Пред Bulgaria ON AIR: Пострадал твърди, че е жертва на полицейско насилие

Момчето е със спукана глава, ще търси правата си по съдебен път
20 ное 2023 22:30, Красимир Ангелов
44

Във вечерта на 16 ноември Тодор Тонев присъства на протеста срещу управлението на Българския футболен съюз. Когато се стига до ескалация обаче, той и приятелите му решават да си тръгнат. Отиват в бара, станал известен от клипа на Инициатива "Правосъдие за всеки", разпространен в социалните мрежи.

"Решихме да влезем вътре в заведението да догледаме мача, да изчакаме края на протеста, да видим как ще се развият нещата. Заведението беше пълно, имаше жени, хората бяха предимно на средна възраст, хората бяха в добро настроение, гледаха си мача", започва разказа си пострадалият.

Още по темата
Малко след това настава хаос.

"Видях да нахлуват няколко човека, напръскани с лютив спрей, най-вероятно от полицаите. Малко след тях нахлуха може би двайсетина, дори и повече полицаи. Започнаха да удрят всеки наред, не подбираха изобщо. Мен ме приклещиха точно на стълбите“, допълни Тодор за предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Пострадалият определя случилото се като грозна картина.

"Имаше лежащи на земята хора, целите в кръв, не можеха да станат. Не знам влачили ли са ги, нямам представа“, разказва момчето. Тодор е получил удари в задното бедро, ръцете и гърба. След побоя е и с пукната глава, като според лекарите възстановяването му няма да е бързо.

"Аз съм с вдигнати ръце, един полицай ми казва да напусна заведението, абсолютно не му отговарям по никакъв начин, не го провокирам. На изпроводяк от заведението получавам от него един удар с палка в задната част на главата, вследствие на което главата ми е спукана и трябваше да ми я шият“, обясни още той.

Твърденията на пострадалото момче се припокриват с тези на други пострадали по време и след протеста миналия четвъртък, че са бити без причина и без отговори от униформените защо.

"Бях част от протеста, бях в тълпата, но не мога да кажа, че съм проявявал хулигански действия. Не съм атакувал нито полицейския бус, който беше там, нито самите полицаи, просто отидох да изразя мнението си относно ситуацията в българския футбол“, обясни Тонев.

Тодор прави аналогия с антиправителствените протести през 2020 година, когато протестиращи бяха бити и събличани от полицаи под колоните на Mинистерския съвет и се надява на справедливо правосъдие.

"Абсолютен полицейски произвол и за мен тези оправдания, които бяха изказани от тях, не са истина. Още първата им лъжа беше, че е имало сбивания между агитките. Категорично заявявам, че такова нещо не съм видял аз“, категоричен е той.

По думите му се забелязва отчетлива повторяемост в действията на полицията при масови протести, която той определя като реваншизъм.

"За мен това са действия, които се повтарят няколко пъти. След всеки по-хард протест, когато останат вече по-малко хора, полицията започва да проявява реваншизъм към останалите протестиращи и изобщо не подбират кой в какви действия е участвал, кой каква вина има. Много често го отнасят невинни хора“, вярва пострадалият.

Тодор призова, ако бъде доказано превишаване на правомощията от представители на органите на реда, те да бъдат наказани и да понесат отговорност. Както и други пострадали в нощта на протеста, момчето ще търси правата си по съдебен път.

Вижте целия репортаж на Калина Донкова във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Кажете ми... преди 5 месеца
Кажете ми защо един нормален човек ще ходи на протест, където се събират най-ожесточените агитки на футболните клубове!? За всеки средно интелигентен човек е ясно, че вероятността от сбиване и погроми е от порядъка на 99,9%! Налага се мнението, че е търсен определен политически ефект! Ако ПП-ДБ ги е хванало страх, че се провалят да имат доблестта да подадат оставката на правителството! Между другото точно сега е момента и да се спасят, после ще им е трудно, защото е дошъл момента за разплата!
32
1
 
3
 
! Отговори
Хора преди 5 месеца
По бТВ битото момче каза в ефир ако полицай ви бие бйите и вие,само така ще се спре полицейското насилие.
31
2
 
7
 
! Отговори
Спокоен преди 5 месеца
Добре бе полицаи, защо ви беше? Кому бе нужно? Добре, поизбихте малко комплекси, но сега част от вас със сигурност ще останат без сигурната си заплатка, без ранната пенсия и т.н. А някой от вас ще получат и присъди и до края на живота си ще са "осъждани". Струваше ли си?
30
2
 
2
 
! Отговори
Защо преди 5 месеца
Тази телевизия от години дава думата само на МВР при различни инциденти и ситуации,телевизията е пералня.
29
1
 
4
 
! Отговори
Хора преди 5 месеца
Медиите изпират биячите полицай с абсурдни репортажи.Защо медии нямаше пред 1-во РПУ.да се види абсурда.
28
2
 
6
 
! Отговори
America For Bulgaria преди 5 месеца
Осъдете полицейското насилие!!!
27
2
 
3
 
! Отговори
Калин 100янката преди 5 месеца
Пребеи ЧИнге Спаси български Гражданин.АСАВ
26
4
 
4
 
! Отговори
Миле преди 5 месеца
В затвора , който и затворник да попиташ все ще ти каже ,че нищо не е направил , същото и тази по-протестите все ги били без причина. До сега кука не ме е била с палка по кратуната , питам се защо ли ?
25
1
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 5 месеца
"Решихме да влезем вътре в заведението да догледаме мача,Заведението беше пълно, имаше жени, хората бяха предимно на средна възраст, хората бяха в добро настроение, гледаха си мача... а сега де на кого да вярваме една пишман адвокатка вчера каза че заведението е било пълно с майки с деца.
24
5
 
6
 
! Отговори
тоя дрисльо преди 5 месеца
да не се прави на интересен ами да каже къде е ходил да кандидатства за работа, толкова зле скалъпена история скоро не бях чел, а и физиономията му говори достатъчно, чист провокатор, малко са го били.
23
5
 
2
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
Този прилича на футболен хулиган наистина, но имаше и хора които бяха на земята бити с палки и ритани което е полицейски произвол.
22
10
 
10
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 месеца
Спукана глава означава спукан череп , а не разкъсана коша на главата.Нищо му няма. Друг път да знае да не пали кола и да се крие в заведението..Попресилено е малко.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А аз се моля докторите днес да ми разрешат да пия вода. От 6 дена не съм пила.
20
7
 
2
 
! Отговори
задното бедро зона51 преди 5 месеца
Ако аз видя някой с по няколко предни и няколко задни бедра ще бегам или ще звъня на 112. А полицаите да смели и дори са атакували да защитят невинните от анонимните алкохолици.
19
9
 
9
 
! Отговори
Горянин преди 5 месеца
Фашистката милиция ни пази ..
18
5
 
8
 
! Отговори
Ушевите преди 5 месеца
Са по-долни и от ромите!
17
13
 
12
 
! Отговори
ДВМ преди 5 месеца
и отново всички бити са *невинни* , като през 2020 г.
16
10
 
15
 
! Отговори
Полицай Бияч преди 5 месеца
Момчето лъже. Аз само си държах палката , а той ме нападаше и сам си удряше главата в нея. И така 17 пъти.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вече като има протест заведенията наоколо трябва да заключват вратите да не влиза никой.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това заведение няма ли камери на входа, а и на улицата сигурно има, много лесно може д се провери кой лъже и казва истината.

Спонсорирани публикации