В кадър: Протестът на животновъди и оранжерийни производители

Те изливаха мляко пред сградата на Министерския съвет
30 ное 2023 14:10, Красимир Ангелов
17

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Животновъди и оранжерийни производители и тази седмица се събраха на протест пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Министерския съвет. Организатори на протеста са Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители.

Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите отрече твърдение на МЗХ, че организаторите на протеста са заплашвали малки и средни животновъди със затваряне, ако не вземат участие в протеста. "Нямаме лостовете за подобни действия", подчерта той.

Според Зоров министерството използва дезинформация и манипулация, съобщава БТА.

Исканията на протестиращите са същите като тези от протеста миналата седмица - да се заложи в бюджета за 2024 г. държавна помощ за компенсиране последиците от войната в Украйна и необходими средства по "де минимис"; да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане до миналогодишното ниво; да се възстановят ставките на преходната помощ на миналогодишното ниво; на фермерите, които не са получили средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна за миналите траншове, да им бъдат изплатени.

На протеста има лозунги "Не убивайте българския фермер", "Този път сме сами, но другия път ще сме със стадата и тоягите", "Не на опитите за разделяне на земеделците" и други.

Кадри от протеста на животновъдите вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: протестЖивотновъди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Не стига, че ядем палмово, а не сирене от мляко. Ядем меса от дълбоко замразения резерв на Европа.Хванете се в работа и не лайте само за помощи!
12
0
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 5 месеца
Що за нахалство? Не се ли наядохте най после? Зор.в, алчнико стига! Ти си в основата на картела на млекопроизводителите и преработвателите. Твойта фирма е затворила цикъла мляко сирене, и как ние трябва да плащаме по 26 лв.за него? Кой лъже по веригата до нас клиентите' когато вие изкупувате от малките ферми млякото по 0'50 лв./л. и как сиренето стана над 20 лв. Явно вие и алчните търговците и органите наблюдават и мълчат? Стига изнудване!
11
4
 
5
 
! Отговори
До по-долният преди 5 месеца
Въобще нямаме нужда от тяхната продукция , украинците ни усигуряват три пъти по- евтини продукти , когато се научт да произвеждат по-евтино от тях тогава да протестират.
10
3
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 месеца
До Майна То добре, че още кой да рине ***, че инак ще ядеш дедовия1
9
3
 
5
 
! Отговори
Майна преди 5 месеца
Тия да идат да ринат изпражненията , не са фактор и няма кой да им обърне внимание, ламтят само за субсидии.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И пчеларите да се включат не може мед да се изкупува на 3лева а да плащаме 15лева в магазина има ли държава въобще или само хрантутим парламентаристи
7
3
 
8
 
! Отговори
Ами да си изливат преди 5 месеца
Млякото.И без това сиренето е със сухо мляко
6
4
 
8
 
! Отговори
Искат компенсации преди 5 месеца
За последиците от войната в Украйна? И какви са последиците?Да не сме започнали да ядем по-малко?А да не говорим,че заради войната те си вдигнаха цените двойно и тройно.Този Зоров какво иска? Неговите продукти са от най-некачествените,но най-скъпи.
5
4
 
9
 
! Отговори
Ха,ха преди 5 месеца
Еднакви жилетки,еднакви плакати.Но протестът не е политически?
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Маро, знаеш ли ти с коя ръка се държи мотиката и различаваш ли мотика от гребло? Да пишеш тук е все едно аз да пиша за някакви бабешки работи, даже не знам какви. Смешно е.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Запушете границата с гърция за 8ми :)) така се протестира не с плакати до пейки.
2
3
 
9
 
! Отговори
млякото е стотинки , преди 5 месеца
да изливат уиски е много скъпо . За ден нищо няма да постигнат . Да викнат и кнсб . Като разреждат млякото и го продават без касов бон по добре печелят . Не са за жалене .
1
7
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
сега изливат мляко преди години един от тях закла теленце на платформата накамиона пак протестираха за пари фалираите и изчезваите нали искате държаватада не се меси хаиде сега оправяите се обединяваите се в кооперативи там еспасението

Спонсорирани публикации