Ръстът на лихвите няма да увеличи необслужваните кредити

Ниското ниво ще се запази до средата на 2024 г.
23 ное 2023 21:20, Стела Стоянова
21
Ръстът на лихвите няма да увеличи необслужваните кредити
Снимка БГНЕС, архив

Ниското ниво на необслужваните банкови кредити в България ще се запази поне до средата на 2024 г. Евентуално увеличение може да има през 2025 г., но ръстът в просрочията няма да е значим.

Това показва анализ, изготвен от една от компаниите за изкупуване и управление на задължения - Агенция за събиране на вземания (АСВ).

Сценарият стъпва на анализ на макроикономически данни, динамиката на кредитирането в България и Европа и управлението на кредитните портфейли на банките.

Рискът от увеличаване на лошите кредити бил сведен до минимум заради високата заетост и нарастващите доходи. От януари 2022 г. до септември 2023 г. средната заплата в България се е повишила с над 30% и вече е над 2000 лева - най-силният ръст след присъединяването на страната към ЕС. За същото време пенсиите са се вдигнали с над 60%.

Икономическият растеж ще се забави в резултат на пренасянето на негативните ефекти от другите икономики в Европа, но това няма да доведе до значим ръст на лошите кредити в краткосрочен период, посочват от компанията, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
До Камен преди 5 месеца
Човек, намери си живот!! С 1000 на месец се живее като скот!!! Как успяваш? Не виждам причина за гордост ако си прекарал младостта си спестявайки!!! Купи си красиви дрехи, яж качествена храна, прекарвай навън време с приятели, хвани си гадже!!! Стига с компютърните игри!!! Само един истински лузър би се изказал като теб!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Аз Кочо преди 5 месеца
Ха, по данни на БНБ просрочията по ипотечните и потребителските кредити растат.Та от къде тогава идва проблема ако не от повишаващите се лихви?!Ей тия брокери нямат умора.....
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 15 живвещ като скот !
13
16
 
2
 
! Отговори
Камен преди 5 месеца
Не пуша и не пия, работя като програмист. Печеля 12 хиляди на месец, харча хиляда и спестявам 11 хиляди. Животът е прекрасен. За 7 години имат 800 хиляди спестени, а съм само на 28 години. Представям си на 38 години.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Закрийте бързите кредити, че там е якото лихварство 111%. Там е мутренското обирджийство и държавата спи. Хорицата изпаднали в тежко финансово състояние и младите не разбират как ги заробват по най-нечестния начин.
11
0
 
10
 
! Отговори
Язе преди 5 месеца
Че в БГто и сега необслужваните кредити са около 5-6% (ако не се лъжа) при средно за ЕС около 2%- т.е. и сега сме 2 пъти над нормалното, и то без да се броят бързите кредити (каквито почти няма в Европата). Строгите правила тепърва идват.
10
3
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 5 месеца
Той твоя балон е пукнат от както си се въртял на главата си и си я ползвал за брейк стойка.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Помните ли същите анализи и през 2008. Тогава Хампарцумян беше излязъл по телевизията и се изпърдя, че който смята, че цените на имотите ще спадат е луд. Само няколко месеца след това сривът беше до 50% надолу.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тя държавата пред колапс, но отвсякъде сипят заклинания за светло бъдеще последните дни. Народа едвам вързва двата края, замирисва все повече на кризата от 1997, но просто сме били пращяли от доходи. Кой наркоман ги измисля и пише тези дивотии ?
7
0
 
16
 
! Отговори
Браво на Владимир преди 5 месеца
Евала и ние сме така!!! Моята заплата е 1900 чисто, на жената 1600! Изплащаме жишище, децата учат в частно, замисляме се вече за закупуване на вила на морето. Засега живеейки скромно успяваме да отделяме и по 3500 на месец за черни дни!!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мечти на някоя банка
5
11
 
5
 
! Отговори
Владимир преди 5 месеца
Българите сме спестовни и не взимаме кредити. И аз и жена сме чиновници в общината и имаме 2 деца, изплащаме ипотека, но знаем как да бюджетираме и всеки месец спестяваме по 3 хиляди лева. Моята заплата като експерт е 2200 лева, нейната 1700 лева, но се оправяме перфектно.
4
3
 
23
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Агенция по събиране на лоши вземания направила анализ, че лошите вземания няма да се увеличат и заради това препоръчват да се теглят още заеми...
3
11
 
7
 
! Отговори
Вот дъ фак преди 5 месеца
За една година заплатите +30%, а пенсиите +60%. Такова благоденствие и при Бойко не е бивало
2
2
 
30
 
! Отговори
Хе Хе преди 5 месеца
Какво пушите и в какви облаци сте.
1
2
 
27
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 месеца
Пълно е с лихвари на тая територия, и уж эаконни при тва