Веселин Топалов: Премии трябва да има, но държавата не e дойна крава

19-ият световен шампион по шах пред Dnes.bg
Обновена: 28 ное 2023 14:24 | 26 ное 2023 21:25, Петър Бойчев
27
Веселин Топалов: Премии трябва да има, но държавата не e дойна крава
СНИМКА БГНЕС

Гросмайстор Веселин Топалов е 19-ият световен шампион в шах. Той бе любезен да коментира специално за Dnes.bg триумфа на българския женски национален отбор по шах, който стана европейски шампион в Черна гора.

Г-н Топалов, сбъдна се от раз прогнозата Ви, че политиците ще си потрошат краката да се снимат със златните момичета...

Да, но поне затова не бива да виним политиците. Всеки иска да бъде свързван с положителни събития. Навсякъде е така, пък и как да не им се радваш.

Все пак им прави чест, че след като играха без никаква подкрепа на държавата не се опитаха да бойкотират държавните институции. Въпреки че имаха това морално право?

По принцип да, така е. Моето мнение обаче тук е малко по-различно. Според мен, трябва да има добри премии при постигнати резултати, както е в случая. Но само по себе си, когато играеш за националния отбор, не може да искаш много пари. Държавата не е дойна крава.

Как да се предпазят от славата - те са млади, красиви, талантливи?

Момичетата си имат родители и близки. Аз не мога да кажа много по въпроса, тъй като лично познавам само Антоанета и Нургюл. Животът ще ги научи.

В тази връзка вашите дъщери играят ли шах? Имат ли амбиции?

По време на пандемията се опитах да ги уча, но не съм сигурен, че знаят всички правила. Особен интерес нямат, а и аз не искам да ги натискам. Имат си други интереси.

Накъде, според Вас, върви световният шах, превръща ли се все повече в комерсионално шоу зрелище?

Има страни като Индия и Узбекистан, където има голям бум. В същото време в цяла Южна Америка практически шахът замря. Шахматът има късмета, че може да спечели много от това, че е идеален спорт/игра за онлайн и човек може да участва в турнири практически нонстоп. Като цяло съм умерен оптимист, въпреки че ФИДЕ има голяма зависимост от Русия и това не е никак добре.

За финал, каква беше годината за Веско Топалов и какво очаква от идната?

За мен тази година беше много добра в личен план. Аз вече играя рядко, за мен идеалните турнири или събития са само за по няколко дni. След седмица започва да ми става малко скучно. За 2024 година искам здраве преди всичко, останалото е второстепенно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Мишкар преди 4 месеца
Никога не е късно да се опозориш! Преял с държавна пара, страх го е да не му вземат определеното от него като вечно негово! По стара традиция, всеки който постигне нещо в българския спорт, после се опитва да затрие спорта! Жалък чОВЕК! Как да искат да го следват дъщерите му, каот те най-добре го познават! Даже може да се откажат от него скоро с държавен вестник да не ги позори и тях!
12
3
 
1
 
! Отговори
Перукан Мазнялов преди 4 месеца
Окраде що има за крадене и излезе да каже на младите да не искат, че няма да остане за него за крадене! Боклyk! Перуката на Шаха!
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
безСрамник сякаш ти не ревеше за пари навремето...
10
4
 
1
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 5 месеца
Ако беше васви топалоулу - вяр паралъ, вай-вай, права, свобода, що прайти дискриминации бате?! Вай алах, йок пара .!.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Клубовете трябва да се научат как да изкарват пари, ако са толкова умни ще намерят начин----------------------------------------------------------------------Не е толкова лесно. Същото можем да го кажем на всяка от националките, даже там е по-оправдано, там трябва да се мисли само за 1 човек и неговите разходи. Докато за активен клуб с над 10 състезатели разходите за участия по турнири са сериозни. На клубовете трябва да се помага поне малко, но сега сумите,които получават са наистина жалки
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С мрънкане че няма пари няма да стане. Клубовете трябва да се научат как да изкарват пари, ако са толкова умни ще намерят начин. Ако не са толкова умни само ще седят и ще чакат да им падат пари от небето.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютно прав е Топалов, нагли ми се струват приказките на Стефанова, която под път и над път реве че държавата не й помагала. За нея абсолютно винаги е имало финансиране от федерацията ( няма значение държавни ли са били парите или не), дано другите момичета не станат мрънкала като нея.Ако някой може да се оплаква, това са клубовете, които получават наистина трохи и не знам как могат да съществуват .Между другото сега за титлата момичетата ще получат доста добри пари, напълно заслужено.
6
2
 
25
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 месеца
Нека управляващите кажат, как след като няма пари за Коледна добавка на пенсионерите за други в държавата пари за добавки се намериха. ВСС одобри, магистратите да получат Коледна добавка малко над заплата и половина. Тоест 1.6 основни заплати, плюс ранг! Ето го двойният стандарт в държавата. Това струва на бюджета 66.6 милиона лева. Социалната министърка би ли се произнесла по този казус? Срам!
5
6
 
12
 
! Отговори
Рендету преди 5 месеца
"""Веселин Топалов: ...държавата не e дойна крава.""" ------ Както и населението на тази държава не ви е дойна крава и о///вци за стригане!!! Без нас сте нищо и никой!!!!!!!
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Веско ,Веско , май по-далече от шахматната дъска не можеш да видиш ?! Я разгледай къщите в Барселона , ТЕЦ-овете във Върна,ремонтите на ремонтите на ремонтите по магистрали и още където се сетиш ! А за хилядите безсмислени проекти по села и паланки , които местния феодал е стиснал и не пуска, въобще да не говорим. Както и хилядите държавни службички ,на които хиляди калинки взимат едни грешни пари от някява си там дойна крава ...
3
26
 
11
 
! Отговори
Ранбо преди 5 месеца
Тоя е соросид, кой ви плаща да ни го натяквате!?!
2
18
 
7
 
! Отговори
Шаха е руски бизнес преди 5 месеца
и азиатски бизнес...
1
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ръб!