семействата след всеки курс.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грешиш, България е неутрална в този не наш конфликт Израел Палестина. Така и гласувахме в ООН. Ако арабите отвличат неутрални, значи сме пред прага на световна религиозна война.
13
0
 
0
 
! Отговори
Гларус небесен преди 5 месеца
Това действие на власта в Йемен изглежда като тренировка за затварянето на Суецкия канал за всички кораби пренасящи стоки за ЕС и САЩ.Дупце да ни е яко по Коледа и от март ,когато под дърво и камък ще трябва да търсим "неруски"петрол!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Йемен имало изключително отношение към българите. От любов ги отвличат и държат заложници. Арабите взеха да плачат за подстригване на брадите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой разбрал , разбрал. Човека си казва това не са пирати / с лодки по тениски с пистолети/ от Сомалия. А си имат план за превземане на такъв кораб. Военна техника и подготвени хора.
10
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 5 месеца
До63. Много преди Костов не сме морска държава. Това което се работеше във Варна бе на ишлеме . Собствениците бяха чужди фирми , а българите работеха под чужда поръчка с чужд материал. Ако Костов бе извършил лустрация , за което бе избран. Ще ще да приключи бързо и за кратко . По заповед на Москва. А и той си каза че е заплашван.
9
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 5 месеца
До9. Швейцария е малка държава без излаз на море , но е развита морска държава , както и мини държавата Ватикана. Те си имат кораби с право да им се вее знамето по световните океани
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До5,6. България не е морска държава още по времето на вождовете Г. Димитров , зет му Червенков . И последния най верен вожд на СССР Т. Живков. Като колония на СИВ и СССР всичко се контролираше от Москва . От производство на морски и речни съдове , военни и за търговия. Международната дейност бе 100% зависима от Москва. Както и сега но без военните , които са към НАТО.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Особено ако практиката се разпространи.
6
1
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 месеца
Набрали са си коли да се возят.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До българина 1Бреах, ти голем специалист се извъди по корабостроене и корабоплаване !1 Корабостроене в Бг отдавна няма, великият демократ Иван Костов го унищожи / както и всичко останало / За къде да бълва кадри Морско училище, след като и БМФ вече кораби няма? Ае гледай си грантчетата и центовете за баничка, коментирай политиката и Боби Михайлов и не се пъьай в А-група с пилешкия си мозък...
4
0
 
1
 
! Отговори
политическите булонк преди 5 месеца
Сериозно ле бе , вероятно не е отвлечен защото на борда му е имало български моряци , ама дайте сега да повикаме малко " ние подкрепяме Израел " , " Хамас са терористи " , би имало благотворителен ефект , па дори и да не ни е в работата , че ние си нямаме наши такива .
3
9
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
То и в Русия имаше положително отношение към българите, както и в Унгария, но вече няма :)
2
3
 
4
 
! Отговори
има начин преди 5 месеца
Бойко Шлангмайстор този проблем, щом там отиде решава за ден !
1
6
 
10
 
! Отговори
българина преди 5 месеца
много е важно да се уточни тези 6000 завършили от Йемен преди 1989 или след? също е важно да се уточни, зашо ВВМУ Варна защо бълва кадри за чужди компании, след като тук има и корабостроителница? все едно германия да бълва инженери за китайските коли???