БСП: В бюджета няма политики за хората, няма да го подкрепим

Всички плащания в него са замразени, смята Георги Гьоков
Обновена: 29 ное 2023 09:49 | 29 ное 2023 09:03, Анисия Иванова
9
БСП: В бюджета няма политики за хората, няма да го подкрепим
Снимка: Bulgaria ON AIR

Кабинетът "Денков" е коригирал ставката на максималния размер на дневното обезщетение за безработица в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. Предлага се сегашният максимален размер на помощта от 85 лева да се увеличи до 107.  

"От ПГ на БСП няма да подкрепим бюджетите на ДОО и НЗОК, както и големия бюджет на държавата. Няма политики в тези бюджети. Нали целта е хората да живеят по-добре или поне да запазят същите нива на жизнено равнище? В бюджета на ДОО, освен увеличаване на пенсиите, и то не благодарение на управляващите, останалите плащания са замразени", заяви пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър и член на социалната комисия в парламента Георги Гьоков от БСП.

Според него в тези бюджети няма нито една политика, която да решава основните проблеми на българина. По думите на Гьоков, за пенсионерите 11% е голяма радост, но голяма част от компенсирането на инфлацията от миналата година се изяжда поне наполовина заради времето, което е минало.

"Въпреки създадените обществени очаквания, че майчинството за втората година ще бъде равно на минималната работна заплата, това не се случва. Майчинството не е социална помощ, то не е воля на управляващите. Майчинството е обезщетение на работещи хора, които са се осигурявали. Това е заместващ доход. Замразени са всички плащания, което означава, че при наличието на инфлация и други процеси хората няма да живеят по-добре през следващата година", подчерта депутатът от БСП в "България сутрин".

Георги Гьоков отбеляза, че е добра новина минималната работна заплата (МРЗ) да стане 933 лв. Той е на мнение, че трябва да се водят разговори как да бъде подобрен механизмът за определяне на МРЗ, за да не бъдат ощетени хората на минимална заплата.

"Увеличаването на МРЗ се отразява на плащанията, но се отразява и на приходната част, защото започват да се плащат по-високи осигуровки. Максималният осигурителен доход е странна величина. Защо всички не се осигуряват на реалните си доходи, а трябва да има таван? Лишаваме голяма част от хората с високи заплати от по-висока пенсия впоследствие. Българинът не се вълнува от третия стълб на пенсионно осигуряване", каза още Гьоков.

Според него трябва да се мисли за по-голям размер на детските надбавки и от БСП ще предложат такова увеличение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
И какво от това? В бюджетната комисия Гечев образова комисията с факти, но те си знаят своето. Бюджета беше утвърден и без гласовете на БСП. Така ще е и в НС, а после... на канала.
7
1
 
3
 
! Отговори
един от хората преди 5 месеца
партията която открадна парите на хората имала политики за доброто на хората :) комунистически цинизъм е това мили деца .
6
1
 
2
 
! Отговори
дедо ви преди 5 месеца
бсп беше на власт не малко години , що не ги направихте тия ваши прочути политики за хората , а другаре ??? сега евтин пиар си правите но никой не ви отразява щото българина разбра че целта ви е само да вземете властта . хубавото е че отдавна нямате шанс за това !
5
0
 
3
 
! Отговори
От хората преди 5 месеца
Популизъм.Никой не мисли за хората.Мислите само за вашите доходи.Срам.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като се увеличи размера на детските надбавки,ще се увеличи единствено раждаемостта на ония,които и без това правят по 10 деца без да се замислят.Трябва да има стимули за работодателите,за да увеличат заплатите на своите служители и така да се стимулира раждаемостта.Както и да се намали миграцията.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 1: И двете ми деца отдавна набиха камшиците към САЩ, поне 10г. Не ги ровя за подробности, но чат пат ходя да ги видя, не видях да са нещастни, нито ги чух да се оплакват от нещо. Аз се оплаквам там, 4 внука ми е осигурил големия, но много калабалъка ми идва, та след 2 седмици се чудя от кое да почна "редукцията", че затова се връщам тука,
2
2
 
5
 
! Отговори
Майора преди 5 месеца
Гьоков , стига популизъм от вашата партия! Видяхме как при управлението ви в безпринципната коалиция отворихте дупка от 10 млд лв в бюджета на НОИ и как той ще се запълни! Изходът е еди , върнете откраднатото и изнесено в чужбина в ошфорки на стойност 54 млд долара иконфискувайте незаконно придобитото от приватизацията, в което има участие и Нинова!
1
6
 
3
 
! Отговори
Емигрирайте докато преди 5 месеца
можете! Едно познато семейство емигрира в САЩ през 2013 г., заминаха с едно дете. Там им се родиха още две. В щата Пенсилвания са. Казват, че са се преродили. Къща им дадоха, защото са с 3 деца. Ако родят общо 5 получават апартамент. И сега са на път още 2 да си направят. Купища социални придобивки получават. Не знам младите хора какво още правят в България. Западът е спасението.