Петър Чобанов: Трудно се налага вето върху бюджета

Предупреждението на президента бе достатъчно
3 дек 2023 21:30, Стела Стоянова
18
Петър Чобанов: Трудно се налага вето върху бюджета
Снимка БГНЕС

Трудно се налага вето върху бюджета, тъй като това носи своята политическа цена, коментира по Нова телевизия подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Коментарът е по повод предупреждението на президента Румен Радев, че може да наложи вето върху държавния бюджет за следващата година.

Мисля, че предупреждението на президента беше достатъчно и обясненията, които бяха дадени след това, показаха, че е имало нужда от такова предупреждение, смята Чобанов. Според него дали ще бъде наложено вето, зависи от това какво в крайна сметка ще бъде прието от парламента. Мисля, че президентската институция следи внимателно какво е записано и как ще бъде изпълнявано, и, като отделна власт, има право на свое мнение, добави той.

Ветото на президента беше предупреждение от гледна точка на идеята за продажба на държавна земя през 2025 г.,, обсъждана между земеделското и финансовото министерство, обясни подуправителят на Централната банка.

На въпрос дали предлаганият бюджет е „опасна авантюра“, подчерта, че има правила – национални, европейски, и тогава, когато икономическият растеж е на относително добро ниво, е нормално бюджетът да е с по-нисък дефицит, да харчим, колкото изкарваме. Желателно  беше да има поне някакво намаление на дефицита – по половин процент да е на година, но да се вижда, че се прави усилие в тази посока, изтъкна Чобанов. Но философията на бюджета, явно, е различна, философията на бюджетите, в които участва Асен Василев, е такава, допълни той.

По думите му  живеем в гъвкава и адаптивна икономика, която е показала, че можем да преминава през различните шокове. Хубаво е, че българската икономика се адаптира, че имаме относително нормални темпове на растеж и нарастване на доходите през последните години, коментира подуправителят на БНБ.

За да има по-нисък дефицит, трябва с по-малко бюджетни средства да постигаме по-добри цели, да знаем кои са основните сектори, които да бъдат реформирани – здравеопазване, образование, социални разходи, уточни той. Според него този бюджет съдържа достатъчно средства, които биха могли да бъдат използвани за тези цели. Към момента дългът, като процент от икономиката, от БВП, не е на високи нива, но всяко негово следващо увеличение създава риска да влезем във все по-големи дългове и да не можем да овладеем този процес, призоваваме към по-добра ефективност на разходите, към тяхното насочване там, където са необходими, по-малко заеми, настоя Петър Чобанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: БНБбюджет вето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Милионер преди 4 месеца
Него познавам този, но какво общо има БНБ-то им нейния подуправител с бюджета ? Те, нека да си святат парите на хората, домакинстватна и фирмите в левчета, а политизите и депутатите ни да си говорят за еврозона и Шенген. Хубавото е, че аз отдавна съм си превалутирал активите в евра. Честита 2024 т.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Двойно облагане на средностатистическия българин, заради двойната кражба на ПП-ДБ и Герп! Средностатистическият българин е този, който яде зелето на свинскоти със зеле!
10
1
 
7
 
! Отговори
Коко преди 4 месеца
Само да попитам Чобанов,тока или гладът е по-силен?Народът или полицията?Кой има правото да пипа и променя Конституцията?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Президента да ги строи всички бивши финансови министри в 2 редици с бюджетите им приети и изпълнени с какво е останало за периода на тяхното пребиваване за сравнение по справяне с харченето и правилното разпределение на разходите в секторите на икономическите дейности съобразени с дефицитите на всеки заложени и справили се защото само дефицити се очертавали през цялото време на смени и никога не са се покривали и извеждали положително икономиката щом всички бивши се изказват за нараснали заеми.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кокорчо отвори още повече ножицата на социалното неравновесие!!
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Общата работа и общият портофел и таралежите не я харесват!!!!!Едни преядат, други умират от глад!! Това е то общото!!! Едни ядат пържолите, другите - зелето!! Средно аритметично всички ( според аритметиката били сме яли свинско със зеле!) Да, ама не!!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ООП, пипнката на ДПС се обади.Чобанееее, Чобане!!! Да си чобанин на днешно време в Сараите *** Доган.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Петърчо много "хубава" прическа имаш. ХА ХА ХА ХА
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този *** ми преподаваше по Международни финанси, Парична теория и парична политика (II ниво) и Финансова устойчивост в УНСС.
3
3
 
10
 
! Отговори
Еничар преди 4 месеца
мишок си беше като асистен, мишок си беше като доцент, мошок ще си и като дс-п професор
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Веднага ОСТАВКА на измислената сглобка. Този бюджет не трябва да се приема.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки може да тегли постоянно кредити и да раздува бюджета като ококорената Асенка - лудата. Но след това кой ще ги връща и как тези кредити? Ще заробим и внуците и правнуците с тези кредити на кокорчо.